Rubriky
Turisti Zprávy

Dolský mlýn, kde se točily známé pohádky, díky dobrovolníkům vzkvétá

Dolský mlýn či Zadní Jetřichovice v Národním parku České Švýcarsko jsou místa, která se znovu probírají k životu. Na svědomí to má historička, spisovatelka a pracovnice správy parku Natalie Belisová. Už 10 let se s dobrovolníky snaží zachránit ruiny domů alespoň tak, aby je mohli obdivovat turisté.

V roce 2004 začal boj o přežití Dolského mlýna, který se objevil v mnoha pohádkách, třeba Pyšné princezně či Pekle s princeznou. Tenkrát tam správa národního parku vyhlásila zákaz vstupu.
„Udělat ale naráz všechna stavební opatření, jaká doporučil statik, chtělo dostatek peněz a ty chyběly. Tehdy mi podal pomocnou ruku ředitel děčínské vyšší odborné a stavební průmyslovky Jan Vyhnálek a v rámci studentské praxe mi na mlýn posílal brigádníky,“ zavzpomínala Belisová.

Jenže po třech letech se změnily osnovy, začátkem roku 2007 zůstala Belisová na rozpracovaném mlýně bez pravidelného přísunu studentů. Nechat mlýn napospas osudu ale rozhodně nechtěla.
Vzpomněla si prý na své mládí, na akce Z a zkusila se obrátit na veřejnost. V květnu vyhlásila první brigádu.

Nadšenci až z Drážďan
„Čekala jsem, že se možná objeví pár místních, začali se ale sjíždět lidé ze vzdálených obcí a měst, z Ústí nad Labem, Mladé Boleslavi a dokonce i nadšenci z Drážďan. Mění mlýn. Naučili mě zase věřit, že pohádky musí mít dobrý konec,“ poznamenala Belisová.

Na začátku netušila, jak dlouho budou dobrovolníci ochotni pomáhat. Kroniku událostí a jména těch, kteří přiložili ruku k dílu, si začala psát asi až po dvou sezonách.

„To už bylo jasné, že roztlačená kára pojede dál. Od té doby jsem dala dohromady téměř 200 jmen – většinu si mohou lidé přečíst z rubu dřevěného kříže u Dolského mlýna, jenž je jisté poděkování za pomoc,“ sdělila Belisová.
Jsou mezi nimi stálice, které chodí na téměř každou brigádu, ale i skupinky lidí, kteří přiložili ruku k dílu náhodně, občas.

Odhalují i zbytky Zadních Jetřichovic
Práce na mlýně zatím u konce nejsou. „Přála bych si, než této partě ‚mlynářů‘ vypadne krumpáč z ruky, aby se nám povedlo zakonzervovat zbytky budov. Tak, aby dokázaly zas nějaký čas vzdorovat počasí, řece a žel i lidem, kteří se po mlýně nezřídka pohybují, jako by byli v tělocvičně,“ přiblížila Belisová.

Kromě mlýna a drobných památek se pokouší alespoň částečně poodhalit zbytky zaniklé osady Zadní Jetřichovice. „Pracujeme na objektu, který je nejblíže přechodu do Saska. Stávalo tam několik domů, máme povolení pracovat na dvou, v jednom z nich bývala hospoda,“ doplnila Belisová.

Národní park si práce dobrovolníků cení. A nejen těch, kterým velí Belisová. „Jsou to vyznavači geocachingu, kteří čistí řeky, další dobrovolníci stavějí oplocenky a pomáhají chránit jedle před okusem,“ vyjmenoval mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Všechny brigády jsou otevřené široké veřejnosti. Zájemci, kteří by chtěli pomáhat v Zadních Jetřichovicích nebo na Dolském mlýně, se mohou o brigádách dozvědět na stránkách správy národního parku. Na letošní rok správa parku vyhlásila celkem devět brigádnických dnů na obou místech.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/