Rubriky
Kultura Sport Zprávy

Tyršův Děčín slibuje sport i zábavu pro všechny

Třetí zářijový víkend se ponese v duchu významného děčínského rodáka Dr. Miroslava Tyrše a bude plný sportu, kultury a zábavy pro celou rodinu. Akce Tyršův Děčín oživí nejen na Smetanovo nábřeží a Mariánskou louku, ale také v zámecké zahrady a Křížovou ulici.

V sobotu 16. září se dopoledne budou moci turisté zúčastnit pochodu, který začíná u rozhledny Děčínský Sněžník a končí v Děčíně. Odpoledne se pak těšte na kulturu u rogala, kde vystoupí nejen děčínští muzikanti, například Tomáš Kettner, Los Pelotudos nebo U-style, ale také známý zpěvák Ondřej Ruml. O kousek dál se Mariánská louka promění v louku ryze sportovní. Děčínské kluby zde představí svoji činnost a děti si zde budou moci vyzkoušet nejrůznější sportovní aktivity. To ale není to jediné, workshop bubeníků nebo prezentace ZOO jistě osloví i ty, kteří sportu zrovna neholdují. Děti se také zabaví v mobilním hopsáriu. Z Mariánské louky můžete pokračovat do zámeckých zahrad, kde vás čeká streetball, golf a soutěže mateřského centra Rákosníček. V Křížové ulici si pak zatančíte salsu, poslechnete Jazz band a užijete si představení Divadélka Krajánek. Všechna místa, kde se koná program, prolne Sokolská stezka. Tu připraví Základní škola Dr. Miroslava Tyrše. Na osmi stanovištích budou děti plnit úkoly a dostanou malou odměnu.

Neděle 17. září bude patřit hlavně připomenutí osobnosti Miroslava Tyrše, který se v Děčíně tento den před 185 lety narodil. V 10 hodin se uskuteční pietní akt s položením květin u Tyršovy sochy na Smetanově nábřeží za účasti zástupců města, České obce sokolské i zahraničních hostů. U rogala potom vystoupí Pěvecký sbor Sokola Dětenice, Mažoretky ze Sokola Rakovník a Sokol Maxičky bude reprezentovat FaJJn oddíl aerobiku Jitky Jirušové. Po skončení programu u rogala se vydá průvod vedoucí dva koně na zámek k rodnému domku zakladatele Sokola.

Informace k akci najdete na webu www.tyrsuvdecin.cz
Akce Tyršův Děčín se poprvé konala v letech 1992, 1995,1996 na koupališti pod zámkem. Tradici se podařilo obnovit v roce 2015 sokolským setkáním v Kempu Děčín. Loni k setkání přibyl ještě sokolský program u rogala, průvod a prezentace sportovních oddílů.

Ph.Dr. Miroslav Tyrš byl český kritik, historik umění, estetik, profesor dějin na UK a na ČVUT v Praze, předseda výtvarného odboru Umělecké besedy a člen poroty pro sochařskou výzdobu Národního divadla německého původu. Podílel se na založení organizovaného tělovýchovného hnutí v Čechách, zejména Sokola. Narodil se 17. září 1832 v Děčíně v rodině lázeňského a panského lékaře dr. Jana Vincence Tiersche. Od dětství měl chatrné zdraví, a proto na radu svého lékaře začal cvičit. Byl jedním ze zakládajících členů Sokola. Zemřel tragickou smrtí – utonul v říčce Aaše v Tyrolských Alpách.

Zdroj: Magistrát města Děčín