Rubriky
Sport Zprávy

Parádní zápas rozhodla trojka Krakoviče

Kdo v neděli nedorazil do ARMEX Sportcentra, může litovat. Za prvé promarnil tradiční trénink kardiovaskulárního systému, za druhé neviděl další výhru Děčína nad pardubickým týmem, ale především přišel o parádní basketbal. Válečníci přitom počítali před utkáním spíše ztráty hráčů, protože k po operaci se uzdravujícímu J. Houškovi přibyli ještě zranění P. Houška a Halada. Do sestavy se tak dostali i chomutovští mladíci Martin Klouda a Jan Karlovský, kteří sice do hry nezasáhli, ale naplno si vychutnali atmosféru zápasu KNBL.

Děčané začali parádně, když vyhráli rozskok, Landa si doskočil nepřesnou střelu Ježka a trojkou otevřel skóre. Následně Krakovič zvýšil na 5:0, navíc děčínská agresivní obrana dělala soupeři problémy a hosté čekali na první body tři minuty. Bohužel, naši nevyužili nepřesností Pardubic, a tak po čtyřech minutách hry stále platil stav 5:2. Pak však Krakovič trefil svoji první trojku, dva body přidal Šiška a když Ježek zaznamenal rovněž trojku, bylo to 13:5. Pardubičtí byli v těchto chvílích bezradní, chybovali a Bažant se Šiškou zvedli rozdíl na 17:5! Pak se však hosté přece jen trefili z trestných hodů, Burnett přidal koš a první čtvrtka skončila 18:10. V té druhé se jako první trefil hostující Nečas a svěřenci trenéra Sanderse začali ukazovat, že se z nepovedeného úvodu nerozsypali. Především Kohout chytil střeleckou slinu a jeho devět bodů v řadě plus trojka Švrdlíka znamenalo první vedení soupeře – 22:23. Od této chvíle zuřila na palubovce tuhá a vyrovnaná bitva, ve které Válečníci nedovolili Pardubicím bodový trhák, naopak především díky dvěma trojkám Krakoviče a pěti bodům Pomikálka otočili na 37:33. Soupeř ale kontroval a přitáhl se na 40:38. Jenže pak dostal prostor Feštr a jeho trojka znamenala poločasový stav 43:38.

Druhý poločas zahájily přesné zásahy Burnetta, hostům se navíc dařilo zastavovat domácí útoky, a tak po pěti minutách vedli 45:49. Pak však „bouchly saze“ v Pomikálkovi, který zaznamenal 12 bodů v řadě, navíc Válečníci opět výrazně přidali v obraně a šli do vedení 57:53. A když své první body dal Grunt, ke kterému se v závěru přidali Kroutil a Ježek, byl stav před poslední částí 62:57. V ní opět skóroval jako první Burnett, který se hodně tlačil do zakončení a pět minut před koncem otočil na 66:67. A začalo drama. Hosté mohli své vedení několikrát navýšit, ale nedávali, přesto po koších Švrdlíka a Panduly vedli 69:73. To už do konce chybělo jen 71 vteřin, jenže skvěle hrající Krakovič nejprve snížil na 71:73 a pak 37 vteřin před koncem svojí čtvrtou trojkou otočil na 74:73. Pardubičtí samozřejmě faulovali, aby dostali naše na čáru trestného hodu, což se jim povedlo a vyplatilo, protože Šiška neproměnil ani jednu šestku. Čtyři vteřiny před koncem navíc dostali šanci jít do vedení, ovšem Pandula rovněž zahodil oba trestné hody, a přestože po doskoku zůstal míč v jejich držení, Válečníci dobrou obranou jim nedovolili skórovat a vyhráli 74:73.

Děčínský tým ukázal v tomto duelu to správné válečnické srdce, všichni bojovali, nikdo se nešetřil a obrana si zaslouží pochvalu. Také v útoku se dařilo, a to především Krakovičovi, který dal čtyři trojky ze sedmi pokusů a celkově nastřílel 22 bodů. „Trenér nám dává důvěru, takže pokud mi nechá soupeř tolik prostoru jako dnes, určitě to tam poletí i příště,“ okomentoval Jakub Krakovič své trojkové trefy. Veliký kus práce pak děčínský pivot samozřejmě odvedl v obraně. Hodně se dařilo také Pomikálkovi, jenž se blýskl double-double za 19 bodů a 14 doskoků. Zbytek týmu pak dřel a makal a zásluhu na výhře mají všichni. Pardubice táhla dvojice Kohout (double-double za 22 bodů a 10 doskoků) a Burnett, dvojciferným střelcem byl i Švrdlík. Děčín dal více trojek, měla také lepší doskoky, ale trápili ho trestné hody. Nakonec však slavil velmi cenou výhru.

Trenéři po utkání
Tomáš Bartošek, trenér Pardubic: „Klíčovým faktorem dnešního utkání byl náš nepovedený vstup do zápasu a naopak povedený vstup domácích, kteří získali sebevědomí, trefovali těžké střely a dostali se do herní pohody. My jsme ale nezazmatkovali, zklidnili jsme se, bod po bodu jsme se přibližovali a nakonec jsme skóre otočili. V průběhu pak bylo několik situací, kdy jsme mohli zápas zlomit, ale bohužel jsme špatně řešili přechodové fáze a přišly ztráty. V závěru jsme měli několik otevřených střel, které jsme však neproměnili, naopak domácí ano. Možná měli více štěstí, ale ubojovali to a vyhráli. Rozhodovaly detaily, v nichž byli domácí o trochu lepší, a proto o bod vyhráli.“
Pavel Budínský, trenér Děčína: „Bylo to velmi líbivé a zajímavé utkání, což s Pardubicemi tak bývá. Pro nás to byla nová situace, kdy se nám po utkání v Komárnu trochu rozklížil tým a hráli jsme bez Houšků a Halady. Dva dny jsme se připravovali, že minutáž těchto hráčů dostanou jiní a jsem moc rád, jak se kluci dnes prezentovali. Vlétli jsme do toho hned od začátku a dostali za první čtvrtku jen deset bodů. Naším x-faktorem byl Kuba Krakovič, který trefil čtyři trojky a ukázal, jak hraje srdcař. Třikrát jsme byli v průběhu nahoře, ale pak jsme svojí pasivní hrou a chybami nechali Pardubice se vrátit zpět. Klíčovým okamžikem duelu byla trojka Krakoviče, který překlopil vedení na naši stranu. V závěru sice Ondra Šiška nedal šestky, ale Dušan Pandula také ne, a pak jsme to už ubránili. Je to hodnotné vítězství vzhledem k našim absencím, ale kredit patří i Pardubicím.“

Hráči po utkání
Ondřej Kohout, BK JIP Pardubice: „Podle mého to nebyl z naší strany špatný výkon, tedy až na začátek, ale pak jsme se dokázali vrátit. Myslím, že naše obrana nebyla špatná, ale Děčín trefoval nadprůměrně a proměňoval střely, které normálně nedává. Dostávali jsme body z pozic, ze kterých jsme si mysleli, že nás domácí nemohou porazit. Jinak to byl klasický boj o každý balón a těžko říct, zda si někdo zasloužil vyhrát. Každopádně Děčín si koncovku uhrál.“
Jakub Krakovič, BK ARMEX Děčín: „Dnes jsme se v zápase semkli, byl to bojovný výkon, i když jsme se nevyvarovali občasných hluchých míst. Konec jsme ale urvali naší bojovností. Byl to suprový zápas z obou stran.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Landa, Krakovič
Pardubice: Půlpán, Pandula, Burnett, Nečas, Švrdlík

BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 74:73   
Body Děčína: Krakovič 22 (4x 3, 4 doskoky, 3 asistence), Pomikálek 19 (14 doskoků), Feštr 8 (1x 3), Ježek 7 (1), Šiška 6 (5 asistencí), Landa 5 (1x 3), Kroutil 3, Bažant 2, Grunt 2.
Body Pardubic: Kohout 22 (2x 3, 10 doskoků), Burnett 22 (1x 3), Švrdlík 11 (1), Půlpán 6, Pandula 4, Kent 3, Nečas 3, Potoček 2, Walker 0.
Střelba za 2 body 19/41:24/51, za 3 body 7/26:4/13, TH 15/27:13/18. Doskoky 46:42 (útočné 13:7), asistence 16:21, ztráty 18:18, fauly 21:22.

Nejlepší hráč: Jakub Krakovič

Diváků: 820

Čtvrtiny: 18:10, 25:28, 19:19, 12:16

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta