Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci mají skalp silné Opavy

Válečníci hostili v pondělní dohrávce 16. kola třetí Opavu, a po čtyřech ligových prohrách chtěli tuto nepříznivou sérii přerušit. To se jim po dobrém výkonu povedlo, Opavě vrátili prohru z úvodu sezóny, a ve vyrovnané tabulce se dotáhli na týmy nad sebou.

Lavička Děčína byla tentokrát plně obsazena, protože do hry byli připraveni všichni hráči včetně dlouhodobě zraněného Jakuba Houšky. A všichni s celou halou v úvodu tleskali pivotu Pavlu Gruntovi, který zápas skvěle rozjel, dal sedm bodů v řadě a Válečníci se díky tomu ujali vedení 7:1. Opava však ihned kontrovala, a v polovině úvodní části Zbránek srovnal na 11:11. Po trojce Ježka a přesných šestkách Bažanta sice Děčín znovu vedl vyšším rozdílem (16:11), ale dobře hrající opavský Bujnoch otočil na 16:18 a hosté vedli chvilku před první přestávkou 19:22. Trestné hody Šišky však upravily na 21:22. Také druhou čtvrtku zahájily dva body Grunta a děčínský stroj se začal rozjíždět. Naši přidali v obraně, zrychlili přechod do útoku, nutili soupeře ke ztrátám a dávali snadné koše. Mezi ně patřila i parádní smeč Landy, po které si opavský kouč vzal oddechový čas. Po jeho skončení nasadil Děčín zónovou obranu, jež nesla své ovoce, protože hosté se netrefovali a naopak trojky Šišky a P. Houšky znamenaly vedení 37:24. Ovšem Slezané jsou zkušeným týmem, nenechali se rozhodit a pomalu začali manko likvidovat. Ještě v poslední minutě to bylo po koši Halady 43:32, ale pak dal Šiřina trojku, vzápětí vybojoval Bujnoch míč a Šiřina upravil na poločasových 43:37.

Druhou půli zahájil dvěma body Gniadek, Kroutil sice odpověděl trojkou, jenže znovu Gniadek, a po něm Bujnoch snížili na 46:43. Hráči Opavy však často rovněž faulovali a někteří z nich začali mít problémy s osobními chybami. Střelecky byla tato perioda nejslabší a prim hrály spíše obrany a doskakování. Přesto Válečníci začali znovu nenápadně navyšovat své vedení, které se po trojce Šišky znovu vyšplhalo na dvouciferné – 58:47. Soupeř pak díky čtyřem šestkám snížil, ale poslední slovo patřilo Haladovi, jenž upravil na 60:51. Klíčový byl start poslední desetiminutovky, kde nejprve Feštr trefil své první dva body, poté Pomikálek přetavil svůj útoční doskok v další body a vzápětí nikým nebráněný Šiška proletěl celou obranou a zaznamenal koš s faulem – 67:51. Opava ale zbraně nesložila a přesnou exekucí svých střel se začala dotahovat. Po dvou bodech Bujnocha to bylo 70:62 a trenér Budínský si v rychlém sledu vzal už druhý oddechový čas. Ten tým uklidnil, navíc přesné hody po faulech Opavských znamenaly opět uklidňující vedení 74:62, které pak potvrdila smeč P. Houšky – 76:62. Hosté ovšem mají skvělé trojkaře, což vzápětí doložili Kouřil a Šiřina, který tři minuty před koncem přidal další body a snížil na 78:71. Avšak další drama odmítl Pomikálek, jenž po asistenci Ježka předvedl nádhernou smeč a poté trefil veledůležitou trojku. Tečku za atraktivním střetnutím udělaly trestné hody Feštra a Šiřiny – 85:75.

Děčín navázal v tomto utkání na velmi dobrý výkon v Nymburku, kde mistra dlouho trápil a ještě před poslední čtvrtinou vedl. Dnes zopakoval své vystoupení a kromě pomalejšího rozjezdu v první periodě soupeře přehrával. Tým táhli opět P. Houška (TH 8/8, 8 doskoků) a Šiška, který trefil tři trojky ze tří pokusů, měl osm asistencí a čtyři zisky v hodně důležitých okamžicích zápasu. Dvojciferným střelcem byl ještě Grunt, ale pochvalu zaslouží i zbytek hráčů, kdy každý svou troškou přispěl k vítězství. Také Opava měla tři dvojciferné střelce, z nichž nejlepší byl Václav Bujnoch, který nakonec nasbíral double-double za 23 bodů a 10 doskoků. Rozehrávač Šiřina přidal 18 a Gniadek, který se ale vyfauloval, 11 bodů.
Děčín svého soupeře přeskákal, byl také lepší v asistencích a bodech z druhých šancí. Dařily se mu také trestné hody, když zahodil jen tři z 25 pokusů. To hosté měli v šestkách jen 63procentní úspěšnost a nedařila se jim ani střelba za tři body.

Trenéři po utkání
Petr Czudek, trenér Opavy:
 „Gratulace Děčínu, dnes vyhrál zaslouženě. Čísla nelžou, a když se podívám do statistiky, je to jasné. My jsme zvládli první čtvrtinu velice dobře, ale jako bychom se uspokojili, a ve druhé čtvrtině jsme nechali Děčín udělat dvanáctibodovou šňůru a za pět minut jsme dostali šestnáct bodů. To si nemůže v takovém utkání dovolit. Sice jsme se ještě vrátili do zápasu, ale stálo nás to hodně sil. Navíc jsme měli problémy s fauly u našich klíčových hráčů. Ve druhém poločasu jsme se snažili ,ale když chcete porazit Děčín nemůžete mu dovolit tolik útočných doskoků, nemůžete si dovolit patnáct ztrát. A když už jsme se dostali na čáru trestného hodu, číslo šedesát tři procent vám taky nepomůže. Dnes to nebylo z naší strany dobře odehrané utkání. Musíme se ale rychle oklepat a poučit z chyb, protože nás čeká náročný týden.“
Pavel Budínský, trenér Děčína: „Děkuji za gratulaci a současně dávám Opavě kredit za dobrou hru. Myslím si, že při naší letošní domácí televizní premiéře to nebyl špatný basketbal z obou stran. Měli jsme pěkný vstup díky Pavlu Gruntovi, který odvedl v útoku dobrou práci a dal svoji druhou trojku v dresu Děčína. Opava je však tým, jenž má souhru, hráči se vidí, správně čtou hru a umí zakončovat. První čtvrtinu jsme tak prohráli o bod, protože se mi zdálo, že se bojíme jít rychleji dopředu. To se změnilo ve druhé čtvrtině, kdy jsme po doskočených míčích měli přečíslení a udělali dvanáctibodovou šňůru. Opava však díky Kubovi Šiřinovi do poločasu snížila. Pak ale přišel konec třetí a začátek čtvrté čtvrtiny, kdy jsme se dostali do vedení o šestnáct bodů. Ovšem soupeř znovu snížil, hrál uvolněně a dobře. Naštěstí nedal nějaké otevřené střely, a my jsme díky naší bojovnosti získali výhru. Ta je o to cennější, že přišla po čtyřech porážkách a snad bude pro nás vzpruhou pro další duely. Další vzpruhou snad bude, že jsme se dnes po dlouhé době konečně sešli v kabině kompletní a všichni měli dres. Z týmu byl hned cítit odhodlanější duch.“

Hráči po utkání
Václav Bujnoch, Opava:
 „Dnes rozhodla druhá čtvrtina, kdy jsme si nechali Děčín utéct. Pak se to s námi už neslo celý zápas. Sice jsme se dokázali několikrát vrátit do zápasu a snížit na šest, sedm bodů, ale neudělali jsme ten poslední krok. Chtěli jsme, aby Děčín neměl hodně útočných doskoků, ale to jsme nezvládli. Také jsme měli slabší střelbu a výsledek je takový, jaký je.“
Pavel Houška, Děčín: „Jsem rád za výhru a potvrzení dobrého výkonu z Nymburka. Doufám, že nám to vydrží a přeneseme si to dál, protože teď následuje série důležitých utkání.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Pomikálek, Landa, Grunt
Opava: Šiřina, Dragoun, Zbránek, Slavík, Gniadek

BK ARMEX Děčín – BK Opava 85:75 
Body Děčína: P. Houška 19 (1x 3, 8 doskoků, 4 asistence), Šiška 15 (3x 3, 8 asistencí, 4 zisky)), Grunt 11 (1x 3), Pomikálek 9 (1x 3, 7 doskoků), Kroutil 9 (2x 3), Halada 6, Ježek 5 (1), Landa 5, feštr 4, Bažant 2, Krakovič 0, J. Houška 0.
Body Opavy: Bujnoch 23 (2x 3, 10 doskoků, 5 získaných míčů), Šiřina 18 (3x 3), Gniadek 11 (1), Dragoun 7, Kouřil 7 (1), Kvapil 5 (8 doskoků), Slavík 2, Zbránek 2, Jurečka 0, Klečka 0.
Střelba za 2 body 18/46:20/40, za 3 body 9/22:7/27, TH 22/25:14/22. Doskoky 46:39 (útočné 12:11), asistence 22:11, ztráty 13:15 fauly 22:23.

Nejlepší hráč: Pavel Houška

Diváků: 850

Čtvrtiny: 21:22, 22:15, 17:14, 25:24

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta