Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci mají druhou výhru ve skupině A1

Třetí vzájemný souboj jediných dvou ryze českých týmů v Kooperativa NBL skončil podruhé vítězstvím basketbalistů Děčína. Válečníci tak vyhráli i druhé domácí utkání v nadstavbové skupině A1 a získali cenný skalp Opavy, která naopak v této fázi soutěže prohrála poprvé.
Domácí řešili před začátkem duelu svoji marodku, která se ale díky obětavosti hráčů nakonec zredukovala pouze na Roberta Landu, protože i Šimon Ježek byl připraven zasáhnout. Ani Opava nebyla kompletní a chyběly ji rozehrávači Šiřina a Dragoun.

Úvodní rozskok vyhráli naši, ale diváci si mohli sednout až po dvou minutách, kdy skóre otevřel Krakovič. Oba celky totiž v úvodu neměly přesnou střeleckou mušku. S přibývajícími minutami se však hráči zklidnili a body přibývaly na obou stranách. Více však na děčínské straně, a to i díky dvěma trojkám P. Houšky, po koši Šišky, který hrál po zranění s Olomouckem na vlastní riziko, to bylo již 12:6. Pak začal pod košem Opavy úřadovat Pavel Grunt, jenž stihl do první přestávky sedm bodů, k tomu dal Kroutil trojku a Děčín vyhrál tuto část 22:16. Ve druhé desetiminutovce naši zvýšili po koši Krakoviče a trojce Kroutila na 26:18, jenže Opava v tuhé bitvě snížila na 26:22. Válečníci ovšem odpověděli dalším košem Grunta a třetí trojkou Kroutila – 31:22. Ve druhé polovině této periody ovšem začali hosté zlobit, Grunt sice přidal dalších šest bodů, avšak soupeř dotahoval, a po technické chybě Pomikálka (ten měl tak v poločase již čtyři chyby) a třech šestkách Bujnocha to bylo 38:37. Následně Slavík dokonce překlopil na chvilku vedení na stranu SLezanů, ale P. Houška jej před poločasem vrátil zpět na stranu domácích – 40:39.

Vstup do druhé půle měla lepší Opava, jež utekla na 40:44, protože Válečníci se nemohli přes dvě minuty trefit. Pak ale získal faul Bažant, s jistotou proměnil oba trestné hody, následně Šiška vyrovnal a mohlo se začít od znovu – 44:44. V dalších minutách sledovali diváci krásný basketbal plný fyzických soubojů, v němž se vedení přelévalo ze strany na stranu a necelé tři minuty před přestávkou vedli naši 52:50. Domácí ale postupně přidávali v obraně, navíc Feštr zaznamenal veledůležitou trojku, kterou vzápětí podpořil dvěma body P. Houška a Děčín vedl 57:50. V poslední části pokračovali Válečníci v dobré obraně, Feštr se blýskl košem s faulem, Grunt přidal další trefu zpod koše a rázem to bylo 62:50. Jenže Opava je silný soupeř, což vzápětí ukázal Jurečka těžkou trojkou s faulem, k němu se pak přidali další a tři minuty před koncem to bylo 66:62. Po děčínském oddechovém čase ovšem skvěle hrající Grunt vrátil svým spoluhráčům klid čtyřmi body, následně přidal dva body i Šiška a Děčané vedli 72:62. Ani za toho stavu ale soupeř nesložil zbraně, Kouřil dal sedm bodů, Bujnoch dva a bylo to 75:71. Jenže to už chyběly do konce jen vteřiny, přesto si trenér Budínský vzal oddechový čas, naordinoval svým hráčům tříbodovou akci, kterou úspěšně proměnil P. Houška a jeho tým tak vyhrál 78:71.

„Naše zápasy s Opavou jsou specifické, protože oba týmy hrají bez cizinců a duely vyznačují se velikou bojovností. Jsem rád, že jsme to zvládli, přestože jsme měli nějakou marodku. Spravili jsme si chuť po minulém utkání v Nymburku, kde jsme neodehráli špatný zápas, ale na výhru to nestačilo,“ smál se po zápase domácí Filip Kroutil a pochválil i poslední akci svého týmu: „Koncovka vyšla nádherně, přesně tak, jak jsme si to namalovali. Takže maximální spokojenost.“

Zápas nabídl skvělou podívanou, ve které hrál prim domácí pivot Pavel Grunt, jenž zaznamenal 24 bodů, když proměnil 10 z 11 střela za dva body, k tomu přidal čtyři šestky a 7 doskoků. Třináct bodů (trojky 3/3) a 8 doskoků dal P. Houška, dvojcifernými střelci byli i Šiška a Kroutil, který zapsal rovněž 5 asistencí. Na straně hostů byli nejlepší Bujnoch a Jurečka s 18 body, Kouřil skvělým finišem poskočil na 13 bodů. Děčín svého soupeře přestřílel, ale opět se mu nedařili šestky, kde proměnil jen 12 z 21 pokusů. Naopak kraloval na doskoku, měl více než dvojnásobné množství asistencí a rovněž děčínská lavička byla produktivnější.

„Pořád jsme si věřili, že dnes vyhrajeme. Prostě jsme si správně nastavili hlavy a dotáhli jsme zápas do vítězného konce,“ dodal Filip Kroutil na závěr.

Trenéři po utkání
Petr Czudek, BK Opava:
 „S Děčínem je to vždy na férovku, což se mi líbí. Je to fyzický basketbal, ve kterém kdo uhne, prohraje. A dnes jsme uhnuli my. Na začátku jsme byli pomalejší a náš výkon byl takový napůl. Říkal jsem, že jestli dnes chceme vyhrát, nemůžeme si dovolit se vymlouvat, že jsme po cestě a máme zápas v nohách. Úvod byl ale špatný, vyklidili jsme pozice pod košem, kde se chytil Pavel Grunt, vyčistil si tam prostor a zařídil náskok. Ten jsme sice do poločasu stáhli, ale stále bylo vidět, že naše aktivita směrem pod koš, myslím i útočný doskok, není absolutně žádná. Spoléhali jsme se na to, že nám tam spadne něco zvenku. Ve druhé půli nás chvilku držel Luděk Jurečka, který dal těžké trojky, ale pořád jsme tahali za kratší konec. Hrozně mrzí mě ta závěrečná trojka, protože Děčín už několikrát tenhle signál hrál. Ale je to o komunikaci, i když je lepší, že to přišlo teď, než v play-off. Výsledek o čtyři body by byl ale pro nás příznivější.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Opava je letos v kurzu a každý to ví. Hraje dobře a má spoustu talentovaných hráčů, kteří koketují s národním týmem, jako třeba tady Vašek (Václav Bujnoch – pozn. red.), což je správné. Čekal jsem tradiční a úporný souboj dvou českých týmů, ve kterém se mi líbí to fyzično a souboje. Také se mi líbí, že čeští hráči musí přijímat zodpovědnost. Jsem moc rád, že se nám na vlastní riziko vrátili Ondra Šiška a Jakub Houška, což bylo pro nás velmi důležité. Na začátku jsme se dostali díky disciplíně na obou polovinách do dílčího náskoku, ale rychle jsme o něj přišli ve druhé čtvrtině, kdy jsme nebyli schopni dobře nebo čistě zastavit Opavu. Poločas by tedy vyrovnaný, ale pak jsme našli sestavu, která si na obou polovinách dokázala vyhovět a hlavně byla produktivní v útoku. V podobných zápasech rozhodují individuality, což byl na naší straně Pavel Grunt, který předvedl asi nejlepší výkon v dresu Děčína. Soutěž je velmi vyrovnaná, a proto jsme za závěrečnou trojku Pavla Houšky moc rádi. Celkově jsme samozřejmě rádi za druhé vítězství nad Opavou, která sklízí plody své práce. Chci poděkovat svým hráčům za velmi dobrý výkon, který nás dovedl k výhře.“

Hráči po utkání
Václav Bujnoch, BK Opava:
 „Děčín dnes odehrál dobrý zápas, my jsme naopak začátek nezvládli. Měli jsme nastavit úplně jiný v tvrdosti a ukázat Děčínu, že se jim v tomhle vyrovnáme. Bohužel, se tak nestalo a táhlo se to pak s námi celý zápas. První čtvrtina rozhodla o celkovém obrazu hry.“
Pavel Grunt, BK ARMEX Děčín: „Nám se dnes dařilo si půjčovat míč z ruky, dařilo se nám i na doskoku a čtyřicet tři doskoků byl důležitý faktor. Tím jsme si pomohli. V první čtvrtině to bylo super, ve druhé se Opava chytla trojkami, tam jsme trochu zaspali. Ale pak jsme si vedení vybojovali zpět a máme skvělé vítězství.“

Základní sestavy
Děčín: Feštr, Halada, Pomikálek, P. Houška, Krakovič
Opava: Kouřil, Klečka, Zbránek, Bujnoch, Gniadek

BK ARMEX Děčín – BK Opava 78:71 
Body Děčína: Grunt 24 (7 doskoků), P. Houška 13 (3x 3, 8 doskoků), Kroutil 11 (3x 3, 5 asistencí), Šiška 11 (5 asistencí), Feštr 6 (1x 3), Pomikálek 5 (1x 3, 6 doskoků), Krakovič 5, Bažant 2, J. Houška 1, Halada 0.
Body Opavy: Bujnoch 18 (1x 3, 8 doskoků), Jurečka 18 (4x 3), Kouřil 13 (1), Klečka 8 (5 asistencí), Slavík 4, Zbránek 4, Gniadek 4, Kvapil 2, Vlček 0.
Střelba za 2 body 21/40:20/42, za 3 body 8/23:6/21, TH 12/21:13/16. Doskoky 43:32 (útočné 10:6), asistence 20:8, ztráty 13:11, fauly 19:21.

Nejlepší hráč: Pavel Grunt

Diváků: 590

Čtvrtiny: 22:16, 18:23, 17:11, 21:21

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta