Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci složili Besku i napodruhé

Válečníci odjížděli na palubovku druhých Pardubic, které v dosavadním průběhu sezóny prohrály na domácí palubovce jen s Nymburkem, bez zraněného Filipa Kroutila, ovšem domácí nebyli rovněž kompletní. Jejich lídr, Dominez Burnett, se totiž vykoupil ze smlouvy a odešel do Lotyšska. Tato absence Pardubické evidentně zasáhla, přesto však Beksa zůstává dál velmi silným týmem, a tak děčínská výhra je hodně cenná.

Utkání začali střelci obou týmů nepříliš přesně a první bod tak padl až po dvou minutách po jedné šestce Landy. Domácí následně vedli 5:3 a 10:8, ale naši vždy našli odpověď, a po druhé trojce Šišky se ujali vedení 10:13, které už nepustili. Pardubičtí naráželi na fungující obranu Válečníků a dlouhé čtyři minuty nedali ani bod. Pak sice Pandula snížil na 12:16, ale koš Grunta upravil první čtvrtku na 12:18. Druhá desetiminutovka začala obdobně a oba celky se nemohly dlouho trefit. Pak ale přišla po dvou minutách jedna šestka P. Houšky a skóre se začalo opět měnit. Po dvou bodech Pomikálka vedl Děčín poprvé dvojciferným rozdílem (14:24), po dalších trefách Pomikálka a Šišky to bylo tři minuty před přestávkou 21:34. A když Bažant přidal další koš, vedl Děčín 21:36! Domácí ale do přestávky snížili na 27:36.

„První poločas přinesl typický zápas na nízké skóre. Nám se povedl úvod, kdy jsme domácí nepustili do žádného trháku a naopak jsme agresivní hrou a fungující obranou získali dvouciferné vedení, o které jsme ale těsně před přestávkou přišli,“ zhodnotil poločas trenér Děčína, Pavel Budínský.
Druhou půli odstartoval koš Pomikálka, a protože domácí se střelecky trápili, platil po trojce Landy stav 27:41. Pardubice zaznamenaly první body této části až po čtyřech minutách, pak se však přece jen vzchopily a začaly manko snižovat. Naopak Děčínu se nedařilo a tři minuty před přestávkou to bylo 40:43. Pak sice P. Houška trefil trojku, ovšem soupeř po koši Kohouta snížil těsně v závěru třetí čtvrtiny na rozdíl jediného bodu. Naštěstí poslední slovo patřilo Feštrovi, který upravil na 45:48.

„Tahle část se nám nepovedla. Ubrali jsme v nasazení, přestali jsme hrát agresivně a hráči přecházeli střelecké pozice, čehož soupeř samozřejmě využil a dotáhl se,“ okomentoval nejméně povedenou čtvrtku děčínský lodivod.

V závěrečném dějství se Pardubičtí znovu dotáhli na jeden bod, ale pak opět chytil střeleckou slinu rozehrávač Válečníků, Ondřej Šiška, ke kterému se přidali Feštr trojkou a Krakovič šestkami a Děčín si vybudoval mírné vedení 53:59. Domácí se sice snažili, jenže Halada s P. Houškou proměnili své tříbodové střely a náskok našich se zvýšil na 57:65. V koncovce zápasu pak pardubický prapor pozvedl Welsch, jenž spolu Martinem přitáhl svůj tým dvakrát na rozdíl dvou bodů. Ovšem na druhé straně řádil Šiška, který dal čtyři body, získával na sebe fauly a přestože byl na čáře trestných hodů úspěšný jen napůl, zvedl náskok Děčína na 65:72. To už do konce zbýval čas jen na jeden útok, který proměnil domácí Martin a Děčín tak vyhrál 67:72.

„Dnes rozhodlo to, že jsme ustáli svoji tradiční slabší pasáž, včas jsme zastavili náš propad a nepustili Pardubice před sebe. Lví podíl na výhře má dnes vynikající Ondra Šiška, který se v závěru rozhodl, že zápas prostě vyhraje a vyhrál ho. Pochvalu ale zaslouží i Pavel Houška a bojovník Robert Landa. Bojoval však celý tým,“ chválil Pavel Budínský.

Jak už bylo řečeno, Děčín táhl za výhrou především Ondřej Šiška, který zaznamenal 24 bodů, měl 6 asistencí i 6 získaných faulů. Šest asistencí měl i Pomikálek, který byl druhým dvojciferným střelcem Válečníků. Zbytek týmu se pak prosadil méně, ale rovněž odvedl dobrou práci. Domácí vyhráli jasně bitvu na doskoku, kde získali 19 míčů pod košem Děčína. Z druhých šancí však dali jen 19 bodů a nedařila se jim ani střelba za tři body. Nejlepším střelcem Beksy byl Scott Martin, druhým pak Dušan Pandula.

