Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci odvrátili skvělým výkonem druhý mečbol

Parádní atmosféra, sebejistý výkon Válečníků a jasná výhra v pátém čtvrtfinále play-off. Basketbalisté Děčína na své palubovce nedovolili tentokrát svitavským Turům takřka nic a vynutili si šestý zápas ve Svitavách.

Domácí hráči nastoupili do utkání velmi koncentrovaně a byť se hned v prvním útoku dopustili ztráty, rychle na ni nechali zapomenout šesti body Krakoviče, který výborně nastartoval svůj tým, a košem Ježka – 8:4. Hosté ale ukázali, že nechtějí být jen do počtu a Slezák trojkou a košem otočil  na 8:9. Válečníci ale ihned kontrovali úspěšnými šestkami Landy, Feštr proměnil dvoubodovou střelu a Kroutil byl při trestných hodech rovněž stoprocentní – 14:9. Navíc naši k poměrně solidnímu útoku (prosadilo se hned sedm hráčů) přidávali dobrou obranu a první čtvrtinu vyhráli 18:12. V té druhé se zkraje nedařilo střelecky ani jednomu z týmů, pak však Kroutil trefil trojku, Pomikálek přidal exkluzivní smeč a lavička hostů si vzala raději oddechový čas – 23:12. Jenže děčínský stroj se už rozjel, dobrou obranou trápil soupeře, navíc svitavský Petway nevybíravým faulem zastavil brejk Kroutila, což se pochopitelně u diváků nesetkalo s pochopením a hala začala bouřit. A to byla voda na domácí mlýn. Pod kotlem pak ještě přitopil P. Houška dvěma trojkami a košem v polovině této čtvrtky to bylo již 32:15. Poté Pomikálek přidal další děčínskou trojku a Tuři prohrávali už o dvacet – 35:15. V závěru poločasu se hostům přece jen začalo dařit střelecky, ale naši vždy odpověděli, a po koši Grunta vedli 43:22. Závěr poločasu se ovšem Děčínu nepovedl, dvakrát přišla chyba v rozehrávce a Tuři snížili na 43:28.

A ani po přestávce Válečníci nepolevili. Bojovali a makali na sto procent, hlídali si doskok, v obraně nedávali soupeři mnoho prostoru a naopak v útoku se jim dařilo. Vše začala trojka Šišky, pak přidal dva body P. Houška a následně zaznamenal tříbodovou střelu i Pomikálek – 51:28. Děčín se dostal do laufu, po trojce Feštra to bylo 56:34, po sérii trestných hodů 62:38, a když v posledních vteřinách přidal Bažant trojku, vedli naši 67:40. Poslední slovo ale patřilo svitavskému Smithsonovi, který střelou s klaksonem snížil na 67:42. Poslední dějství zahájily dva trestného hody Grunta, které jakoby vlastně rozhodly – 69:42. Oba trenéři pak dali ve zbytku utkání více prostoru méně vytěžovaným hráčům a Svitavy dokázaly snížit při střeleckém půstu Válečníků na 71:52. Po třetí trojce Teplého v této periodě to bylo dvě minuty před koncem 78:60, pak se ale prosadil poslední doposud nebodující hráč Děčína, Halada, po něm skórovali ještě Feštr a Bažant a konečný výsledek zněl 84:61.

Děčínský tým předvedl zatím nejlepší výkon ve čtvrtfinálové sérii. Pozorně bránil, hlídal si doskok a byl produktivní v útoku. Válečníci proměnili 21 z 37 dvojkových střel a dlouho vedli i na trojky, což soupeř otočil až za rozhodnutého stavu v poslední čtvrtině. Také byli lepší na doskoku, měli více asistencí a dali více bodů z druhých šancí. Navíc se jim podařilo zastavit svitavské střelce, kdy dvojciferným byl pouze Slezák s 12 body. Marko dal jen sedm, Jelínek s Kerrem skončili dokonce bez bodu.

Na straně Děčína byl nejlepším střelcem P. Houška, kterému stačilo na 13 bodů jen 18 minut. Dvojciferný počet bodů zaznamenal ještě Pomikálek (10), zbylé body si mezi sebe rozdělili všichni hráči a soupeř se tak nemohl soustředit jen na některé střelce. Nejvíce asistencí nasbíral Šiška, nejvíce doskoků měl Ježek. Bylo také příjemné, že trenér Pavel Budínský mohl rozdělit zátěž rovnoměrně na celý kádr a hlavní tahouni týmu si tak mohli trochu odpočinout.

Děčín tak odvrátil druhý mečbol, šesté čtvrtfinále se hraje v sobotu 21. 4. od 19.00 ve Svitavách.

Trenéři po utkání
Lubomír Růžička, DEKSTONE Tuři Svitavy:
 „Gratuluji domácímu celku a trenéru Pavlu Budínskému k výbornému výkonu. V dnešním utkání jednoznačně Děčín dominoval, a již v první čtvrtině byly náznaky toho, že nejsme tak produktivní jako v některých předchozích zápasech. Přesto, že jsme měli volné střely, neproměňovali jsme je, dostala se do nás frustrace a z toho pramenilo vedení soupeře o patnáct bodů před druhým poločasem. Ve druhé půli jsme se snažili s tím něco udělat, ale Válečníci nastoupili velmi koncentrováni a nedovolili nám se přitáhnout na lepší bodový rozdíl a utkání zcela kontrolovali.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Děkuji za gratulaci. Dnes jsme hráli opět proti konci sezóny a já viděl dvanáct odhodlaných Válečníků s velikým srdcem, kteří se nechtějí loučit před domácími fanoušky s touto sezónou. Myslím si, že od začátku na nás bylo vidět, jak s velkou touhou, zarputilostí a bojovností chceme toto utkání vyhrát. Že jsme vyhráli poměrně přesvědčivě nic neznamená, nicméně za předvedený výkon, nasazení, spolupráci a celkový dojem bych dal všem dobrou známku. V play-off se však počítají jen výhry, takže již teď se musíme koncentrovat na zápas číslo šest. Dnes to byl náš nejlepší výkon v sérii, kluci rostou zápas od zápasu, především pak uvědomění si toho, v jaké jsme situaci. Že nikdo jiný za ně tu zodpovědnost nevezme. A to se mi dnes líbilo, že jsem mohl věnovat čistě „křížkům a kolečkům“, a nemusel jsem hráče nabádat k větší agresivitě a nasazení. To bylo dnes perfektní a myslím si, že si to užili i naši fanoušci. Byla plná hala, atmosféra byla krásná a chceme se přitáhnout zápas číslo sedm.“

Hráči po utkání
Luboš Kovář, DEKSTONE Tuři Svitavy:
 „Hned od začátku zápasu jsme měli veliký problém na obranné polovině. Nedokázali jsme ubránit jeden na jednoho, nezastavili jsme rychlý protiútok. Soupeř se na začátku chytil a kontroloval tempo celou dobu čtyřiceti minut. ALe je to teprve jeho druhé vítězství, my vedeme 3:2 a doufám, že celý tým se na domácí palubovce vzchopí, podpoří nás fanoušci a dotáhneme to do vítězného konce.“
Robert Landa, BK ARMEX Děčín: „Jsem moc rád, že jsme předvedli to, co umíme. Odehráli jsme konečně před našimi fanoušky zápas hodný děčínské palubovky. Dnes to bylo v nás, každý jsme si řekl, že musíme přinést svůj díl k celkovému vítězství. A dnes to sedlo, dnes to bylo ready. Tohle musíme mít v hlavách nadále a nic jiného.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Krakovič, P. Houška
Svitavy: Marko, Slezák, Kerr, Jelínek, Petway

BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 84:61
Body Děčína: P. Houška 12 (2x 3), Pomikálek 10 (2x 3), Feštr 9 (1x 3, 5 získaných faulů), Krakovič 8, Ježek 7 (1x 3, 7 doskoků), Kroutil 7 (1x 3), Šiška 7 (1x 3, 5 asistencí), Grunt 6, Landa 6, Bažant 5 (1x 3), J. Houška 4, Halada 2.
Body Svitav: Slezák 12 (3x 3), Teplý 9 (3), Puršl 8, Marko 7 (1), Smithson 7 (1), Roseboro 5, Petway 5 (6 doskoků), Stria 3 (1x 3), Kovář 3 (1), Kotásek 2 (4 asistence), Kerr 0, Jelínek 0.
Střelba za 2 body 21/37:11/32, za 3 body 9/26:10/24, TH 15/20:9/15. Doskoky 42:31 (útočné 12:8), asistence 21:14, ztráty 14:18, fauly 17:20.

Nejlepší hráč: celý tým Děčína

Diváků: 1 020

Čtvrtiny: 18:12, 25:16, 24:14, 17:19

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta