Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem BK ARMEX Děčín – Lions Jindřichův Hradec

Sedmnáctkrát se v posledních šesti sezónách potkali basketbalisté Děčína a Jindřichova Hradce a jen jednou slavili vítězství Jihočeši. Bylo to v ročníku 2015/16, kdy Lions vyhráli doma 81:80.

V minulé sezóně Kooperativa NBL obsadil celek Jindřichova Hradce po základní části 10. příčku, kterou udržel i po nadstavbové části a zápasech play-out. V letošním ročníku se však týmu Lions, který se přejmenoval na Basket Fio banka, nedaří. Z dosavadních osmi zápasů všechny prohrál a uzavírá tabulku KNBL. Problém je především v obraně, kde inkasuje v průměru 95 bodů za zápas, což je číslo, se kterým se asi skutečně nedá vyhrávat.

Před sezónou opustili Jindřichův Hradec cizinci Brooks, Lipkins a Canty spolu s tuzemskými hráči Šustkem, Hejdou a Satrapou, naopak tým doplnili rozehrávač Danny Lawhorn (USA), guardi Cameron Jones (USA) a Lukáš Kantůrek, křídlo Martin Bašta, a v průběhu ligy přišel další Američan Josh Turner. Jenže angažmá cizinců se nepovedlo, a po poslední prohře na domácí palubovce s USK Praha 72:77 (nejlepší střelci Hradce: Šoula 24, Tawiah 12, Zuzák 12) se vedení klubu rozhodlo k radikálnímu kroku a všechny zahraniční hráče kromě britského pivota Tawiaha propustilo. Ani tato změna však krizi nezažehnala a Jindřichův Hradec ve 4. kole Českého poháru v sedmi lidech nestačil na prvoligový Písek 86:81 (nejlepší střelci Hradce: Šoula 24, Fait 17, Tawiah 16).

Klub ale v minulých dnech oznámil první posilu, kterou je 189 centimetrů vysoký americký křídelník De‘Andre Upchurch, který loňskou sezónu strávil ve finském týmu Hyvinkaan Ponteva, kde v průměru zapisoval 33 bodů, 8 doskoků a 5 asistencí. Dalším novým hráčem je Edi Sinadinovic, zkušený Srb, který vloni hájil barvy Brna. Tato novinka byla ale zatím zveřejněna pouze na serveru eurobasket.com.

Bodovým lídrem Jindřichova Hradce je rozehrávač Jiří Šoula, jenž dává v průměru 13,8 bodů na zápas. Za ním je Stanislav Zuzák (12,0) a Christopher Tawiah (11,6), který je rovněž nejlepším doskakovačem týmu.

ZRANĚNÍ HRÁČŮ PŘED UTKÁNÍM
Do utkání stále nezasáhne kapitán týmu Jakub Houška. K dispozici už trenérovi bude Tomáš Pomikálek, který kvůli reprezentačním povinnostem necestoval s týmem na dva zápasy Helios Alpe Adria Cupu.

NÁZOR BK DĚČÍN
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Utkání s týmem, který ještě nevyhrál a je poslední v prozatimní tabulce mívají svá úskalí především v mentální přípravě. Jednoznačně deklaruji, že se musíme všichni absolutně koncentrovat v přípravě na toto utkání, a to samé si musíme přenést i do samotného utkání. Navíc Jindřichův Hradec udělal během reprezentační pauzy zásadní rozhodnutí, když propustil hned tři zahraniční hráče ze svých služeb, takže očekávám, že s příchodem nových hráčů bude náš soupeř znovu naladěn se poprat o výhru. Žádný zápas se sám nevyhraje, tudíž je skutečně na nás, abychom v domácím prostředí diktovali podmínky, za kterých se bude hrát.“

Lukáš Bažant, křídlo BK ARMEX Děčín: „Ve středu přivítáme na naší palubovce tým z Jindřichova hradce. U našeho soupeře proběhlo během posledních dní několik změn na pozicích amerických hráčů. Ve čtvrtek nás tedy bude čekat obměněný tým s novými posilami. I přes to, že jsme papírový favorité, moc dobře známe efekt nově příchozích hráčů, kteří se budou chtít ukázat a mohou týmu dodat nový impuls a energii k zlepšené hře. Proto doufám a věřím, že jsme se z minulosti dostatečně poučili a k zápasu přistoupíme maximálně zodpovědně a soustředěně. Moc rádi bychom navázali na poslední vydařené pohárové zápasy a potěšili naše fanoušky další domácí výhrou.“

Foto slider: Lukáš Šamal, Basket Fio banka J.Hradec
Zdroj: www.bkdecin.cz