Rubriky
Sport Zprávy

První stovková výhra Válečníků v sezóně

Zraněními a nemocemi sužovaný tým Děčína vyhrál již čtvrtý zápas v řadě a ukazuje, jak vypadá to pravé válečnické srdce. Tentokrát si doma vyšlápl na silný Kolín, jemuž nasázel přes sto bodů. Naši slepili před zápasem soupisku z devíti hráčů, ale ti se do soupeře pustili bez bázně, a v hlavách se slavnou větou vojevůdce Jana Žižky z Trocnova – Nepřátel se nelekejte a na množství nehleďte.

Skóre sice otevřela trojka Vocetky, poté vedl Kolín ještě 2:7 a 5:10, ale Válečníci i díky dvěma trojkám Ježka a koši Pomikálka otočili na 13:10. Soupeř pak ještě dvakrát strhl vedení na svou stranu, ovšem domácí se už dostali do tempa a po koši Kroutila a pěti bodech P. Houšky, tedy hráčů, nad jejichž startem visel veliký otazník, vyhráli první čtvrtku 26:19. Druhou periodu načal koš s faulem Bažanta, naši si stále udržovali vedení, jenže to se postupně zmenšovalo a tři minuty před poločasovou přestávkou to bylo po tříbodové akci Skinnera 40:39. Děčané ale znovu zabrali, a po trojce Feštra vedli 49:42. Ovšem poslední vteřiny patřily Kolínu, jenž díky trefám Pajoviče a Šafarčíka upravil na 49:46.

Do druhé půle však vstoupili Válečníci na jedničku, když přidali v obraně a současně začali pálit ostrými. Skinner sice nejprve snížil na 49:48, následovala však trojka P. Houšky, na koš Vocetky odpověděl Ježek slepenými trojkami, poté přidal dva body Šiška, Pomikálek zaznamenal koš s faulem a po další trojce Ježka vedl Děčín během čtyř minut 66:50! Zbytek čtvrtiny byl už pak vyrovnaný, a před poslední části svítilo na tabuli skóre 73:58. Závěrečnou desetiminutovku začal Ježek svojí šestou trojkou a hra domácích dostala křídla. Po dalších trojkách Ježka a Feštra to bylo už 86:63, stejná dvojice pak zvýšila dvoubodovými trefami na 90:63. Poté se blýskl čtyřmi body Pomikálek, Bažant přidal trojku a stovka se začala blížit, protože do konce zápasu pořád zbývaly ještě tři minuty. Největší rozdíl ve skóre byl po smeči Pomikálka (99:67), hosté sice v závěru sedmi body v řadě snížili manko, ale debakl neodvrátili. Naopak Feštr potěšil diváky, když překonal magickou hranici sta bodů a Děčín nakonec vyhrál 101:76.

Možná poněkud překvapivým tahounem domácích byl Šimon Ježek, který proměnil sedm z devíti trojkových střel, čímž se dostal do čela průběžné statistiky nejvíce trojek za jeden zápas. K tomu pak přidal dva dvoubodové koše, tři asistence a byl poprávu vyhlášen hráčem utkání. „Poslední zápasy začínáme kvalitně, jsme schopni soupeři odskočit na dvojciferný rozdíl za relativně krátký časový úsek, ale zároveň jsme schopni ho za relativně krátký časový úsek nešikovně prohospodařit a obávat se o výsledek do posledních minut. Dnešek byl však sebevědomým výkonem všech hráčů a potvrzuje, že i přes četné zdravotní komplikace panuje v Děčíně vskutku dobrá nálada,“ uvedl po zápase Šimon Ježek. Největší užitečnost měl Pomikálek, jenž byl stoprocentní při střelbě za dva body a trestných hodech, navíc doskočil 10 míčů a získal tak další double-double. Dvoucifernými střelci byli ještě Feštr a P. Houška, který stejně jako Kroutil zaslouží pochvalu, protože přes zdravotní handicap odvedli oba skvělou práci. To ale platí i pro zbytek týmu, jenž se opět semkl a soupeře přehrál pozornou obranou i kvalitním útokem. Své udělaly i ztráty, kterých měl Děčín jen čtyři!

Kolín se mohl opět spolehnout na Skinnera (25 bodů, 9 doskoků), Vocetku (16 bodů) a Pajiče (15), zbytek týmu však zůstal daleko za svojí ofenzivní pověstí a například Číž nedal ani bod.

 

Trenéři po utkání
Pavel Beneš, trenér Kolína: „Chci pogratulovat Pavlovi a jeho týmu k vítězství, které bylo absolutně zasloužené. I když se zdá, že nám nevyšel celý druhý poločas, tak já vidím tíhu utkání v první čtvrtině a možná v celém prvním poločase. Když necháte Děčín rozehrát a skórovat dvacet šest bodů v první čtvrtině, kdy hráči mají úplně volné střely a rozehrají se hráči jako Ježek, který dnes asi odehrál životní zápas na tříbodové lajně. Selhali jsme individuálně, hra jeden na jednoho nefungovala vůbec, když už byla výpomoc, tak hráči vyhodili ven a stříleli trojku. Takže dneska Děčín po zásluze zvítězil a já mu gratuluji.“

Pavel Budínský, trenér Děčína: „Děkuji za gratulaci. Někdy je potíž najít slova, když utkání prohrajete, dneska mám potíž najít slova, když vyhrajeme takovým způsobem. Smekám klobouk před svým týmem, jak k tomu přistoupil. Jsme rádi, že jsme se dostali k devíti hráčům schopným naskočit do hry. Kolín je v našich očích silný tým. Výsledky, které má na šňůře venkovních zápasů není náhoda. Tomu i odpovídal první poločas. V obraně jsme dostali čtyřicet šest, což je moc, ale Kolín tu sílu má a trestal nás snadno. Nástup do druhého poločasu, kdy jsme udrželi tempo a agresivitu, tady Šimon se rozehrál v útoku k mimořádnému výkonu a podpořili ho i ostatní hráči, jsme se dostali do komfortu, že jsme dělali věci, které bychom si normálně nedovolili. Dali jsme přes sto bodů, utkání se muselo líbit, atmosféra byla pěkná. Kredit za dnešní výkon a doufám, že takto budem pokračovat dál.“

Hráči po utkání
Michal Vocetka, Kolín: „My jsme od začátku tahali za kratší konec. Děčín šel od začátku s větší intenzitou a nasazením a my jsme na to nereagovali dobře. V prvním poločase jsme se drželi na dostřel, pak už jsme dělali víc chyb každý sám za sebe. A ten konec, tam jsme se dostali někam, kde z nás už dělali blbečky.“

Šimon Ježek, Děčín: „My jsme měli opět dobrý vstup jako poslední zápasy míváme. Když se dostaneme do vedení plus deset, tak povolíme. Tak jsem rád, že jsme konečně vyhráli o více než jednociferný rozdíl, a že jsme ve druhé půlce zabrali a povedlo se nám vyhrát takovým rozdílem. Obzvlášť v situaci, ve které se nacházíme s marodkou.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Landa, Grunt
Kolín: Dokoupil, Šafarčík, Skinner, Vocetka, Machač,

BK ARMEX Děčín – Geosan Kolín 101:76
Body Děčína: Ježek 25 (7x 3), Pomikálek 20 (10 doskoků), P. Houška 12 (2x 3), Feštr 12 (2), Šiška 9 (7 asistencí), Bažant 8 (1x 3), Grunt 6, Landa 5, Kroutil 4.
Body Kolína: Skinner 25 (9 doskoků, 7 získaných faulů, 4 asistence), Vocetka 16 (4x 3), Pajovič 15, Šafarčík 5 (1x 3, 10 doskoků), Machač 5 (1x 3), Dokoupil 4, Bakič 4, Harčár 2, Horák 0, Číž 0.
Střelba za 2 body 27/40:23/47, za 3 body 12/30:6/18, TH 11/14:12/17. Doskoky 35:37 (útočné 8:12), asistence 19:12, ztráty 4:13, fauly 21:17.

Nejlepší hráč: Šimon Ježek

Diváků: 890

Čtvrtiny: 26:19, 23:27, 24:12, 28:18

Zdroj: www.bkdecin.cz