Rubriky
Sport Zprávy

Skateboardisté z Děčína vyzývají město, aby nechalo opravit rozpadající se skatepark

Nekvalitní asfaltový povrch, plný děr. Tak už několik let vypadá místo za zimním stadionem v Děčíně, kam chodí trénovat skateboardisté. Proto teď poslali na magistrát dopis a prosbou o jeho opravu. Prostory, které mohou využívat jen omezeně, jsou v dezolátním stavu. Kluci tak jezdí na prknech všude po městě. A lidé na ně často volají městskou policii.

Celá reportáž

Jezdíme i v zimě, přestože nemáme kde, a odevšad nás vyhazují,“ komentuje současnou situaci v Děčíně Tomáš Kotvald z občanského sdružení Skateboard DC. V děčínském skateparku je totiž obvykle přes zimu zamčeno. „Oni se ani nedívají, jaké je počasí, takže je do března zavřeno, i když je třeba sluníčko,“ dodává.

„Skatepark je zamčený a klíče nám nedají. Když chceme jezdit na hypernově nebo pod knihovnou, tak tam nás za chvíli vyhodí policajti. Lidi je na nás zavolají, a jsou z toho zbytečný problémy,“ říká Matěj Kolbaba – iniciátor výzvy, pod kterou se podepsalo víc než 120 lidí.

Kluci nemají ve městě kde jezdit, skatepark je v žalostném stavu, a tak využívají podobná zařízení v okolních městech, třeba v Teplicích nebo Ústí nad Labem. „Máme o něj strach. Kdyby se mu něco stalo, je dál a nemůžeme mu hned pomoci. A nemáme o něm takový přehled,“ konstatuje otec 16letého Matěje Tomáš Kolbaba.

Skateboarding v Děčíně - Foto: Matěj Kolbaba

Skejťáci a jejich rodiče žádají magistrát o opravu skateparku už dlouhou dobu. Město si nechalo udělat studii na rekonstrukci celého prostranství za zimním stadionem. To by stálo kolem 40 milionů – a na to nejsou peníze.

My jsme na konci loňského roku zadali odboru rozvoje, aby ten velký projekt rozdělil na etapy, které by bylo město schopno zaplatit,“ vysvětluje primátorka Marie Blažková z hnutí ANO.

S opravou skateparku se sice v návrhu na letošní rozpočet podle Blažkové nepočítalo, definitivně ale rozhodnuto není. „Vždy v březnu, když se uzavře hospodaření loňského roku, a vidíme, kolik máme reálně volných finančních prostředků, tak je to pak na pořadu dne,“ konstatuje primátorka.

Všechno podle ní záleží na vůli zastupitelů. Mladí sportovci, ať už skateboardisté, nebo bikeři, žádají město o opravu skateparku už několik let. Naposledy v roce 2012 se pod podobnou petici podepsalo během pěti dnů víc než 200 lidí.

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever