Rubriky
Zprávy

Odchov vzácné lamy vikuně se podařil opět po 5 letech

Po pětileté přestávce slaví děčínská zoologická zahrada narození mláděte u vzácných vikuní. Jde o divoký druh lamy žijící ve vysokých Andách jižního Peru a Bolívie a v severních oblastech Argentiny a Chile. „Mládě přišlo na svět ve venkovní expozici ve středu 6. září kolem poledne, takže porod mohli v přímém přenosu sledovat i návštěvníci. Pohlaví prozatím neznáme, nechceme matku s mládětem zbytečně stresovat, dokud si mezi sebou nevytvoří pevné pouto. Hned od začátku se ale o něj vzorně stará,“ popsala mluvčí zoo Alena Houšková.

Chovu vikuní se děčínská zoo věnuje již 19 let, tedy od roku 1998. V roce 2004 se dokonce stala první českou zoologickou zahradou, které se podařil úspěšný odchov tohoto druhu. Od té doby děčínská zoo úspěšně odchovala další 3 mláďata a ta následně rozšířila chovy v různých evropských zoologických zahradách. Současné stádo vikuní tvoří tři samice a jeden samec. Bylo sestaveno v roce 2015, kdy skupinu samic doplnil samec z Tierparku v Berlíně jménem Yolo.

Vikuně jsou známe především pro svou velmi kvalitní srst zlatohnědé barvy, jejíž vlákna jsou jemnější než kašmír a přitom jsou velmi pevná. Právě jejich kvalitní kůže a vlna je přivedla na pokraj vyhubení. Vikuně jsou velmi dobře přizpůsobeny vysokohorskému prostředí nejen kvalitou srsti, ale i vlastnostmi krve. Ta obsahuje více červených krvinek než u jiných savců a krevní barvivo hemoglobin účinněji váže kyslík.

Vikuňa patří výškou 96 cm mezi menší lamy, váží 45 – 55 kg. Na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost až 60 km/h. Živí se travinami, bylinami a některými sukulenty. Březost trvá 11 měsíců, rodí se jedno mládě. Vikuně se dožívají přibližně 20 let.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.