Rubriky
Sport Zprávy

Osm statečných Válečníků hrdě čelilo Nymburku

Bez čtyř hráčů vyrazili basketbalisté Děčína na palubovku úřadující českého šampióna ke druhému utkání nadstavbové skupiny A1. A přestože nakonec padli o 22 bodů, odjížděli s dobrým pocitem, že pro výhru udělali všechno, což potvrdila i slova chvály z úst domácího trenéra.

Válečníkům chyběli Jakub Houška, Robert Landa, Šimon Ježek a Ondřej Šiška. Pavel Grunt sice do zápasu nakonec nastoupil, ale nebyl po nemoci ještě stoprocentně fit. Přes tyto absence začali naši výborně a první koš dal Lukáš Bažant, po třech šestkách Halady vedli 5:3, po trojce Bažanta 8:10. Domácí pak sice skóre otočili, ovšem trefy Grunta, P. Houšky a Pomikálka vrátily Děčín zpět do vedení – 15:20. V závěru první čtvrtiny pak trestné hody Pomikálka navýšily vedení na 18:24, ale poslední slovo měla trojka Pumprly, přesto na tabuli svítil pro hosty velmi sympatický výsledek 21:24. V úvodu druhé desetiminutovky se čekalo na úvodní body téměř dvě minuty, pak přišla trojka Bažanta a Válečníci vedli 21:27. Avšak toto manko vyburcovalo Nymburk k větší aktivitě, a po jedné šestce Davise bylo vyrovnáno 27:27. Bažant pak ještě jednou strhl vedení na stranu Děčína, ovšem to bylo naposledy. Domácí začali dominovat na útočném doskoku, dařilo se jim pronikat děčínskou obranou a naopak našim se nedařilo střelecky, takže poločas skončil výsledkem 47:31.

Po přestávce český mistr rychle zvýšil své vedení na dvacetibodové a přes veškerou snahu Válečníků vedl před poslední částí 71:47. V ní ale Děčané zmobilizovali zbytky sil, a po bodech Kroutila, Pomikálka a Krakoviče snížili na 73:56. Domácí však ihned kontrovali a zvítězili 87:65, když poslední body duelu obstarala trojka Bažanta, tedy stejného hráče, který celý zápas bodově načal.

„K utkání jsme se postavili velmi sympaticky a vyhráli jsme dvě čtvrtiny. Škoda té druhé, kde jsme propadli v obraně a domácí nás útočnými doskoky dostali pod tlak a udělali si patnáctibodový polštář. Vzhledem k problémům se sestavou, vždyť Pavel Grunt vstal k utkání takřka rovnou z postele, a tomu, že někteří naši hráči měli brzy problémy s fauly, to nebyl špatný zápas. Kdybych náš výkon měl hodnotit jako ve škole, bylo by to dnes za dva,“ řekl po utkání kouč Děčína, Pavel Budínský..

Střetnutí přineslo tři vyrovnané čtvrtiny, rozhodla ta druhá, kterou Nymburk vyhrál 26:7. Další rozdíl byl v trojkách a bodech z druhých šancí, ale jinak Děčín držel se soupeřem krok a 20 útočných doskoků proti Nymburku je hezké číslo. Nejlepším střelcem domácích a hráčem zápasu byl zvolen Vojtěch Hruban, dvojcifernými střelci byli ještě Ray, Lawrence a Bohačík. Navíc trenér Amiel mohl rozložit zátěž na 11 hráčů, kdežto Děčín jen na osm. Z nich byl nejlepší Pomikálek, který zaznamenal double-double za 16 bodů a 11 doskoků, nejlepším střelcem byl ale Bažant se 17 body. Těsně pod dvojcifernou hranicí zůstali Halada a Grunt, kroutil měl 6 asistencí.

Trenéři po utkání
Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín:
 „Zápas měl velmi podobný scénář jako 3. ledna, kdy jsme tu hráli utkání základní části. Opět jsme přijeli v osmi lidech a možná to vypadalo, že utkání bude mít jen formální charakter. My jsme se chtěli prezentovat solidním výkonem a myslím, že to tak i dopadlo. Přestože jsme prohráli o dvacet dva bodů, měli jsme i velmi dobré momenty v některých pasážích a můžeme být spokojení s dílčími cíli, jako že jsme vyhráli první a poslední čtvrtinu. O výsledku se ale rozhodlo ve druhé, kdy nás Nymburk fyzicky zatlačil hlavně na útočném doskoku, kdy si pomohl po neúspěšných střelách. Nymburk pak už ví, jak při získání náskoku kontrolovat vývoj zápasu. Mohl měnit hráče, což v našem případě nešlo.“

Oren Amiel, ČEZ Basketball Nymburk: „Po šesti letech, co působím na českých palubovkách, mám k Děčínu obrovský respekt, protože vím, že vždy se přijede porvat o výsledek. I kdyby Děčín přijel se čtyřmi hráči, tak víme, že bude na zápas připravený a nedá nám nic zadarmo. Pro nás to byla velmi dobrá příprava na středeční zápas play-off Ligy mistrů, z fyzického hlediska nás Děčín připravil dobře. Všem je jasné, že ve středu to bude ještě fyzičtější. Jsem rád za výhru a teď musíme pokračovat v naší cestě.“

Hráči po utkání
Lukáš Bažant, křídlo BK ARMEX Děčín:
 „Neodehráli jsme vůbec špatný zápas. Chtěli jsme do něj dobře vstoupit, to se nám povedlo, ale ve druhé čtvrtině jsme si nechali od Nymburka útočně doskakovat a už jsme neudrželi ten náš entusiasmus. I přesto jsme neměli špatné pasáže, bojovali jsme a nedali jsme to Nymburku zadarmo.“
Vojtěch Hruban, křídlo ČEZ Basketball Nymburk: „V první čtvrtině jsme nenastoupili dobře, propadali jsme hlavně na doskoku. Ve druhé čtvrtině jsme se zlepšili, vybudovali náskok a ten jsme pak už jen drželi. Děčín nesložil zbraně a bez nervozity hrál v pohodě, občas se prosadil těžkými střelami. Nenechal rozdíl narůst do vysokých čísel.“

ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 87:65 
Body Nymburku: Hruban 22 (4x 3, Ray 18 (2x 3, 7 doskoků), Lawrence 11 (1x 3, 8 asistence), Bohačík 10, Benda 9 (1x 3), Pumprla 6 (1), Vyoral 4 (7 doskoků, 4 asistence), Barac 4, Davis 2, Kříž 1, Peterka 0.
Body Děčína: Bažant 17 (3x 3), Pomikálek 16 (1x 3, 11 doskoků), Halada 9 (7 doskoků), Grunt 9, P. Houška 6 (7 doskoků), Krakovič 4, Feštr 2,Kroutil 2.
Střelba za 2 body 25/52:23/49, za 3 body 9/32:4/26, TH 10/14:7/13. Doskoky 52:49 (útočné 23:20), asistence 23:14, ztráty 10:16, fauly 17:19.

Nejlepší hráč: Vojtěch Hruban

Diváků: 250

Čtvrtiny: 21:24, 26:7, 24:16, 16:18

Základní sestavy
Nymburk: Lawrence, Bohačík, Kříž, Hruban, Benda
Děčín: Feštr, Bažant, Halada, Pomikálek, Krakovič

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta