Zoo se raduje z odchovu vzácného jelínka

Děčínská zoo se může pochlubit dalším cenným odchovem. Na svět tu v druhé polovině července přišlo mládě vzácného sambara skvrnitého. „Narodilo se 20. července po 240 dnech březosti. Má se čile k světu a matka se o něj pečlivě stará. Na péči o potomka je samice sama. Samec, který je otcem, uhynul počátkem roku, mládě se tedy narodilo jako pohrobek,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. V období mláďat si sambarové své potomky velmi střeží a jak samec, tak samice neváhají napadnout případného nepřítele. Dokáží ho nejen udeřit kopyty, ale také kousnout. Pohlaví mláděte ošetřovatelé prozatím neznají. Matka si ho velmi střeží a věnuje mu až téměř nadměrnou péči. „Při každém krmení jej olizuje tak, že ho připravila o srst na krku. Dělala to tak už i u předchozího mláděte. Jak ale mládě rostlo a postupně se snižoval kontakt matky s mládětem, začala srst opět dorůstat,“ doplnila mluvčí.

O tom, zda mládě v děčínské zoo zůstane nebo zda-li půjde, až odroste, do světa, rozhodne koordinátor chovu. Zoolog děčínské zoo Roman Řehák ale předpokládá, že pokud by to byla samička, mohla by v zoo zůstat a koordinátor chovu doplní skupinu pouze novým chovným samcem. „V případě, že to bude samec, nabídne jej koordinátor do jiné ze zoologických zahrad. Jak matka, tak otec byl velmi geneticky cenným zvířetem, určitě nebude proto problém s umístěním mláděte,“ uzavřel Řehák.

Sambar skvrnitý je velmi vzácný druh jelínka z oblasti Filipín, kde je endemitem. Sambaři jsou zde silně ohroženi. Podle údajů Světového svazu na ochranu přírody (IUCN) žije na ostrovech Panay a Negros méně než 2500 jedinců, trend je přitom stále klesající. Hlavním problémem je fragmentace populace, postupující expanze zemědělských ploch na úkor původních lesních oblastí a také lov pro maso a trofeje, a to i přes ochranu místní legislativou. Od roku 1990 jsou sambaři skvrnití součástí filipínského záchranného programu.

Obývají lesnaté oblasti od úrovně moře až do výšek kolem 2000 m. n. m. Skupiny většinou čítají do tří jedinců, samci ale mohou žít i solitérně. Živí se především výhonky místní trávy a mladými listy či pupeny stromů.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tags: