Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem BK Olomoucko – BK ARMEX Děčín

Basketbalový klub Olomoucko je sice nováčkem Kooperativa NBL (licenci získal od Prostějova), ale rozhodně si tak nepočíná. Na svém kontě má již šest výher a řadu cenných skalpů, když například doma porazil Ústí nad Labem nebo USK Praha, a na venkovní palubovce uspěl v Opavě!

Výsledkům se ale není co divit, protože Olomoucko je sice novým týmem, ovšem jeho osnovu tvoří zkušení čeští a zahraniční hráči, které vede neméně zkušený trenér Predrag Benáček, jenž přišel z Kolína. Ten angažoval z Prostějova rozehrávače Martina Nábělka, křídlo Františka Váňu, guardy Marka Sehnala a Adama Gogu, power forwardy Michala Norwu a Martina Nováka, z dalších českých klubů pak přišli křídla Michal Křemen a Jiří Dedek. České borce poté doplnili cizinci, a to rozehrávač Jan Močnik (Slovinsko), guard Jon-Christopher Fuller (USA), křídlo Filip Šepa (Srbsko) a power forward Charles Mitchell (USA). Zatím poslední posilou je srbský pivot Darko Čohadarevič, který je možná náhradou za Mitchella, u nějž se poslední dobou spekuluje o odchodu, ale v duelu ČP proti Opavě ještě hrál.

Za porážkami v prvních třech kolech Kooperativa NBL stála možná právě nesehranost mužstva, pak už se ovšem začala objevovat vítězství a nyní je Olomoucko v tabulce hned za Děčín na 6. místě. Tým trenéra Benáčka na tom mohl být ještě lépe, ale v posledním kole KNBL prohrál na půdě Kolína 106:85 (nejlepší střelci Olomoucka: Čohadarevič 18, Fuller 18, Močnik 15) a nedařilo se mu ani v Českém poháru mužů, kde doma podlehl BK Opava 81:102 (nejlepší střelci Olomoucka: Sehnal 19, Močnik 17, Šepa 13).
Hráči Olomoucka jsou ofenzivně laděni a jejich útok je třetí nejlepší v dosavadním průběhu ligy. Lídrem mužstva je již zmiňovaný Mitchell (průměr na zápas 19,9 bodů), nebezpeční jsou ale i Fuller (18,2), Čohadarevič (13,5), Močnik (13,2) a Šepa (11,9). V doskocích opět kraluje Mitchell (10,0), nejvíce asistencí má Močnik (6,5). Jak je vidět, Olomoucko se spoléhá především na cizince, avšak i čeští hráči umí přitopit pod kotlem, jak dokládá 19 bodů Sehnala proti Opavě.

Válečníky tedy čeká další nelehké střetnutí a pokud chtějí uspět, musí předvést podobné výkony jako proti Komárnu v Alpe Adria Cupu a USK Praha v Českém poháru, kde slavili vítězství a postupy do dalších fází soutěží.

Vzájemný zápas v základní části KNBL:
BK ARMEX Děčín – BK Olomoucko 96:84
Nejlepší střelci: Šiška 21, Pomikálek 18, P. Houška 14 – Mitchell 25, Fuller 17, Šepa 11, Křemen 11.

ZRANĚNÍ HRÁČŮ PŘED UTKÁNÍM
Trenér Pavel Budínský stále nemůže počítat s pivotem Jakub Krakovičem, otazníky visí nad startem Šimona Ježka a Jakuba Houšky.

NÁZOR BK DĚČÍN

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „V posledním duelu kalendářního roku se utkáme v prostějovské hale s Olomouckem, které zatím předvádí velmi solidní výkony. Myslím si, že veliký podíl na tom má jeho útočná fáze, která se jeví jako silnější zbraň, než fáze obranná. A to především díky dovednostem několika zahraničních akvizic, jež bodově táhnou tým. Ať už je to třeba Fuller, Mitchell či nově příchozí pivot Čohadarevič. Své kvality ale mají i rozehrávač Močnik nebo Filip Šepa a samozřejmě, že zapomenout nesmím na české hráče, například Sehnala či nestárnoucí Křemena a Norwu. Olomoucko je zkrátka tým, který když dostane prostor a chytne svůj střelecký rytmus, přivede do potíží nejeden tým. Rozhodovat ale bude podle mého to, který z týmů vloží více úsilí a energie do zápasu, který jako povánoční má svá specifika. Věřím, že vánoční svátky nezabrzdily naši mentalitu, i díky výhře na USK zvedli jsme se výkonnostně zvedli a jedeme s jednoznačným cílem pokusit se uspět.“

Lukáš Bažant, křídlo BK ARMEX Děčín: „Po vánoční přestávce nás čeká zápas na venkovní palubovce týmu z Olomoucka. Dlouhá cesta a specifické prostředí bývalého Prostějova, to jsou faktory se kterými se budeme muset srovnat, abychom mohli pomýšlet na vítězství. Pokud budeme hrát týmově jako v posledních pohárových zápasech, můžeme na horké palubovce Olomoucka uspět.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta