Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín

Druhý zápas nadstavbové části skupiny A1 odehrají basketbalisté Děčína na půdě čtrnáctinásobného mistra ČR, který i letos vládne Kooperativa NBL, když doposud neprohrál ani jedno z 23 utkání.

Nymburk před touto sezónou opět notně obměnil kádr, když jeho dres opustilo hned sedm hráčů. Tyto odchody ale zacelili neméně kvalitní borci, mezi jinými i rozehrávač Tomáš Vyoral, který byl klíčovým hráčem Děčína a výrazně se podepsal pod stříbrný hattrick Válečníků. A úřadujícímu mistru se opět velmi daří. Kromě výher v KNBL získal čerstvě i dvanáctý triumf v Českém poháru a rovněž se probojoval do osmifinále Basketball Champions League, když v základní skupině D obsadil 2. místo za tureckým Besiktasem s bilancí 10 výher a 4 porážek. V play-off Basketball Champions League se Nymburk utká s řeckým AEK Atény.

Jak již bylo napsáno, Nymburk opět v české lize dominuje (vede všechny žebříčky důležitých statistických údajů), ale několikrát měl namále. Nejblíže porážce byl na své palubovce v duelu s Pardubicemi, které porazil se štěstím 91:90. Další těsnou výhru získali Nymburští v prvním kole nadstavby A1, když doma porazili Svitavy 73:69 (nejlepší střelci Nymburku: Barac 14, Ray 13, Hruban 10). A velmi solidní zápas odehráli v Nymburku i naši, kteří v oslabené sestavě předvedli heroický výkon a ještě před poslední čtvrtinou vedli 73:75.

Největší silou Nymburku je vyrovnanost kádru, kdy uškodit soupeřovu koši může prakticky každý hráč. Nejvíce bodů ale dávají v průměru Američan Kendrick Ray (15,4), Kosovan Dardan Berisha (12,4) a čeští basketbalisté Jaromír Bohačík (11,1) a Vojtěch Hruban (10,9). Nejvíce asistencí má americký rozehrávač Eugene Lawrence (5,6), nejvíce míčů doskočí další Američan Alex Davis (5,2). A jak si vede Tomáš Vyoral? V průměru dává 7,3 bodů, má 4 asistence a 3,6 doskoků na zápas a je minutově nejvytěžovanějším hráčem týmu.
Na Válečníky tedy čeká těžký duel, ale rozhodně by do něj měli jít s lehkou hlavou, protože mohou jen překvapit.

Vzájemné zápasy v základní části KNBL:
BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 64:99
Nejlepší střelci: Šiška 13, Halada 11, Pomikálek 9 – Vyoral 18, Ray 16, Mickelson 14, Diggs 14.
ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 103:90
Lawrence 17, Hruban 14, Ray 13, Bohačík 13 – Šiška 24, Pomikálek 18, Grunt 13.

Trenér Pavel Budínský stále nemůže počítat s účastí zraněného Roberta Landy a nemocného Jakuba Houšky, otazníky pad visí nad startem Pavla Grunta a Ondřeje Šišky.

NÁZOR BK DĚČÍN

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Utkání s Nymburkem na jeho palubovce bývají vždy ta z kategorie nejtěžších a myslím, že tomu nebude jinak ani tentokrát. Přesto ale existují dny a v nich zápasy, ve kterých se dá Nymburku směle čelit. Naposledy to takto zvládly Svitavy. Uvidíme, jak na tom budeme my, momentálně řešíme opět zdravotní stránku našeho týmu, ale ať odjedeme v jakémkoliv složení, určitě se pokusíme zabojovat o co nejlepší výsledek.“

Jakub Krakovič, pivot BK ARMEX Děčín: „Po středeční vydřené výhře nad Olomouckem nás čeká letos neporažený Nymburk. Všichni jsme si vědomi jakou mají domácí sílu hlavně v přechodové fázi, kdy dokáží i po obdrženém koši zakončit do několika sekund. Tohle musíme eliminovat a přidat produktivní útok jako v posledním vzájemném zápase.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta