Rubriky
Sport Zprávy

Z geotermálního vrtu u plavecké haly v Děčíně poteče opět teplá voda. Město ho nechá opravit

Město Děčín nechává opravit geotermální vrt u plaveckého areálu. Je v havarijním stavu. Vrt v 80. letech zásoboval vodou termální koupaliště pod zámkem. Už několik let je ale uzavřený a voda se z něj nečerpala. Netěsnil a zanášel se hlínou a nečistotami. Magistrát povolal na jeho prohlídku specializovanou firmu. Po kamerových zkouškách město rozhodlo, že nechá vrt obnovit. Bude sloužit jako záložní zdroj vody pro plavecký areál.

Nad nejstarším geotermálním vrtem v Děčíně s označením DC1 se sklání ti největší odborníci v oboru vrtmistr nebo hydrogeolog. Vrtnou soupravu představuje Petr Správka ze společnosti EEPR, která se na havarijní situace hlubinných vrtů specializuje.

„Tahle souprava je jediná v republice a vrtmistr pan Sviták má jako jeden z mála v Česku takové zkušenosti, aby mohl na tomhle vrtu, který má vydatnost 110 litrů za vteřinu, odborně pracovat.“ představuje Správka vrtnou soupravu a část týmu, který se do opravy děčínského vrtu pustil.

„Jsou to lidi, kteří v 70. a 80. letech dělali pro Československo průzkumy a sondy pro přehrady v Iráku. Povaha té havárie se nestává často, tak maximálně jednou za 20 let, takže pak jsou potřeba opravdu lidi, kteří vědí, co dělají,“ vysvětluje Petr Správka.

Původně tam bylo osm barů, pak to kleslo na 4 bary, respektive na 3,8 baru,“ upřesňuje hydrogeolog Václav Tenenko.

Magistrát tak povolal odborníky, aby ho prozkoumali. Ti k tomu používají speciální kameru, kterou spustí hluboko do vrtu, aby se podívali, kde je problém. A našli jich hned několik v podobě dutých míst, kam voda z vrtu unikala, říká se jim kaverny. „Byly tam kaverny v 93, 102, 105, 117, 120 a ve 127 metrech,“ upřesňuje Petr Správka.

Odborníci tedy napumpovali do dutin řídký cement tak, aby vyplnil i praskliny kolem vrtu. A nebylo ho málo. „Původně byl předpoklad, že toho cementu by mělo být 25 kubíků. Nakonec jsme tam dostali 60 kubíků,“ konstatuje Správka.

Vyplnění puklin a zatvrdnutí cementu bylo hned znát na tlaku celého vrtu. Teď budou odborníci pokračovat s vrtnou soupravou hlouběji, kam až to půjde. „Vrt bude vyvložkován až do hloubky 160 metrů, a možná i dál, ocelovou pažnicí,“ říká náměstek primátorky Jiří Anděl z hnutí ANO a pokračuje: „Mělo by to stát kolem 5 milionů korun.“

Práce na vrtu ještě nejsou u konce. Do jaké hloubky bude muset vrtná souprava jít, to se zatím neví. Bude záležet na tom, kdy dosáhne na požadovanou teplotu vody, která by měla z vrtu vytékat – a to 28 ˚C.

Autor:  Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever