Rubriky
Zprávy

Děčínský městský architekt se sešel s lidmi nad plány na novou cyklistickou a pěší lávku přes Labe

Děčín plánuje vypsat architektonickou soutěž na cyklistickou a pěší lávku přes řeku Labe. Včera v podvečer se kvůli budoucím plánům na spojnici obou břehů sešel městský architekt a zástupci města se zájemci z řad obyvatel. Přímo pod železničním mostem, vedle kterého by měla lávka vést, pak o její budoucí podobě diskutovali skoro dvě hodiny.

Celá reportáž

Na setkání na Smetanovo nábřeží, pod takzvané „rogalo“, přišla víc jak desítka lidí, zvědavých na architektův názor na lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Labe.

Město už se stavbou lávky počítalo při rekonstrukci mostu v roce 2013. Na její přístavbu už ale nezbyly peníze, a projekt leží stále na děčínském magistrátu.

„V rámci struktury cyklostezek a jejich navázání na kraj je tady to propojení strašně důležité,“ vysvětlil na úvod architekt Ondřej Beneš a dodává: „Kdo jel na kole po Tyršově mostě, tam je to dost nepříjemný.“

Podle architekta je ale při projektování lávky nutné počítat s budoucí stavbou vodního díla na Labi a s nutnými úpravami břehů. Na ty chce investor nemalé peníze.

„Co se týče investičních nákladů, tak tam skutečně necelou miliardu dělají ta enviromentální opatření,“ potvrdil Martin Vavřička z ředitelství vodních cest, který má výstavbu plavebního stupně v Děčíně na starosti.

„Starý projekt zůstane jen podkladem, bude vyhlášená soutěž, aby to někdo pojmul jako celou tu lokalitu,“ vysvětlila přítomným primátorka.

Soutěž by mohla být vyhlášená příští rok v létě – magistrát se bude snažit sehnat na lávku peníze z evropských dotací. Stát by mohla až 50 milionů korun, a to si město ze své kasy dovolit nemůže.

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever