Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci skolili poslední „Jindřicháč“ až v koncovce

Nelehké, ale hodně důležité vítězství si vezou basketbalisté Děčína z předposledního utkání základní části. Na palubovce posledního Jindřichova Hradce totiž všichni očekávali jejich povinnou výhru, jenže domácí, kteří už nemají co ztratit, bojovali jako lvi a naši rozhodli až v napínavé koncovce.

Utkání začal nájezd faulovaného Ježka, který následně proměnil obě šestky. Jenže pivot Petrič z pod koše vyrovnal a domácí utekli na 6:2. Na to však odpověděli Ježek s Landou, jenž vyrovnali na 6:6. A tento úvod jakoby nadefinoval celý zápas, kdy se oba celky střídaly ve vedení, ale ani jednomu se nepodařilo získat větší náskok. V první čtvrtce vedl Hradec 14:8, aavšak šest bodů Bažanta srovnalo na 14:14. Poté domácí ještě dvakrát získali pětibodový náskok, ale koš Feštra v závěru upravil na 23:20. V úvodní periodě zlobil Děčín nejvíce Petrič, který zaznamenal 10 bodů. Také druhá desetiminutovka přinesla vyrovnanou bitvu. Během necelých tří minut Válečníci vygumovali manko, a po své první trojce, kterou obstaral Ježek, a koši Šišky vedli 26:31. Jindřichohradečtí ale ihned kontrovali a následně se oba týmy střídaly v hubeném vedení. Po trefě Krakoviče vedl Děčín 41:42, pak ale Sinadinovič trestnými hody a dvoubodovou trefou zajistil svému týmu poločasové vedení 45:42. Petrič dal v první půli 15 a Upchurch 12 bodů, domácí měli také 8 útočných doskoků. Děčín netáhl žádný dvojciferný střelec, ale spíše kolektivní výkon.

Druhé dějství zahájila trojka Halady a znovu se opakoval obraz z prvních dvaceti minut, kdy se vedení přelévalo ze strany na stranu. Po trojce Šišky vedl Děčín 50:53, po tříbodové trefě Upchurche ale prohrával 60:57, pět bodů Feštra však opět překlopilo vedení na stranu Válečníků – 60:64. Po dalších dvou bodech Feštra odskočili naši na 62:67, jenže koncovku této čtvrtiny opět ovládl Sinadinovič, který otočil na 68:67 a před závěrečnou čtvrtkou se tak vlastně začínalo od nuly. Start do poslední pasáže vyšel lépe Děčínu, když P. Houška proměnil obě šestky a Šiška přidal koš – 68:71. Čtyři minuty před koncem ovšem vedl už opět Jindřichův Hradec, a to 77:75. Pak ale přišel první klíčový okamžik duelu, a to trojka Ježka, která znamenala stav 77:78. Důležité pak bylo rovněž, že Děčané zásluhou Feštra a Kroutila vždy odpověděli na body domácích, takže do posledních dvou minut šli s vedením 81:82. Následně po faulu Jindřichova Hradce proměnil Ježek jeden trestný hod, Lions si pak sice dvakrát doskočili pod děčínským košem své nepřesné střely, ale vyrovnat se jim nepodařilo a naopak Pomikálek na druhé straně zvýšil na 81:85. Sinadinovič pak jednou šestkou snížil, jenže vzápětí se Rhymes dopustil nesportovního faulu a Šiška mohl rozhodnout. Jenže neproměnil ani jeden trestný hod, přesto naši zůstali v držení míče a po dalších faulech domácích Feštr s Kroutilem pečetili na 84:89.

„Podle mého dnes rozhodl náš disciplinovaný výkon v posledních minutách. Důležité bylo to, že nás Šimon Ježek v závěru trojkou posunul zpět do vedení, a že následně jsme vždy bodově zareagovali na trefy domácích. To nás dostalo mentálně nahoru, naopak Jindřichovu Hradci to v útoku v závěru neklapalo a my jsme si trestnými hody pohlídali vítězství,“ našel důvody úspěchu děčínský trenér Pavel Budínský a pokračoval: „Dnes to bylo jedno z těch utkání, kdy až do samého závěru mohou doufat ve výhru oba týmy. Byl to pěkný bojovný zápas, ve kterém nám chyběla trochu větší efektivita v útoku a větší důraz v obraně, abychom si vybudovali větší vedení a dostali domácí pod tlak. Místo toho Jindřichův Hradec stále cítil šanci. Navíc jsme neměli adekvátní protizbraň na pivota Petriče. Takže za výhru jsem moc rád, protože to byl těžký zápas.“

A slova děčínského kouče lze jen potvrdit. Vedení se měnilo 44x, 13x byl pak nerozhodný stav. Z toho jasně vyplívá, jak moc byl zápas vyrovnaný. Válečníci mohli několikrát v průběhu odskočit domácím výrazněji, když dobře zahráli v obraně nebo donutili soupeře ke ztrátě, ale pak na druhé straně své šance neproměnili. Přesto si zaslouží za vítězství a dobrý kolektivní výkon pochvalu. Nejvíce bodů tentokrát zaznamenali Feštr a Ježek, nejvyšší užitečnost měl P. Houška. Stoprocentní byl Landa, který proměnil obě střely za dva body, jednu za tři a dal dvě šestky ze dvou. K tomu pak přidal tři doskoky. Na straně Jindřichova Hradce vládli cizinci – Američan Upchurch dal 21 bodů, Srb Petrič přidal 20 bodů a 12 doskoků a srbský rozehrávač Sinadinovič přidal 18 bodů. Děčín byl lepší na doskoku, domácí měli více asistencí. Ani jednomu z týmu nepadaly příliš trojky, oba celky jich trefily šest.

Basket Fio banka Jindřichův Hradec – BK ARMEX Děčín 84:89 
Body Hradce: Upchurch 21 (3x 3, 5 získaných míčů), Petrič 20 (12 doskoků, 3 bloky), Sinadinovič 18 (2x 3, 7 asistencí), Fait 9 (1x 3), Zuzák 8 (TH 6/6), Stegbauer 6 (5 asistencí), Rhymes 2, Novák 0, Bašta 0, Kantůrek 0.
Body Děčína: Feštr 13 (1x 3), Ježek 13 (2x 3, 6 doskoků), Šiška 9 (1x 3), Landa 9 (1), P. Houška 8 (6 doskoků, 5 asistencí), Halada 7 (1x 3), Bažant 7, Krakovič 7, Pomikálek 6, Kroutil 6, Grunt 4.
Střelba za 2 body 24/402:26/46, za 3 body 6/27:6/21, TH 18/24:19/27. Doskoky 35:40 (útočné 11:13), asistence 21:18, ztráty 13:11, fauly 20:23.

Nejlepší hráč: Šimon Ježek

Diváků: 521

Čtvrtiny: 23:18, 22:22, 23:25, 16:22

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta