Rubriky
Zprávy

Rumburští strážníci řešili loni více událostí

Rumburk – Strážníci městské policie Rumburk řešili v loňském roce 5 168 různých událostí. Oproti roku 2016 jde o nárůst; v roce 2016 řešili 5 101 událostí. Podle velitele rumburských strážníků stojí za nárůstem takzvaný protikuřácký zákon, který začal platit v loňském roce. Kvůli němu se totiž zvýšil počet výjezdů k rušení nočního klidu.

„Klienti těchto zařízení jsou nuceni chodit kouřit ven, kde se v nočních hodinách jejich komunikace rozléhá po okolí intenzivněji než v denních hodinách a ruší tím ostatní,“ říká velitel rumburské městské policie Waldemar Kotmel. Zároveň upozorňuje: „Je však nutno konstatovat, že nemalý počet oznámení související s touto problematikou nedosahuje intenzity opravdového rušení nočního klidu. Hlídky jsou často volány i na případy, kdy se kuřáci před podniky baví běžnou formou hlasového projevu a ve skutečnosti se nejedná o intenzitu hluku, který by bylo možno označit za přestupek.“
Městská policie spolupracuje také se státní policií – loni pro ni vykonala 174 různých úkonů, a to včetně společenských akcí. 191 událostí řešila MP pro Městský úřad Rumburk, ve 124 případech spolupracovala s městskými záchytnými kotci, a také prověřila 639 stížností nebo oznámení od obyvatel Rumburku.

Přestože strážníci loni řešili více událostí než v roce 2016, v Rumburku zůstává i nadále nízký nápad trestné činnosti.
„A to v takové míře, že je v Rumburku podle policejních statistik nejvýraznější pokles trestné činnosti za poslední pár desítek let nazpět,“ uzavírá Waldemar Kotmel.

Luděk Stínil
tiskový mluvčí města Rumburk
redaktor Rumburských novin