Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem Basket Fio banka Jindřichův Hradec – BK ARMEX Děčín

V předposledním kole základní části Kooperativa NBL zajíždějí basketbalisté Děčína na palubovku posledního týmu soutěže. Tím je Jindřichův Hradec, který se krčí u dna tabulky se smutnou bilancí jediné výhry z dvaceti zápasů. Zdánlivě by tedy mělo jít o povinné vítězství, ale podobné zápasy vždy v sobě nesou určité nebezpečí. Své by o tom mohly vyprávět Svitavští, kteří v 18. kole zajížděli právě na půdu Jindřichova Hradce, který do té doby prohrál všech 18 utkání v KNBL a dokonce vypadl z Českého poháru po porážce s prvoligovým Sokolem Písek 81:86. Jenže Tuři nepředvedli stoprocentní výkon a domácí je porazili 99:90! Na výhře měl bezpochyby podíl fakt, že před duelem posílil hradecký realizační tým jako odborný konzultant Rudolf Jugo, zkušený chorvatský trenér, který působil v týmech v nejvyšších ligách v Chorvatsku, Kosovu, Slovinsku a naposledy na Slovensku. Své pak jistě udělalo i angažování Američana Kennetha Rhymese, jenž se před domácím publikem blýskl 15 body. Ani tyto změny však neodvrátily porážku Hradce v minulém kole na Folimance, kde USK vyhrál jednoznačně 85:61 (nejlepší střelci Hradce: Upchurch 22, Petric 10, Rhymes 8).

Sestava „bankéřů“ se v průběhu sezóny dost měnila. Nejprve odešla trojice Američanů Danny Lawhorn, Cameron Jones a Josh Turner, po vzájemné dohodě opustil tým i Angličan Christopher Tawiah a jen čtyři zápasy pak vydržel v kádru další Američan Joshua Robinson. Naopak přišel americký střelec z 2. finské ligy, De’Andre Upchurch, srbský rozehrávač Edi Sinadinovič (loni hrál v Brně), srbský pivot Ratko Petric a již zmiňovaný křídelník Kenneth Rhymes.  A právě nově příchozí hráči jsou hlavními tahouny Jindřichova Hradce. Jasným lídrem je Upchurch (premiéru v české lize si odbyl proti Děčínu), jenž v průměrů dává 21,6 bodů na zápas. Sinadinovič přidává 11,3 bodů a má přes pět asistencí na utkání, Petric má průměr 11 bodů na zápas a téměř 4 doskoky, Rhymes má po třech zápasech průměr 9,3 bodů. K zahraničním borcům se z domácích nejvýrazněji přidávají Stanislav Zuzák (průměr 11,5 bodů), Lukáš Stegbauer (7,1) a Dalibor Fait (6,6). Děčín tedy čeká nelehký zápas, protože domácí nemají co ztratit, navíc už ví, jak chutná vítězství a před svými fanoušky budou chtít potvrdit, že výhra nad Svitavy nebyla náhoda.

Vzájemný zápas v základní části KNBL:

BK ARMEX Děčín – Basket Fio banka Jindřichův Hradec 95:78 Nejlepší střelci: P. Houška 20, Halada 18, Pomikálek 16 – Zuzák 27, Upchurch 16, Stegbauer 9.

Zdroj: www.bkdecin.cz