Základní sestavy
Pardubice: Půlpán, Kent, Martin, Pandula, Nečas
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Landa, P. Houška

BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 67:72 
Body Pardubic: Martin 16 (1x 3, 6 doskoků), Pandula 13 (1x 3), Welsch 8, Kent 8 (10 doskoků), Potoček 8, Kohout 6 (7 doskoků), Půlpán 4, Nečas 2 (4 asistence), Švrdlík 2.
Body Děčína: Šiška 24 (3x 3, 6 asistencí, 6 získaných faulů, 5 doskoků), Pomikálek 11 (1x 3, 6 asistencí), P. Houška 9 (2x 3, 9 doskoků), Landa 6 (1x 3), Bažant 5, Feštr 5 (1), J. Houška 3 (1), Krakovič 2, Ježek 2. Grunt 2.
Střelba za 2 body 27/59:17/38, za 3 body 2/19:10/25, TH 7/10:8/15. Doskoky 48:38 (útočné 19:9), asistence 14:16, ztráty 10:12, fauly 14:16.

Nejlepší hráč: Ondřej Šiška

Diváků: 890

Čtvrtiny: 12:18, 15:18, 18:12, 22:24

 

Trenéři po utkání
Pavel Budínský, trenér Děčína:
 „Chtěl bych poděkovat svým hráčům za vítězství, které je pro nás velmi důležité a cenné. Myslím, že jsme si ho za celkový projev zasloužili, i za to, že jsme vedli třicet šest minut. Možná, že situace, která nastala – u nás to, že v médiích se počítají porážky, které jsme zaznamenali na venkovních hřištích, a u domácích nepřítomnost Domineze Burnetta – udělala v každém týmu něco s hlavou. U nás to udělalo to, že jsme si řekli, že každé utkání do konce základní části má pro nás významnou hodnotu, a že není důvod si myslet, že bychom měli prohrát, naopak, hráli jsme s vítěznou mentalitou. Do poločasu jsme se tak trochu ujistili, že by to šlo. Problémem bylo, že v okamžiku, kdy vedeme dvouciferným rozdílem, máme tendenci hrát něco jiného. Polevíme v pohybu v útoku a necháváme vesměs hru na jednom hráči. Domácí logicky, když se střelecky trápili, vytvořili obrovský tlak na útočném doskoku. Klíčovým faktorem, proč jsme vyhráli, byl individuální výkon Ondry Šišky, který vzal tým na svoje ramena a dotáhl ho do vítězné brány. Jakmile jsme se na konci znovu utrhli na šest, sedm bodů, už jsme utkání zkontrolovali. Znovu ale opakuji – byli jsme opět blízko toho, abychom si nechali protéct vítězství mezi prsty.“
Tomáš Bartošek, trenér BK JIP Pardubice: „V průběhu celého utkání jsme velmi dobře bránili, naše aktivita na útočném doskoku byla velmi dobrá, měli jsme devatenáct útočných doskoků. Bohužel se nám nedařilo v útoku. Neproměňovali jsme otevřené pozice, jednoduché situace pod košem… Asi jsme nad tím začali moc přemýšlet a v určitých fázích to byla až křeč. Nicméně tým bojoval, rval se o každý míč, dostali jsme se z minus patnácti bodů až na jeden bod. Pro další vývoj bylo strašně důležité, že jsme nepřeklopili skóre v náš prospěch, přitom to několikrát byla otázka jedné střely. My jsme ji bohužel nedali, naopak Děčín dal koš s faulem nebo trojku a pořád se držel vpředu. Celkově rozhodlo naše nízké střelecké procento, v ostatních činnostech jsme byli velmi aktivní.“

Hráči po utkání
Ondřej Šiška, BK ARMEX Děčín:
 „Jsem rád, že jsme odčinili ostudu z Kolína a zvedli jsme se. Doufám, že to přeneseme hned do dalšího zápasu, který hrajeme ve středu s Ústím v Českém poháru.“
Pavel Houška, Děčín: „Jsem rád za výhru a potvrzení dobrého výkonu z Nymburka. Doufám, že nám to vydrží a přeneseme si to dál, protože teď následuje série důležitých utkání.“
Radek Nečas, BK JIP Pardubice: „Vítězství Děčína bylo zasloužené. Nezačali jsme dobře, dali jsme Děčínu hodně otevřených střel, hlavně Ondra Šiška dal několik střel, pak si hodně věřil a nakopl celý tým. Nebyl ani tak problém v tom, že jsme v prvním poločase dali tak málo bodů, protože jsme Děčín ubránili na třiceti šesti bodech a věděli jsme, že ve druhé půli nám tam něco padne. V druhém poločase jsme chtěli zabrat, věděli jsme, že devět bodů nic neznamená, ale Děčín se znovu chytl a vedl dvouciferným rozdílem. My jsme pak zrychlením hry, což pramenilo ze zisků v obraně, dali několik jednoduchých košů, ale když jsme se dotáhli na bod a nepodařilo se nám jít do vedení, přišel klasický psychologický efekt a soupeř znovu odskočil. Děčín se i v závěru mohl opřít o Ondru Šišku a v závěru důležité koše proměnil.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta