Rubriky
Sport Zprávy

Sovy své hnízdo ubránily

Ve 2. kole Kooperativa NBL zajížděli basketbalisté BK ARMEX Děčín na palubovku pražského USK, jehož tým prošel v létě řadou změn a mezi odejivšími hráči byli i Lukáš Feštr a Pavel Grunt, kteří zamířili do Děčína. Vysokoškoláci však doplnili kádr velmi dobře a po domácí výhře nad Olomouckem udolali i Válečníky.

Ti přitom skvěle začali, a po koších Pomikálka, Ježka a Krakoviče vedli brzy 0:6. Domácí ovšem nezpanikařili a po čtyřech minutách vyrovnali na 8:8, o což se postaral Raines, který v prvním utkání ještě za USK nehrál. Naši však znovu zabrali a získali mírné vedení, jež se ale opět rozpustilo, tentokrát po trojce Křivánka – 17:17. Poté nová děčínská posila, Filip Halada, zaznamenala šest bodů v řadě a USK prohrál první čtvrtku 20:23. Ve druhé se oba celky v úvodu přetahovaly o vedení, postupně ale Pražané získávali náskok, na čemž měl největší podíl Peterson. Své udělala i slabá děčínská úspěšnost střelby za tři body a značné množství faulů na straně Válečníků. Přesto to bylo necelé dvě minuty před poločasem po šesti bodech Pomikálka v řadě přijatelných 41:37. Jenže domácí si pomohli třemi body Mareše a pěti Křivánka a vyhráli první půli 49:37.

Druhý poločas začal střeleckým trápením obou týmů a skóre se neměnilo dvě minuty. Pak konečně domácí Madsen dal jednu šestku, ale Válečníci čekali na první body ještě další minutu, kdy Feštr proměnil obě šestky. Ani v dalším průběhu neviděli diváci žádné bodové žně, ale Děčané přesto pomalu ukrajovali z manka, a po trojce P. Houšky to bylo 54:50. Bohužel, Sovy další snížení nedovolily a před poslední desetiminutovkou to bylo 63:56. V ní pak ukázali hosté válečnické srdce, když zabojovali a během necelých čtyř minut snížili na 67:66, na čemž měl největší podíl Feštr a jeho dvě trojky. Pražané v této fázi nebyli schopni dát koš a Děčané měli několik šancí jít do vedení. Bohužel, ani jim se nedařilo střelecky, naopak na druhé straně Mareš a Madsen trefili trojky a když Mareš přidal dva body, bylo to 75:68. Svěřenci trenéra Budínského ale znovu kontrovali a přitáhli se na 75:73. To ale bylo z jejich strany vše a domácí nakonec vyhráli 82:74.

„Byl to den, kdy nám chyběla jistota v útoku. Nešla nám střelba a opět jsme se nevyvarovali zbytečných ztrát,“ řekl po utkání děčínský lodivod Pavel Budínský.

Tým USK jednoznačně táhl Američan Quentin Peterson, který nastřílel 29 bodů, měl 14 doskoků, 7 asistencí a získal na sebe 10 faulů. Je zajímavostí, že jen on sám střílel tolik šestek, jako celý Děčín dohromady. Dařilo se i Marešovi (15), Křivánkovi (14) a Madsenovi (10). Domácí byli lepší v trojkové střelbě, ale především profitovali z trestných hodů, kterých házeli 32, zatím co naši jen 12. V dresu Děčína byl opět nejlepší Pavel Houška s 13 body, Halada dal 11, Pomikálek 10 a Feštr také 10 bodů. První body za Děčín zaznamenal také Pavel Grunt.

Trenéři po utkání
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Gratuluji USK k výhře. Bylo to zajímavé utkání, protože se setkali dva tradiční rivalové. Tak jak to bývá na začátku sezóny, USK je v domácím utkání nebezpečným týmem. To dnes ukázal. Za mě rozhodl první poločas. Vstoupili jsme do utkání dobře, ale měli jsme několik potíží se zastavením hráčů domácích čistě a dobrou obranou. Obalovali jsme se fauly. USK byl dravější, dávali trestné hody. My jsme se nebyli schopni dostat do naší herní identity. I když jsme měli v druhém poločase deficit dvanáct bodů, přiblížili jsme se až na bod. Tam jsme se zlepšili. Celkově jsme nehráli špatně, ale byl problém s produktivitou. Klíčová pasáž byla, když jsme mohli dát otevřené střely, ale nedali jsme a domácí dali dvě trojky na plus sedm. Pak už jsme to v závěru nebyli schopni zvrátit. Myslím, že jsme bojovali, makali, ale bohužel to nestačilo na dobře hrající domácí tým.“
Chris Chougaz, trenér USK Praha:„Věděli jsme, že to nebude dnes nic lehkého. Děčín je velmi dobrý a zkušený tým. Dnes nám pomohl Cadarian, který se konečně zapojil do hry. V prvním utkání nehrál, ale dnes jsme ho mohli využít. Byl jsem spokojen s energií a intenzitou, se kterou jsme se dnes prezentovali. Ve druhém poločase jsme na moment ztratili koncentraci a vrátili je zpět do hry. Nechali jsme je dávat lehké koše z protiútoku a nedoskakovali jsme dost důrazně. Ale posledních pět minut jsme zvládli. Jsem na své kluky hrdý, jak to zvládli, a že utkání dovedli do vítězného konce.“

Základní sestavy
USK: Sehnal, Křivánek, Mareš, Peterson, Madsen
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, P. Houška, Krakovič

USK Praha – BK ARMEX Děčín 82:74
Body USK: Peterson 29 (1x 3, 14 doskoků, 7 asistencí, 4 získané míče), Michal Mareš 15 (2x 3), Křivánek 14 (2), Madsen 10 (2), Raines 7, Tůma 4 (1), Sehnal 3, Farský 0, Petružela 0.

Body Děčína: P. Houška 13 (1x 3), Halada 11 (1), Pomikálek 10, Feštr 10 (2), Ježek 8, Šiška 7 (7 doskoků), Landa 4, Krakovič 4, J. Houška 2, Bažant 3, Grunt 2, Kroutil 0.

Střelba za 2 body 18/34:27/50, za 3 body 8/24:4/23, TH 22/32:8/12. Doskoky 42:42 (útočné 9:12), asistence 13:13, ztráty 16:12, fauly 18:29.

Nejlepší hráč: Peterson

Diváků: 459

Čtvrtiny: 20:23, 29:14, 14:19, 19:18

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta