Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín

Do nového kalendářního roku vstoupí basketbalisté Děčína zápasem na půdě nejtěžšího možného soupeře, který české soutěži mužů kraluje již dlouhé roky a získal 14 titulů mistra ČR v řadě. Ano, Děčín jede do Nymburku! Představovat giganta české scény je takřka zbytečné, protože každý basketbalový fanoušek zná kvality tohoto týmu, který se výrazně prosazuje i na evropské scéně, a v Kooperativa NBL prohrává jen minimálně. Potvrzuje to i letos, kdy zatím odehrál na 13 zápasů (odložený duel s Kolínem absolvuje 3. února), třináctkrát vyhrál a jasně vede s nejlepším útokem i obranou tabulku KNBL.

Českému mistru se daří i v Basketbalové lize mistrů, kde zatím odehrál devět zápasů, a s bilancí šesti výher a tří porážek se drží na 3. místě skupiny D, jež zajišťuje postup do další fáze soutěže. Nymburk samozřejmě hraje také ČP, kde ve 4. kole rozdrtil druholigový BK Přelouč 55:136, a v 5. kole ho čeká Ostrava (termíny: 12. ledna v Ostravě, 29. ledna v Nymburce). Nymburk před sezónou opustili guardi Sant-Roos, Allen, Welsch, Holt, small forward Svoboda, pivot Hall a power forward Meier. Tyto ztráty pak nahradili guard Kendrick Ray (USA), small forwardi Quincy Diggs (USA), Jaromír Bohačík, pivot Hunter Mickelson (USA), power forward Boris Barač (Chorvatsko) a ještě v minulé sezóně rozehrávač Válečníků, Tomáš Vyoral. Po třech zápasech však skončil u týmu Hunter Mickelson, kterého nahradil pivot Waverly Austin. Ani ten ale nepřesvědčil, a tak jej vystřídal další Američan Calvin Godfrey, který ovšem v Nymburku rovněž dlouho nevydržel a místo něj přišel Američan Alexander Davis. Další změnou je odchod Diggse, jehož nahradil kosovský reprezentant Dardan Berisha.

Nymburk udělal také změnu na pozici trenéra, když hlavní trenér Ronen Ginzburg odešel k reprezentačnímu výběru České republiky na plný úvazek, a na jeho místo nastoupil dosavadní izraelský asistent Oren Amiel. Ten si pak jako svého asistenta vybral čtyřicetiletého Aleksandra Sekuliče, asistenta trenéra aktuálních mistrů Evropy ze Slovinka.  V týmu úřadujícího mistra je nebezpečný každý hráč, střelecky je však nejlepší Kendrick Ray s průměrem 16,9 bodů na zápas. Za ním jsou Dardan Berisha (13,0), Jaromír Bohačík (10,8) a Vojtěch Hruban (10,1). Nejlepším doskakovačem je Martin Kříž (5,0 míčů na zápas), nejvíce asistencí má Eugene Lawrence (5,2). Tomáš Vyoral si vede také velmi dobře, v průměru dává 7,6 bodů na zápas a má 3,5 asistence i 3,5 doskoku na utkání.

Vzájemný zápas v základní části KNBL: 

BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 64:99

Nejlepší střelci: Šiška 13, Halada 11, Pomikálek 9, P. Houška 9 – Vyoral 18, Ray 16, Diggs 14, Bohačík 14.

ZRANĚNÍ HRÁČŮ PŘED UTKÁNÍM

Trenér Budínský nebude mít k dispozici Jakuba Krakoviče. Rozcvičovat už by se měl kapitán Jakub Houška, ale k zásahu do hry by měl absolvovat více tréninkových jednotek. Otazník visí nad startem Pavla Houšky, který bojuje s virózou.

NÁZOR BK DĚČÍN

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Utkání v Nymburce je pro každého soupeře křest ohněm. Tvrdost, rychlost, razance, přímočarost – to vše aplikuje mistr ve své hře a dobře se na to dívá. Identita jeho hry je zřejmá a vzhledem ke skladbě týmu, široké rotaci a ochotě hráčů plnit svoje role je hra Nymburka vysoce efektivní, a to nejen v české lize. Myslím, že i my se v menším měřítku snažíme o podobný styl hry, takže pokud nebudou mít rozhodčí zvláštní důvody pro kouskování hry, čeká nás určitě náročné, běhavé utkání, ve kterém budeme muset odevzdat maximum možné energie, abychom byli důstojným protivníkem a ne jen obětním beránkem.“
Lukáš Feštr, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Zápasy s Nymburkem jsou vždy obtížné, obzvláště na jeho domácí palubovce. My se ale budeme chtít soustředit hlavně na náš výkon a chceme navázat na druhý poločas zápasu s Olomouckem. Klíčové bude hlavně zastavit nymburský bleskurychlý přechod na útočnou polovinu.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta