Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem BK ARMEX Děčín – Geosan Kolín

Po středečním vítězství v Českém poháru na palubovce prvoligového Sokola Pražského čeká v sobotu na basketbalisty Děčína daleko těžší zkouška, a to loňský čtvrtfinálový soupeř, Kolín.

Ten zažije netradiční sezónu, protože všechny zápasy první poloviny základní části odehraje na palubovkách soupeřů, naopak druhou polovinu bude hrát jen doma. Důvodem je rekonstrukce kolínské sportovní haly. Tým Geosanu zatím vyhrál ze sedmi zápasů tři, což jej v tabulce řadí hned za Děčín. Výhry získal na půdě Olomoucka, Jindřichova Hradce a překvapivě rovněž ve Svitavách, naposledy však padl těsně 72:73 na Folimance (nejlepší střelci Kolína: Číž 16, Šafarčík 15, Vocetka 13).

Kolín je jedním ze tří týmů Kooperativa NBL, jenž v letní přestávce vyměnil trenéra, když Predraga Benáčka (nyní vede BK Olomoucko) vystřídal Pavel Beneš, jemuž dělá hrajícího asistenta David Machač. Z hráčů pak odešli pivot Garret Kerr, rozehrávači Chris Dixon, Jimmie Hunt a Lukáš Koláčný a křídelník Štefan Ličartovský. Na straně příchodů jsou křídelník Vojtěch Bratčenkov (přišel z Ostravy), rozehrávači Petr Šafarčík (USK Praha) a Petr Dokoupil (Prostějov) a pivot z Černé Hory, Miloš Pajovič.
Jasným lídrem Kolína je stejně jako loni Američan Lee Skinner, který v průměru dává 19 bodů, k tomu přidává přes 11 doskoků a téměř 4 asistence na zápas. Daří se i Šafarčíkovi (13 bodů na zápas) a Adamu Čížovi (11,4 bodů na zápas + 3,7 asistence). Dvojciferným střelcem je pak ještě Pajovič (10,7).

Děčín se v loňské sezóně potkal s Kolínem dvakrát v základní části a dvakrát v nadstavbové skupině A1. V základní části vyhrály oba celky doma, v nadstavbě pak uspěly na palubovce soupeře. Ve čtvrtfinále (Děčín skončil po nadstavbě třetí a Kolín šestý) naši vyhráli na úvod oba domácí zápasy, pak zvítězili jednou v Kolíně a postup do semifinále stvrdili drtivou výhrou v ARMEX Sportcentru 82:48.

NÁZOR BK DĚČÍN
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Kolín je velmi kvalitní tým, který má momentálně svoji atypickou sérii, když hraje své zápasy jen u soupeřů. Na druhou stranu se již zřejmě adaptoval, což dokládají výhry a těsné porážky. Kolín má dobře poskládaný kádr a veliký potenciál v útoku, který ještě posílily příchody Šafarčíka, Dokoupila a Bratčenkova. Čeká nás tedy velmi těžký zápas proti zdatnému soupeři vedeného novým trenérem s bohatými zkušenostmi, navíc nás provázejí momentálně zdravotní patálie, ale nezbývá nám nic jiného, než se semknout a bojovat.“

Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „V sobotu přivítáme na palubovce nevyzpytatelný tým Kolína pod taktovkou jeho nového trenéra Pavla Beneše. I přesto, že Kolínští odehráli prvních osm zápasu na venkovních hřištích kvůli opravám své haly, podávají stabilní výkony. My však chceme navázat a také prodloužit vítěznou vlnu, a tak nesmíme vynechat jediný aspekt zápasu a hrát naplno celých čtyřicet minut.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta