Rubriky
Sport Zprávy

Ve středu poprvé v HELIOS AAC

Ve středu 25. října vstoupí basketbalisté Děčína do nového ročníku evropského poháru Helios Alpe Adria Cup. Válečníci si odbyli premiéru v této soutěži v loňském roce, ve skupině D však obsadili poslední příčku, když získali jen jedno vítězství, a to na půdě Komárna. Nutno však dodat, že Komárno později celý turnaj vyhrálo a slovinská Rogaška byla semifinalistou poháru. Děčínská účast v Alpsko-jadranském poháru nalákala i další české kluby, a to USK Praha, Slunetu Ústí nad Labem a mmcité Brno. Děčín byl letos nalosován do skupiny B, kde se potká se slovinským KK Šentjur Tajfun, maďarským Egis Körmend a opět slovenským MBK Rieker COM-therm Komárno, který bude prvním soupeřem Válečníků.

Tým z Komárna je poslední roky jedním z nejúspěšnějších slovenských celků. Po uplynulé sezóně, kdy (podobně jako Válečníci proti obecným předpokladům) zopakoval finálovou účast a navíc dokázal získat prvenství v Alpe Adria Cupu, se tým od maďarských hranic obměnil. Mj. do Děčína po třech letech v dresu Komárna zamířil český křídelník Filip Halada, slovenské pivotmanské duo Kuffa-Vido přestoupilo do bratislavské Karlovky, americké posily se rozprchly a tým změnil trenéra – za slovenského Richarda Ďuriše přišel slovinský odborník Vladimir Rizman. V týmu se podařilo udržet rozehrávače rovněž ze země mistrů Evropy Tomiče a také Srba Djordjeviče. Přišli dva chorvatští pivoti Jankovič a Diminič a americký křídelník Bowman.

Dosavadní výsledky vypadají neustáleně, ovšem v domácím prostředí je Komárno dosud neporažené, když dokázalo v prvním kole Helios AAC porazit slovinský Šentjur (85:74), poté v lize setnout nebezpečné Levice, ale především úřadujícho mistra Inter Bratislava v repríze loňského finále. Na palubovkách soupeřů se „obuvníkům“ nedaří – prohráli v odvetě ve Slovinsku (81:67 – vzájemné skóre tak hovoří pro Šentjur) a v lize padli na Spišské Nové Vsi, v Prievidzi i ve Svitu. Minulou sobotu však Komárno vyhrálo na palubovce Karlovky 72:80 (nejlepší střelci Komárna: Bowman 23 (21 doskoků), Djordevič 20, Diminič 17) a momentálně je v tabulce na 6. příčce s vyrovnanou bilancí 3 výher a 3 porážek.

NÁZOR BK DĚČÍN
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „První utkání Alpsko-jadranského poháru a hned na půdě obhájce titulu. To je myslím dostatečně silná motivace a zároveň velká výzva. Čeká nás bouřlivé prostředí, tuto zkušenost máme již z loňského ročníku, takže musíme být mentálně silní. V kombinaci s faktem, že v současnosti máme náročný program i v domácí lize, kdy jsme odehráli těžká utkání proti Nymburku a Opavě, je tento zápas dalším testem naší současné výkonnosti.“

Filip Halada, křídlo BK ARMEX Děčín: „Na první utkání Alpe Adria Cupu se velmi těším, protože se vracím do Komárna, kde jsem prožil tři sezóny. Komárno má celkem nový tým, ale určitě má své kvality a my do zápasu musíme vstoupit koncentrovaně a hrát čtyřicet minut s plným nasazením. V Komárně se hraje velmi těžce, protože domácí mají velkou podporu od svých fanoušků. Bude to boj vicemistrů!“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta