Rubriky
Turisti Zprávy

Vydří výběh prochází rekonstrukcí

Pokud půjdete v těchto dnech do děčínské zoo, budete muset bohužel počítat s tím, že neuvidíte vydry říční. I když od otevření výběhu vyder utekl teprve rok, musela zoo zahájit jeho rekonstrukci. Vydry se totiž projevily jako silně destrukční komando, které se postaralo o to, že veškerá výsadba skončila během několika týdnů vyhrabaná v bazénu a výběh se tak proměnil ve staveniště plné děr a výkopů. Ty byly nehezké nejen pro oko návštěvníka, ale také nepraktické pro práci ošetřovatelů. „Vydry si také pod betonovým řečištěm vodopádu vyhrabaly rozsáhlou noru, z které jedna z nich prakticky nevylézala.

Tím pádem byla ztížena kontrola jejího zdravotního stavu a ani návštěvníci ji neměli možnost vidět, dokonce ani při komentovaném krmení,“ vysvětlil Petr Haberland, ošetřovatel Zoo Děčín. Vydry navíc vyhrabaným kamením pravidelně ucpávaly výpust bazénu a hlínou a drny dokázaly za jedinou noc znečistit vodu v bazénu tak, že filtrační systém nakonec vypověděl službu. Výběh se nově vydláždí kameny a vše se upraví tak, aby vydry už neměly možnost hrabat. Čerpadlo filtrace se nahradí výkonnějším a celá soustava se lépe zabezpečí proti hrubým nečistotám jako je listí padající do bazénu nebo zeleň, kterou tam vydry při svých hrách nanosí. Před zahájením rekonstrukce byly obě vydry odchyceny, čehož zoo využila k veterinární prevenci. Vydry byly navakcinovány a očipovány. „Shodou okolností byla v těchto dnech jedna z vyder silně napadena klíšťaty, která měla přisáté zejména na uších. Několik nacucaných klíšťat bylo nutné vytáhnout pod narkózou přímo ze zvukovodů. Pokud by vydra tento zákrok nepodstoupila, byl by její život ohrožen, protože při silné invazi se klíšťata dokážou prokousat až do středního ucha,“ popsal Petr Haberland.

Rekonstrukce expozice by měla být hotová nejpozději do konce roku, takže v nové sezóně si už návštěvníci budou moci vychutnat pohled na plně funkční vydří výběh.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.