Rubriky
Sport Zprávy

Tomáš Pomikálek: Poslední zápasy se mi Moc líbily

Jedním ze strůjců vítězství basketbalistů Děčína v ligovém duelu nad Pardubicemi a pohárovém střetnutí nad slovinským KK Šentjur byl křídelník Tomáš Pomikálek. Ten se proti Pardubicím blýskl 19 body a 14 doskoky, proti slovinskému soupeři se vytáhl 27 body a 7 doskoky, za což byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

 

• S výsledkem proti Pardubicím jste bezpochyby spokojeni…
Výhru bereme (smích). Ale jinak to bylo takové utkání, které jsme očekávali, tedy těžké a veliká řežba. Nám navíc chyběli tři hráči ze základní rotace, s čímž se hraje těžce. Musím ale říct, že celý tým odvedl super práci. Bylo také moc fajn, že „lavičkoví“ hráči předvedli to, co jsme potřebovali. Dobře jsme bránili, v útoku jsme brali dobré střely, vyhověli jsme si a také jsme běhali do rychlých protiútoků. Především bych ale vyzdvihl obranu, protože tam jsme podali myslím supervýkon. Samozřejmě, že nějaké chyby tam byly, ale bez nich se nedá odehrát celý zápas.

• Z týmu byla cítit ta pravá válečnická chuť porvat se o výsledek.
Také jsem to cítil, ale nevím čím to je. Možná tím, že hrajeme proti Pardubicím a víme, co na ně platí? Nebo je to možná naopak vnitřním pardubickým rozložením, protože v minulé sezóně s námi prohráli nečekaně v semifinále play-off? Opravdu nevím, ale každopádně máme výhru, byť o jediný bod. Tu však bereme všemi deseti.

• Váš výkon vygradoval ve třetí čtvrtině, kdy jste bodově táhl svůj tým.
Tam mi vyšlo pár střel, takových těch klasických z odskoku. Škoda naopak, že mi nepadla nějaká trojka, mohlo to být o něco klidnější. Ale na druhou stranu nemůže chtít, aby nám tam padlo všechno.

• Jaká byla koncovka s Pardubicemi z vašeho pohledu?
Když Kraky (Jakub Krakovič – pozn. red.) dal trojku a šli jsme do vedení, věděli jsme, že soupeř má útok a určitě to bude hrát přes Burnetta. To se také stalo, ale ten pak narazil do našich dvou věží pod košem, Krakoviče a Landy, byl z toho náš zisk, faul a měli jsme dvě šestky. Jenže šestky jsou naše takové zlo, a v některých zápasech nás zlobí hodně. Tentokrát nedal Ondra (Šiška – pozn. red.) ani jednu, ale nevadilo to, protože Pandula pak nedal také ani jednu a štěstí nakonec zůstalo na naší straně.

• V úterý jste pak jasně přehráli slovinský tým KK Šentjur. Co tam rozhodlo?
Měli jsme super vstup do zápasu, kdy jsme soupeři nedovolili žádný koš. Jediný bod dali ze šestky. Tam jsme si udělali náskok a cítili, že se s nimi bude moct hrát. Před zápasem jsme viděli jen jedno video, a podle toho se moc nedá usuzovat, jaký soupeř bude. Na úvod jsme se tedy hezky rozeběhli, ale ve druhé čtvrtině přišel propad v obraně a dostat padesát jedna bodů je trochu škoda. Na druhou stranu my jsme dali šedesát tři a měli jsme extrémní úspěšnost trojek. Ve druhém poločase jsme si už drželi soupeře od těla, ještě jsme vedení navýšili a koncovka zápasu už byla hraná v poklidu. Ale nevypustili jsme to, protože jsme si uvědomovali, že i skóre může rozhodovat.

• V utkání jste si hodně pomohli kvalitní obranou, stejně jako proti Pardubicím. Dá se tedy říct, že vaše defenzíva funguje?
Myslím si, že se dá říct, že ano. Proti Šentjuru to bylo perfektní a moc se mi to líbilo. Škoda jen té druhé čtvrtky, tu kdyby šlo vymazat, byl by to perfektní zápas. Teď je jen důležité, abychom si z těchto dvou zápasů vzali do nejlepší a jeli na stejné vlně.

• Proti Pardubicím i Šentjuru to byly z vaší strany hodně povedené zápasy.
Samozřejmě, že jsem s tím moc spokojený, ale na druhou stranu říkám, že ještě je vždy šance se zlepšovat. Třeba proti Šentjuru mě mrzela jedna věc v obraně a dvě smeče, protože když ty nedám, připadám si už starý (smích).

• Jistě to byla ta poslední „zadovka“, kterou jste mohl dát stovku. Opravdu nešla proměnit?
Přihrávka letěla před koš, což je vždy horší, než když jde vedle koše. Takže jsem věděl, že zepředu už bych se na to nedotočil, takže jsem se začal otáčet dopředu, ale pak jsem už nestačil dát míč do koše. Asi se to proměnit dalo, ale byla to jedna z těch těžších smečí.

• Mohl byste porovnat zápasy s Komárnem a Šentjurem?
V Komárně jsme byli takový utahaní a nešlo to. Naopak teď doma to bylo fajn. Doma se nám hraje strašně příjemně, známe svou palubovku a je to pak na našem výkonu hrozně znát. Oba poslední zápasy se mi moc líbily a hráli jsme dobře i rychlé protiútoky. Občas z toho jsou sice ztráty, ale my nechceme stát a driblovat jak pantátové.

• Nyní vás čeká zápas v Brně. Jaké to tam bude?
Nevím, co čekat, protože Brno je pro mě jako Ostrava, která má také zajímavé výsledky. Jsem na to hodně zvědavý.

Zdroj: www.bkdecin.cz