Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem BK ARMEX Děčín – BK Olomoucko

Po pohárových neúspěších čeká na basketbalisty Děčína deset zápasů po rozdělení ligy na skupiny A1 a A2. Válečníci výborným finišem v základní části poskočili na 4. místo a tudíž je čekají soupeři v A1 – Nymburk, Pardubice, Opava, Svitavy a Olomoucko. A právě s Olomouckem zahájí těžkou sérii.

Olomoucko, jež odkoupilo ligovou licenci od Prostějova, se jako nováček rychle v soutěži etablovalo, a po úvodních třech prohrách začalo kousat a své soupeře prohánět. Dvakrát například porazilo Ústí, vyhrálo v Opavě a doma porazilo i naše výsledkem 100:96. Konečná bilance Olomoucka po základní části byla vyrovnaná 11 výher a 11 porážek a právě díky lepším zápasům s Ústím se dostalo do skupiny A1.

Tým Olomoucka, vedený zkušeným trenérem Predragem Benáčkem, je hodně ofenzivně laděný a po základní části měli třetí nejproduktivnější útok. Na druhou stranu ale jeho obrana byla třetí nejslabší – hůře už na tom byla jen předposlední Ostrava a poslední Jindřichův Hradec.

Tým Olomoucka se spoléhá především na skupinu pěti cizinců, jenž vládnou statistikám svého týmu. Bodově jej táhne americký pivot Charles Mitchell s průměrem 20,3 bodů na zápas, který se prosazuje především zpod koše, kde má 60 % úspěšnost. Rovněž dobře doskakuje a jeho průměr činí 9,9 doskoku. Jen o jednu desetinku za Mitchellem je jeho krajan Jon-Christopher Fuller, který dává 20,2 bodů. Dalšími dvojcifernými střelci jsou slovinský rozehrávač Jan Močnik (12,9), srbský pivot Darko Čohadarevič (11,8) a srbské křídlo Filip Šeba (10,6). Z českých hráčů je nejlepší Michal Křemen (7,0), který ale odehrál v základní části jen 13 zápasů. O kvalitách Mitchella a Fullera svědčí i to, že jsou na 3. a 4. místě nejlepších střelců celé ligy, naopak Močnik je s průměrem 7,0 nejlepším v pořadí asistencí na zápas.

Vzájemné zápasy v základní části KNBL:
BK ARMEX Děčín – BK Olomoucko 96:84
Nejlepší střelci: Šiška 21, Pomikálek 18, P. Houška 14 – Mitchell 25, Fuller 17, Křemen 11, Šepa 11.
BK Olomoucko – BK ARMEX Děčín 100:96
Fuller 30, Šepa 18, Mitchell 16 – Šiška 25, P. Houška 21, Pomikálek 15.

Trenér Pavel Budínský nemůže počítat se zraněným Robertem Landou a nemocným Jakubem Houškou.

NÁZOR BK DĚČÍN
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Do nadstavbové části A1 vstupujeme ze čtvrtého místa a byl bych rád, kdybychom se pokusili tuto pozici ještě vylepšit. Čeká nás deset utkání, ve kterých se potkáme s velmi dobrou konkurencí, jež bude mít určitě stejné plány. Hned na úvod to bude Olomoucko, které se opírá o hru svých zahraničních hráčů majících velmi dobrý útočný potenciál a když mají svůj den, je velmi těžké je zastavit nebo třeba alespoň přibrzdit. Ale víc než hra soupeře mě v tuto chvíli zajímá naše hra, která má momentálně spoustu bolavých míst. V minulém týdnu jsme měli dost napilno, odehráli jsme čtyři utkání v sedmi dnech a myslím, že se celkem jasně ukázalo, co naše hra postrádá, a co musíme jednoznačně zlepšit v nadcházejících týdnech. Proto se na tato utkání musíme dobře připravit a být připraveni odevzdávat kvalitní výkony.“

Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Skončila nám základní část a přichází už pomalu na lámání chleba. V prvním zápase se střetneme sice s posledním ve skupině A1 – Olomouckem, ale v nadstavbě už to nic neznamená. Každá výhra pro nás bude důležitá a obzvláště ty na domácí palubovce. Musíme navázat opět na poslední zápasy v základní části a na hřišti nechat vše.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta