Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem Geosan Kolín – BK ARMEX Děčín

Basketbalisté Kolína zažívají hodně netradiční sezónu v Kooperativa NBL, protože první polovinu základní části odehráli pouze na palubovkách soupeřů, druhou naopak odehrají celou doma. A důvod? Rekonstrukce kolínské haly, která dostala nové vnější opláštění i zateplení, také byl zvýšen strop. Nové hlediště a zázemí přijde ovšem vzhledem k prodloužení doby rekonstrukce na řadu až po skončení sezóny.

Kolín, který má ještě k dobru zápas s Nymburkem, v prvních 11 zápasech, kdy hrál u soupeřů, předváděl střídavé výsledky a získal jen tři vítězství. Některé porážky byly ovšem velmi těsné, například na Folimance o jediný bod, v Brně a Ústí padl o tři body. Po návratu do své haly ale svěřenci trenéra Pavla Beneše, jenž nahradil Predraga Benáčka, utrpěli jedinou prohru, a to s ústeckou Slunetou. Naopak porazili Brno, Olomoucko i poslední Jindřichův Hradec (v tomto duelu však ještě před poslední čtvrtinou prohrávali o 16 bodů!), a v 16. kole skolili Ostravu 70:63 (nejlepší střelci Kolína: Skinner 28, Šafarčík 15, Bakič 11).

Jasným lídrem Kolína je Američan Lee Edward Skinner, který v průměru dává 19,8 bodu (střelbu za dva body má na 58%!), má téměř tři útočné doskoky a přes čtyři získané fauly na utkání, čímž je momentálně nejužitečnějším hráčem celé soutěže. Daří se také Petru Šafarčíkovi, jenž dává 13,7 bodu na zápas a rovněž získává hodně faulů. Posledním dvojciferným střelcem je rozehrávač Adam Číž s průměrem 10,7 bodu na zápas. Všichni tři se pak měrou největší starají o asistence svého týmu a jsou minutově nejvytěžovanějšími hráči. Soupeři si ovšem musí dát pozor rovněž na dva Černohorce, Miloše Pajoviče (9,1) a Bojana Bakiče (8,6). A své mohou říct i zkušení čeští hráči Machač, Vocetka, Dokoupil nebo Bratčenkov.

Vzájemný zápas v základní části KNBL: 
BK ARMEX Děčín – Geosan Kolín 101:76
Nejlepší střelci: Ježek 25, Pomikálek 20, P. Houška 12 – Skinner 25, Vocetka 16, Pajovič 15.

ZRANĚNÍ HRÁČŮ PŘED UTKÁNÍM

Trenér Pavel Budínský má k dispozici všechny své hráče.

NÁZOR BK DĚČÍN

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Kolín se dostal do obrácené pozice, než v první půli sezóny, což znamená, že všechna utkání hraje doma. Myslím, si, že hráči Kolína budou proti nám uvolnění, protože přijede Děčín a role favorita se přesune na nás. Kolín bude mít výhodu nejen v domácím prostředí, ale také v tom, že měl více času na odpočinek, naopak my budeme hrát už za čtyřicet osm hodin po posledním duelu. Já však doufám, že vítězství nad Opavou nám pomůže lépe zregenerovat. Musíme se na zápas dobře připravit, protože Kolín, vedený momentálně nejužitečnějším hráčem celé ligy, Lee Skinnerem, potažmo dalšími zkušenými či talentovanými hráči, bude jistě nebezpečný. Bude to další těžké utkání na horké palubovce v nové hale, na kterou se těšíme a jsme zvědavi.“
Jakub Houška, pivot BK ARMEX Děčín: „Potřebujeme nyní vyhrávat, takže do Kolína pojedeme s jasným cílem zvítězit. V Nymburku jsme ukázali, že umíme hrát venku a budeme chtít na tento výkon navázat. V domácím dresu momentálně předvádí skvělé výkony šikovný Lee Skinner, jehož si budeme muset pohlídat, ale když předvedeme výkon jako v Nymburce nebo doma proti Opavě, věřím v náš úspěch. Musíme to hrát od podlahy, protože pouze to nás dovede tam, kde chceme být, tedy v horní šestce tabulky.“

Zdroj: www.bkdecin.cz