Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci na USK nestačili

Hosté dorazili do Děčína pouze se sedmi hráči, přesto nechyběly největší opory Pražanů – oba cizinci Madsen a Raines a také Mareš s Křivánkem. Netradiční sestava a základní pětice (výše uvedení doplnění Štěrbou) jakoby Válečníky dokonale překvapila. Hrála uvolněně, chytře, zakončovala všechny útoky s vysokou úspěšností, dobře pohybovala míčem a celkově vypadal herní projev Pražanů velmi dobře. Oproti tomu se domácí nemohli dostat do tempa, hned po třech minutách dostala příležitost jiná pětice domácích hráčů, ale ani tato změna nepomohla. Vysoká sestava hostů strašila před vnikáním do vymezeného území, až příliš častá tříbodová střelba postrádala přesnost, a tak Sovy vedly po 10 minutách 17:26.

Podobný herní obraz byl k vidění i ve druhé části. Děčané sice stahovali, ale Pražané vždy včas našli odpověď a s lehkostí, pro tento zápas jim vlastní, strhávali body na svou stranu. A tak i přes průběžné stavy 30:34 nebo 33:38, udrželi nakonec hosté devítibodové vedení i v poločasu – 41:50.

Ve třetí čtvrtině byli Válečníci ve středu večer asi nejvíce k poznání. Zlepšená vytažená obrana, rychlý přechod do protiútoku, několi povedených akcí a bojovnost přinesly dohromady stahování náskoku v pohodě hrajících hostů. Povedenou akcí v závěru času snižoval Ondřej Šiška (bodový lídr Děčína) na dostřel 63:66. V těchto chvílích se zdálo, že Děčín má nakročeno k obratu a k získání výhody výhrou v tomto dvojzápasu 5.kola Českého poháru.

USK ztratilo v úvodu závěrečného dějství tři míče, Děčínu se však nepovedlo tyto ztráty řádně potrestat a tak se Pražané uklidnili a vrátili se ke své úspěšné hře. Válečníkům se nepodařilo natáhnout větší bodovou šňůru tak, aby šli „přes“ hosty až do 37.minuty, kdy si dokočil Tomáš Pomikálek a sám zakončil na druhé straně zblízka, čímž vyrovnal skóre na nadějných 75:75. Do konce utkání zbývalo v tu chvíli málo přes tři minuty. Hosté však koncovku zvládli bravurně. Dobrým pohybem našli lepší zakončení a postupně chladnokrevně navýšili své skóre. Oproti tomu domácím i dobré pozice na snížení stavu nepadly, a tak nezbylo než pogratulovat okleštěné sestavě hostů – 77:83.

BK ARMEX Děčín – USK Praha 77:83 (17:26 41:50 63:66)

Střelci DEC: Šiška 17, Houška P. a Pomikálek 11, Halada 10, Feštr a Landa 7, Bažant 6, Ježek 5, Kroutil 3
Střelci USK: Mareš 38, Raines 14, Křivánek 12, Madsen 8, Štěrba 5, Petružela 4, Tausig 2

Chris Chougaz, trenér USK: „Dnes jsme ukázali naší lepší stránku a také, že tento tým neprohrává, když hraje spolu. Hráli jsme s energií celý zápas a nejlepším hráčem byl celý tým. Budeme se snažit hrát s takovou sebedůvěrou a energií i nadále a budeme čekat, až se uzdraví ostatní hráči, abychom byli připravení na další těžkou část ligy.“

Pavel Budínský, trenér Děčína: „Gratuluji USK k výhře a především Michalu Marešovi, který předvedl impozantní výkon a byl jasnou hvězdou zápasu. Bylo to jedno z těch utkani, ve kterých rozhoduje fakt jestli dáváte koše či ne. Přestože jsme měli o 23 střel z pole víc, měli pouhých 5 ztrát proti 18 či 12 získaných míčů proti 2, nepřineslo to kýžený efekt. USK logicky nikam nespěchalo, účelové zpomalovalo hru, zatímco my jsme ji chtěli naopak zrychlit. To se nám bohužel od úvodního rozskoku nedařilo díky neochotě hráčů hrát s větším úsilím, nasazením a tlakem v obranné fázi. Takže naše přizpůsobení se hře USK byl dle mého názoru hlavní důvod naší prohry. I když jsme prohráli o 6 bodů, stále jsme ve hře o postup, kdy v odvetě musíme vyhrát minimálně o sedm bodů.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta