Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem BK ARMEX Děčín – BK Opava

První domácí zápas v novém roce odehrají basketbalisté Děčína netradičně v pondělí a navíc pod dohledem kamer České televize. A jistě se bude nač dívat, protože do ARMEX Sportcentra přijede třetí Opava. Utkání nabídne souboj dvou jediných ryze českých týmů v Kooperativa NBL a bude bezpochyby jako předešlá vzájemná měření sil velmi atraktivní.

Opava stejně jako v minulých ročnících předvádí kvalitní basketbal a drží se v popředí tabulky s druhým nejlepším útokem a třetí nejpevnější obranou. Z dosavadních 15 zápasů nestačila pouze na domácí Nymburk, poté přišly dvě těsné prohry na vlastní palubovce s Pardubicemi a Olomouckem, a v posledním zápase roku 2017 prohrála ve Svitavách. Vstup do nového roku se však Slezanům povedl, když doma bez potíží porazili USK Praha 80:50 (nejlepší střelci Opavy: Jurečka 18, Gniadek 13, Bujnoch 13).
Rovněž v Českém poháru to má Opava dobře rozjeto, protože v 5. kole vyhrála v Olomoucku 81:102 a před domácí odvetou, která se hraje 10. ledna, má velmi dobrou pozici na postup do čtvrtfinále.

Jasným lídrem Opavy je její rozehrávač Jakub Šiřina, který dává v průměru 15,5 bodu na zápas, k tomu přidává 6,6 asistence i 2,4 získaných míčů a je nejužitečnějším i nejvytěžovanějším hráčem týmu. V kádru Slezanů je ale nebezpečných hráčů daleko více – pivot Martin Gniadek (14,1 bodů + 5,6 doskoků), Radim Klečka (12,9 bodů), Václav Bujnoch (12,5 bodů + 6,9 doskoků), Luděk Jurečka (10,1 bodů). Radno však není dávat prostor ani Zbránkovi, Kvapilovi, Kouřilovi… Zkrátka Opava je velmi kompaktní celek a soupeři se musí mít na pozoru.
Děčín tedy čeká nelehký souboj, navíc už potřebuje zvítězit, protože po sérii čtyř ligových porážek se propadl na 7. místo. Věřme však, že Válečníci se s tlakem vyrovnají a vrátí soupeři prohru z úvodu sezóny.

Vzájemný zápas v základní části KNBL: 
BK Opava – BK ARMEX Děčín 87:71
Nejlepší střelci: Šiřina 21, Jurečka 16, Gniadek 13, Klečka 13 – P. Houška 16, Pomikálek 14, Šiška 12.

ZRANĚNÍ HRÁČŮ PŘED UTKÁNÍM

Otazníky stále visí nad startem Jakuba Houšky a Jakuba Krakoviče, k dispozici už by měli být Filip Halada a Pavel Houška.

NÁZOR BK DĚČÍN

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Opava je velmi konsolidované družstvo, které těží ze své herní vyspělosti, velké míry talentu většiny hráčů a sehranosti, jež jim umožňuje hrát velmi pohledný a efektivní basketbal. Jakub Šiřina je díky zkušenostem z národního týmu dominantní postavou a jeho obrovské sebevědomí je cítit nejen na jeho hře, ale i na hře jeho spoluhráčů. Opava je zkrátka v období,k dy sklízí plody své dlouhodobé koncepce a proto se zaslouženě pohybuje v popředí tabulky. Přesto ji budeme doma chtít porazit a oplatit ji tak porážku z prvního vzájemného duelu. Bude to ale těžké především proto, že nevíme jestli nastoupíme v osmi jako v posledním utkání v Nymburce nebo kolik nás vlastně bude.“
Jakub Krakovič, pivot BK ARMEX Děčín: „Nejsilnější stránkou Opavy je její souhra a nebezpeční jsou všichni hráči. Jádro týmu je spolu už delší čas a dokáží se velice dobře číst. Hlavní zbraní Opavských na útočné polovině je jejich střelba z dlouhé vzdálenosti, kterou si musíme pohlídat, pokud chceme myslet v tomto zápase na vítězství. Doufám, že fanoušci si najdou cestu do haly a pomůžou nám doma zvítězit.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta