Rubriky
Zprávy

30 dobrovolníků v Děčíně vyčistilo Zámecký rybník od odpadků a zbytků vlasců

Zámecký rybník v Děčíně v pondělí 27. 11. prošel velkou očistou. Kvůli úklidu jeho břehů i dna se sešli strážci národního parku České Švýcarsko, Českého Středohoří, rybáři, ornitologové, i děti z nedaleké základní školy. Víc než 30 lidí si dalo za úkol zbavit rybník utrhaných rybářských vlasců, různých odpadků ale i křovin na březích.

Přehrajte si celý příspěvek

K Zámeckému rybníku chodí obyvatelé Děčína krmit divoké ptáky a to s sebou přináší různé problémy.

„Naposledy se Zámecký rybník uklízel, když byly moje děti malý, někdy v 80 letech,“ konstatuje strážce České Štředohoří Ota Dračka, do jehož území Zámecký rybník patří.

„Došlo k tomu, že jsem narazil na labuť, která táhla za sebou vlasec, a za 5 dní vytáhl můj kolega tu samou labuť, ale už s háčkem. Máme nesmírně mnoho případů, kdy labutě kvůli vlascům přicházejí o nohu, umírají na roztržený jícen, atd.“ vypráví ornitolog Miroslav Půlpán, proč vlastně urgentně svolal brigádníky k čištění rybníka.

„Neštěstí je, že lidi ty ptáky krmí, takže jakmile vás vidí, plují k vám,“ říká Jiří Bauer strážce parku a rybář v jedné osobě, „a někdy je to tak rychlé, že ani nestačíte smotat vlasce a ten pták je v tom.“

Kromě odstranění vlasců bylo potřeba uklidit břehy samotného rybníka – do toho se zapojili i žáci z nedaleké základní školy se svým učitelem Lukášem Bartoněm. „No, všechny ty děti tady jsou takové, že mají rády přírodu, takže když je šance, tak se jí chopíme,“ konstatuje učitel.

Děti si vzaly pytle a společně se strážci se vrhli na zaplevelené a znečištěné břehy. Nepořádkem z rybníka a jeho okolí naplnili dobrovolníci celý kontejner, který poskytlo město.

Na jaře se kolem Zámeckého rybníka objeví cedule, které poradí lidem, čím ptáky ideálně krmit.

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever