Rubriky
Sport Zprávy

Děčín má první venkovní výhru, rozhodla úvodní čtvrtina

Basketbalisté Děčína (opět bez J. Houšky, P. Houšky i Halady) si vezou první vítězství z palubovky soupeře v tomto ročníku Kooperativa NBL. Díky povedené první čtvrtině získali na palubovce Brna rozhodující náskok, který domácí už nedohnali.

Skóre střetnutí, jež bylo soubojem sousedů v tabulce, otevřel střelecký tahoun Brna, rozehrávač Sullivan, když se trefil za tři body. Naši ale rychle otočili na 3:4, následně ještě pivot Primorac vrátil domácím vedení, ale to bylo naposledy. Pak přišla skvělá pasáž Válečníků, jež rozhodla. Vše začal koš Krakoviče, poté dal Landa šest bodů v řadě, Ježek s Kroutilem trefili trojky a Děčín, i za hlasité podpory svých fanoušků, rázem vedl 9:19. A náskok pak narostl po šestkách Kroutila dokonce na 15:28. Domácí sice kontrovali tříbodovou akcí Mayse, ale poslední slovo patřilo Feštrovi – 18:30. „Tahle čtvrtka byla odrazovým můstkem pro naši psychiku,“ chválli kouč Děčína, Pavel Budínský.

Druhou desetiminutovku načala bohužel smutná situace, kdy se děčínský Pavel Grunt srazil s Maysem, s pochroumaným kolenem musel střídat a již nezasáhl do hry. Naopak Mays pokračoval, dal čtyři body a Brno začalo více zlobit. Nejprve díky přesným trestným hodům snížilo na 28:35, po dvou koších Primorace na 35:37 a když Sullivan trefil další trojku, bylo to 35:37. Naštěstí Děčané hrající v netradiční sestavě a takřka bez vysokých hráčů ustáli tuto těžkou chvilku a díky košům Ježka, Feštra a Krakoviče odskočili na 39:44. Navíc jim vyšlo výborně posledních 90 vteřin poločasu, kdy Bažant s Feštrem sedmibodovou šňůrou upravili na 41:51.

Vstup do druhé půle začali svěřenci trenéra Budínského opět skvěle. Kroutil dal trojku, Pomikálek dva body a Děčín vedl nejvyšším rozdílem – 41:56. A stejný rozdíl ve skóre byl také po trojce Feštra a koších Kroutila – 48:63. Pak se však Válečníkům přestalo střelecky dařit, čehož soupeř využil a upravil na 55:63. Naštěstí Ježek ukázal pevné nervy při šestkách, proměnil všechny čtyři a přes další trefy Brna udržel rozdíl ve skóre na osmi bodech – 59:67. V poslední periodě se domácí rychle přiblížili na čtyři body (63:67), ovšem naši vždy dokázali bodově odpovědět na trefy soupeře, takže v polovině této části vedli 70:75. Brňané ale znovu zabrali, a po trestných hodech Primorace to bylo 73:75 a následně 76:78. Pak začala dramatická přestřelka, kdy na dva body Krakoviče a Šišky vždy odpověděl Sullivan – 80:82. Jenže přišla trojka Feštra, Primorac sice snížil na 82:85, ale jeho střela na vyrovnání cíl nenašla a Brno muselo faulovat. Bohužel, Krakovič nedal ani jeden trestný hod, ovšem ani Mays další vyrovnávací trojku neproměnil a Šiška pečetil jednou šestkou na 82:86.

Zraněními zdecimovaný Děčín předvedl statečný výkon a tým táhli mladí hráči. Nejvíce bodů dal rozehrávač Lukáš Feštr, k němu se připojili Filip Kroutil, který navázal na dobrý výkon proti Šentjuru, a Šimon Ježek. Dvouciferným střelcem byl také Jakub Krakovič, pod košem srdnatě bojovali Landa a Pomikálek, který musel na pozici pivota. Válečníky trápilo veliké množství faulů a Landa, Šiška i Pomikálek dohrávali se čtyřmi osobními chybami. Díky absenci vysokých hráčů vyhrálo Brno na doskoku a profitovalo také z trestných hodů. Naši však přesněji stříleli a měli stejně jako domácí málo ztrát. Brno se opět spoléhalo na trojici cizinců – Sullivan dal 24 bodů, Primorac a Mays zaznamenali double-double za 20 bodů a 11 doskoků, respektive za 15 bodů a 13 doskoků. Kapitán domácích, Jan Tomanec, se bodově neprosadil.

„V úvodu nám to šlapalo podobně jako doma proti Pardubicím a Šentjuru. Pak ale Brno přidalo na agresivitě, bylo razantnější na doskoku a vycítilo šanci na úspěch,“ uvedl po zápase děčínský kouč a pokračoval: „Nás trochu přibrzdilo zranění Pavla Grunta, po kterém jsme hráli v hodně nezvyklém složení a hráči byli na netradičních postech. Navíc s blížícím se závěrem bylo i vidět, že nám trochu docházely síly. Přece jen, bylo to třetí utkání v sedmi dnech. Ale zvládli jsme to a naše výhra je v kontextu dalších výsledků velmi cenná.“

Základní sestavy
Brno: Sullivan, Hrabovský, Pumprla, Tomanec, Primorac
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Landa, Krakovič

mmcité+ Brno – BK ARMEX Děčín 82:86
Body Brna: Sullivan 24 (4x 3), Primorac 20 (11 doskoků, 5 asistencí), Mays 15 (13 doskoků), Pumprla 7 (1x 3), Kozina 6, Jedovnický 6, Hrabovský 2, Tomanec 0, Kereselidze 0.
Body Děčína: Feštr 18 (2x 3, 6 získaných faulů), Kroutil 14 (2x 3, 6 doskoků), Ježek 13 (x 3), Krakovič 10, Šiška 9 (6 doskoků, 4 asistence), Bažant 9, Pomikálek 7 (1x 3), Landa 6 (1x 3, 7 doskoků), Grunt 0.
Střelba za 2 body 22/45:25/46, za 3 body 5/26:7/17, TH 23/27:15/22. Doskoky 41:36 (útočné 18:10), asistence 12:12, ztráty 7:9, fauly 24:26.

Nejlepší hráč: Lukáš Feštr

Diváků: 282

Čtvrtiny: 18:30, 23:21, 18:16, 23:19

Trenéři po utkání
Pavel Budínský, trenér Děčína: „Za celý svůj tým řeknu, že jsme moc rádi, že jsme vyhráli. V mých očích hraje Brno od začátku sezóny dobrý basketbal a v domácím prostředí, pokud budou hrát takhle, nebude tady jednoduché získávat body. Nicméně do utkání jsme vstoupili velmi dobře, dali jsme třicet bodů za první čtvrtinu a vypadalo to, že jsem lepším týmem, že nám hra funguje. Ale už od začátku bylo také cítit to, že budeme propadávat na obranném doskoku. Někteří hráči asi neměli potřebnou energii. Každopádně jsme propadli ve druhé čtvrtině a dostali jsme domácí do hry. V poločase jsme vedli o deset a úvod druhého poločasu nenasvědčoval tomu, že by se mělo jednat o dramatickou koncovku. Ale tím, že nám odešel Pavel Grunt a bylo nás jen osm, navíc v sestavách, ve kterých obvykle nejsme zvyklí ani trénovat, ani hrát, se Brno se dotahovalo a dotahovalo. Závěr podle mě rozhodla Lukášova (Feštra) trojka, která nás dostala do pětibodového vedení. “
Dejan Jakara, trenér mmcité+ Brno: „Je to stejné jako se Svitavami. Nevstoupili jsme dobře ani do utkání, ani do druhého poločasu, dopustili jsme se mnoha ztrát. Děčín proměnil těžké střely, které mu dopomohly k výhře. My jsme navíc měli nízkou úspěšnost tříbodových střel, což je jedna z hlavních příčin dnešní porážky.“

Hráči po utkání
Lukáš Feštr, hráč Děčína: „My jsme rádi, že jsme tady vyhráli. Věděli jsme, že to nebude jednoduché, ale jeli jsme sem po dvou doma odehraných povedených zápasech, jeli jsme sem sebevědomí. Začátek se nám podařil, rychle jsme si vybudovali náskok deseti bodů. Měli jsme problémy na obranném doskoku. Ještě jednou, jsme rádi, že jsme tady vyhráli, i když trošku se štěstím.“
Brian Sullivan, hráč Brna: „Na Děčín jsme byli velmi dobře připraveni, nicméně vstup do zápasu i do druhé půle byl velmi pomalý, Děčín navíc proměnil těžké střely, a to rozhodlo o výsledku.“