Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci přes prohru do Final Four

Basketbalisté Děčína po postupu v Alpsko-jadranském poháru do play-off slaví další úspěch. Tím je vyřazení ústecké Slunety ve čtvrtfinále tuzemského poháru a otevření si brány do závěrečného turnaje, který se koná ve Svitavách. Děčín vyhrál první čtvrtfinálové derby na domácí palubovce 85:79 a šestibodové vedení mu nakonec stačilo k postupu, protože ve druhém poločase předvedl skvělou stíhací jízdu a přestože o bod prohrál (hrálo se na součet skóre) a postoupil mezi poslední čtyři celky Českého poháru.

Válečníci měli do odvety povedený vstup, první dva útoky domácích ubránili a z rychlých protiútoků skórovali – 0:4. Sluneta však díky trefám svým Američanů otočila na 5:4, jenže čtyři body Ježka a koš Krakoviče znamenaly opět vedení Děčína – 5:10. Pak se ale děčínská hra zadrhla, naopak domácí těžkotonážní pivot Teague si chodil pod košem pro fauly, Pecka trefil trojku a rázem to bylo 15:10. A Ústí si už vedení udrželo až do přestávky, když poslední bod zaznamenal Feštr z trestného hodu po technické chybě Robinsona – 21:15. Druhou desetiminutovku začaly oba celky trojkami: Ústí dalo dvě, Válečníci, díky trefě Halady a dvěma přesným zásahům Kroutila, zaznamenali tři a snížili na 28:24. Pak přišla oboustranně nepřesná pasáž, ze které se ale dříve dostali domácí, jenž si pomohli opět trojkami a začali navyšovat své vedení. Děčané se sice snažili, bodoval především Pomikálek, ale po další šestce Teagueho to bylo již o 15 bodů – 48:33. V posledních vteřinách si naši trochu vylepšili náladu díky útočnému doskoku Landy, který snížil na 48:35 a vzápětí stejný hráč zblokoval Šteffela při trojkové střele.

„Začali jsme dobře, ale střídající hráči se dostali do těžké mentální pozice, Ústí navíc získalo střelecké sebevědomí a naši obranu boural Teague,“ shrnul první poločas trenér Děčína, Pavel Budínský.

Situace tedy pro Válečníky po dvou periodách nevypadala příliš dobře, ale v šatně zmobilizovali své síly, a do druhé půle vstoupili razantně. První dvě střely sice cíl nenašly, jenže Ústí se rovněž neprosadilo, a pak to začalo. Ježek zaznamenal tři body po koši s faulem, vzápětí získal Šiška míč i faul a P. Houška po jeho asistenci dal dva body. Sluneta se i nadále nemohla trefil, naopak Šiška dal trojku a naši byli zpět – 48:43. Domácí zaznamenali první body až po čtyřech minutách hry, kdy Pecka proměnil trestné hody, jenže P. Houška okamžitě odpověděl dvěma body, a na další trefu Pecky zareagoval Šiška druhou trojkou – 52:48. Pak se na palubovce rozhořela tuhá bitva, ale rozdíl ve skóre stále osciloval okolo čtyř bodů. V závěru však Krakovič šesti body v řadě přitáhl svůj tým na 60:58, následně Sluneta utekla šestkami na 64:58, jenže poslední slovo patřilo P. Houškovi a jeho trojce – 64:61.

Poslední část zahájily dva body ústeckého Singletaryho, avšak Šiška proměnil svoji třetí trojku, a když následně Kroutil zasmečoval, bylo vyrovnáno 66:66. A nerozhodný výsledek platil i o chvíli později, kdy na tři body Singletaryho odpověděl Grunt stejnou mincí – 69:69. Další minuty pak přinesly bojovnou pasáž, v níž se ani jednomu z týmů příliš nedařilo střelecky. Přesto se domácí znovu ujali čtyřbodového vedení 73:69. Proti tomu ale byli Kroutil a Ježek, kteří vyrovnali na 73:73. To už zbývaly do konce jen dvě minuty a Sluneta začala ostřelovat děčínský koš. Tím však propadla jen dvoubodová střela Robinsona, na kterou v samém závěru odpověděl jednou šestkou Bažant, čímž upravil na konečných 75:74.

„Klukům jsem během přestávky řekl, že není důvod panikařit. Oni poslechli, zklidnili se, ale přitom udrželi tempo z první půle. Také zlepšili obranu a nedávali Ústí, které už nemělo tolik energie, volné střely. Koncovka už byla přetahovanou, kterou jsme zvládli,“ chválil Pavel Budínský a pokračoval: „Ve druhé půli šli hráči za postupem. Dali do hry agresivitu, iniciativu a měli vůli po výhře. Samozřejmě, že nějaké chyby tam byly, ale bojovností jsme je vyrovnali. Náš dík patří i našim fanouškům, kteří nám vytvořili skvělé prostředí.“

Tahounem Děčína byl tentokrát Filip Kroutil (hráč utkání), který byl se 14 body jediným dvojciferným střelcem týmu. Ovšem hned další čtyři dali 9 bodů a nakonec se prosadili všichni kromě kapitána J. Houšky. Válečníci měli více doskoků i asistencí a lepší procento při střelbě za dva body a při trestných hodech. Těch Ústí házelo o deset více, než naši, a to především díky Teaguemu, který ovšem šest šestek zahodil. Sluneta měla v první půli výbornou střelbu za tři body, kdy proměnila 7 z 11 trojek, ve druhé však nedala už ani jednu. Nejlepšími domácími hráči byli Pecka, Singletary a Teague. Robinson zaznamenal jen 4 body.

„Za postup do Final Four jsem moc rád, protože hrajeme tři soutěže a zatím bojujeme o dobré výsledky ve všech. Na finálový turnaj se moc těšíme, a jsme zvědavi, koho nám los přinese jako semifinálového soupeře.  Postup je ocenění naší práce a povzbuzením pro hráče,“ vyhlíží Pavel Budínský únorový turnaj ve Svitavách.

Základní sestavy
Ústí: Singletary, Šmíd, Svejcar, Pecka, Šteffel
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Krakovič, P. Houška

Sluneta Ústí nad Labem – BK ARMEX Děčín 75:74 
Body Ústí: Pecka 18 (2x 3), Sinletary 16 (4 asistence), Teague 14 (TH 8/14, 9 získaných faulů), Svejcar 9 (3x 3), Šotnar 7 (1x 3, 4 asistence, 5 doskoků), Šteffel 7 (1x 3, 5 doskoků), Robinson 4, Treadwell 0, Šmíd 0.
Body Děčína: Kroutil 14 (2x 3), Pomikálek 9 (6 doskoků), Šiška 9 (3x 3, 5 asistencí), P. Houška 9 (1x 3, 9 doskoků), Ježek 9, Krakovič 8, Halada 5 (1x 3), Grunt 5, Landa 4, Feštr 1, Bažant 1, J. Houška 0.
Střelba za 2 body 17/38:19/37, za 3 body 7/20:7/25, TH 20/28:15/18. Doskoky 36:39 (útočné 7:8), asistence 15:12, ztráty 12:12, fauly 22:21.

Nejlepší hráč: Filip Kroutil

Diváků: 830

Čtvrtiny: 21:15, 27:20, 16:26, 11:13

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta