Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci zlomili olomoucké kopí

Basketbalisté Olomoucka sice v nadstavbové části Kooperativa NBL vyhráli z prvních pěti zápasů jen jeden, ale zbylé porážky byly vždy se ctí a průměr téměř 95 nastřílených bodů na zápas byl pro hráče Děčína velikým varováním. Jenže válečnický štít zastavil olomoucké útočné kopí a naši si dlouhou cestu domů zpříjemnili velmi důležitou výhrou, kterou se přiblížili třetí Opavě na jedno vítězství.

Utkání začalo oboustrannými nepřesnostmi, kdy Válečníci se nemohli trefit a domácí udělali dvě ztráty. Pak ale skóre otevřel olomoucký pivot Mitchell, na druhé straně po útočném doskoku vyrovnal Halada a body začaly přibývat na obou stranách. Děčané nehráli v první čtvrtině špatně, ale nedařilo se jim proměňovat své šance, nepadali jim trojky, v obraně nebyli tak precizní a Olomoucko po druhé trojce Šepy vedlo již 19:10. A když v závěru dvakrát skóroval Mitchell, který odpověděl na trefy Ježka a Pomikálka, skončila úvodní část 23:14, což nevěstilo nic dobrého. Jenže ve druhé čtvrtině se děčínský stroj začal dostávat do otáček, především v obraně se dařilo, a po šňůře 0:6 byli Válečníci zpět ve hře – 23:20. Ani v dalších minutách neměli hráči Olomoucka prostor na své útočné rejdy a naši trpělivě snižovali manko. Po trojce Váni a koši Čohadareviče byl sice stav 29:23, ale Ježek odpověděl košem, Krakovič proměnil obě šestky, a po dvou bodech Grunta to bylo 31:29. Domácí pak v závěru zvedli své vedení na 36:31, jenže Feštr kontroval první děčínskou trojkou, Grunt jedním trestným hodem snížil na rozdíl pouhého bodu, a po zisku Bažanta poslal Pomikálek poprvé svůj tým do vedení – 36:37. Poslední slovo však patřilo Mitchellovi, který velmi šťastnou střelou v poslední vteřině překlopil vedení zpět na stranu Olomoucka – 38:37. Mitchell dal v prvním poločase 16 bodů, na straně Děčína byl nejlepší Grunt s 8 body. Domácí byli lepší v trojkách, když jich dali pět, naopak naši jen jednu, ale to si vynahradili 7 útočnými doskoky, z nichž dali 11 bodů.

Druhý poločas bodově opět zahájil Mitchell, ovšem na druhé straně odpověděl Krakovič a protože válečnická obrana dál fungovala, domácí se prosazovali jen ztěžka a Děčín po koši a trojce Halady vedl 42:44. A následně pět bodů Grunta zvedlo vedení na 44:49. Naši byli v této fázi lepší a mohli jít do výraznějšího vedení, jenže konec třetí čtvrtiny se jim příliš nepovedl, dopustili se několika zbytečných ztrát a Olomoucko otočilo na 52:50. V závěrečné periodě nejprve domácí odskočili na 54:50, avšak Feštr s Pomikálkem vyrovnali, následně pak Šiška zablokoval Fullera a Pomikálek po útočném doskoku své vlastní střely strhl vedení na stranu Válečníků. Následovala přetahovaná, kdy se oba celky střídaly v jednobodovém vedení, což platilo i čtyři minuty před koncem, kdy Pomikálek otočil na 61:62. Pak přišla veledůležitá trojka Halady, který vzápětí odpověděl na dva body domácích a Feštr dvě minuty před koncem zvýšil na 63:69. Olomoucko se ale nechtělo s prohrou smířit a nejprve Močnik zaznamenal koš s faulem a následně Mitchell snížil na 68:69. V poslední minutě mohly skórovat oba celky, ale neuspěly, a tak se z těsné výhry radovali Válečníci.

„Kluci dnes určitě zaslouží pochvalu za obranu. Náš plán byl udržet soupeře na osmdesáti bodech, ale nakonec to bylo šedesát osm, což byl základ naší výhry,“ chválil trenér Děčína, Pavel Budínský.

Děčínu se skutečně podařilo otupit výraznou ofenzivní sílu Olomoucka, především zastavili Fullera, který v minulém kole dal 41 bodů Nymburku, ale tentokrát zaznamenal jen čtyři. Mitchell sice nastřílel 20 bodů, sám však na všechno nestačil. Dalšími dvojcifernými střelci byli Křemen a Močnik. Naši měli rovněž tři dvojciferné střelce, z nichž nejlepší byl Filip Halada se 17 body, Grunt zaznamenal 13 a Pomikálek 10 bodů, k čemuž přidali ještě 10 doskoků. Děčín vyhrál bitvu na útočném doskoku, kde získal 15 míčů a zaznamenal 18 bodů z druhých šancí. To domácí doskočili jen dva a nedali ani bod z druhých šancí. Olomoucko bylo lepší v trojkách, ale mělo více ztrát a nedokázalo zastavit rychlý děčínský protiútok.

„Utkání začalo v nějakém tempu, my jsme solidně bránili, ale chyběla nám zkraje produktivita v útoku. Naopak na druhé straně úřadoval Mitchell, který nám sice poslední střelou v první půli zatloukl malý hřebíček do rakce, ale přesto to nebylo zlé. Ve druhé čtvrtce jsme se totiž zlepšili v útoku a dodrželi jsme náš taktický plán, který byl neprohrávat v poločase nějak výrazně. Druhý poločas byl jako houpačce, ale řekl bych, že jsme působili živěji, chodili jsme za útočným doskokem a dávali body z druhých šancí, což dnes rozhodlo. Je to zasloužená výhra za bojovný výkon,“ dopnil na závěr kouč Pavel Budínský.

Základní sestavy
Olomoucko: Šepa, Dedek, Sehnal, Mitchell, Čohadarevič
Děčín: Šiška, Halada, Pomikálek, P. Houška, Krakovič

BK Olomoucko – BK ARMEX Děčín 68:69 
Body Olomoucka: Mitchell 20 (9 doskoků), Křemen 13 (3x 3), Močnik 11 (1),  Šepa 8 (2x 3, 7 asistencí, 8 získaných faulů), Čohadarevič 5, Fuller 4, Sehnal 4, Váňa 3, Dedek 0, Norwa 0, Goga 0.
Body Děčína: Halada 17 (2x 3), Grunt 13, Pomikálek 10 (10 doskoků), Krakovič 9, Ježek 8 (7 doskoků), Feštr 7 (1x 3), P. Houška 3, Bažant 2, Šiška 0 (4 asistence), J. Houška 0, Kroutil 0.
Střelba za 2 body 21/36:24/56, za 3 body 7/24:3/17, TH 5/7:12/16. Doskoky 34:45 (útočné 2:15), asistence 19:16, ztráty 17:12, fauly 17:17.

Nejlepší hráč: Filip Halada

Diváků: 432

Čtvrtiny: 23:14, 15:23, 14:13, 16:19

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta