Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci padli v prvním finále o 11 bodů

Skvělá atmosféra, návštěva přes tři tisíce diváků a statečný boj basketbalistů Děčína s českým gigantem. Takové bylo první finále Kooperativa NBL, v němž Válečníci trápili na děčínském zimním stadiónu třináctinásobného mistra České republiky, ale nakonec mu podlehli o 11 bodů.

Před zápasem si borci na palubovce i 3 350 diváků v hledišti poslechlo českou hymnu, poté se již začalo hrát a naši získali úvodní rozskok. Bohužel, nedařila se jim střelba, naopak soupeř po jednoduchých brejcích skóroval a za tři minuty byl stav 0:13. Trenér Děčína si tak musel vzít oddechový čas, jenž evidentně pomohl, protože vzápětí proměnil Vyoral obě šestky, vymazal nulu z děčínského konta a dovolil skandujícím divákům si sednou. Vzápětí se trefil i P. Houška a když Vyoral přidal trojku, bylo to hned veselejší – 7:13. Jenže Nymburk byl nažhavený, střílel s velikou jistotou, což dokazoval především Sant-Roos, který trefil v této periodě čtyři trojky a celkem zaznamenal 16 bodů! Po další trojce Nymburku bylo skóre 14:29 a první čtvrtka skončila 19:31. Zkraje druhé čtvrtiny zvýšili hosté na největší rozdíl, když vedli 23:42, ale pak se Děčanům začalo dařit v obraně, v útoku dávali body Ježek, Krakovič a Bažant a tři minuty před přestávkou to bylo 34:46. A protože Nymburk už další body nepřidal a naopak P. Houška dal dva body a Vyoral trefil trojku, poločasové skóre znělo 39:46.

Druhý poločas zahájily čtyři body hostí, Vyoral však kontroval trojkou,po dalších čtyřech bodech Krakoviče to bylo 48:54. V závěru této desetiminutovky sice Nymburk znovu tekl na dvojciferný rozdíl (50:60), ovšem našim se parádně povedly závěrečné dvě minuty, kdy P. Houška proměnil obě šestky, Bažant dal v akrobatické pozici dva body a Palyza zaznamenal koš s faulem a následně trefil trojku – 60:61. Úspěšná série Děčína a rozdíl jediného bodu samozřejmě rozbouřil už tak hodně hlasitou atmosféru na zimáku, avšak poslední slovo patřilo Allenovi, který ukázal na čáře trestného hodu pevné nervy – 60:63. Závěrečná část potvrdila sílu úřadujícího mistra, který zpevnil svoji defenzívu a naši se pět a půl minuty nemohli střelecky prosadit. Naopak soupeř skóroval a utekl na 60:74. Pak konečně Krakovič prolomil trápení svého týmu košem s faulem, a po čtyřech bodech Ježka kleslo manko opět pod hranici deseti bodů – 67:76. Nymburk však ihned bodově odpověděl, v závěru sice zvedla diváky ze sedadel smeč Krakoviče a dva body Vyorala, ovšem poslední slovo v utkání patřilo trojce Meiera, jenž upravil na 71:82.

Jak už bylo napsáno, utkání mělo úžasnou atmosféru, kterou si chválily obě strany. Komunikace na hřišti byla ve velikém rachotu sice obtížná, ale rozhodně lepší, než hrát v tichu. Nymburk znovu potvrdil své kvality a raketovým startem de facto vlastně rozhodl o své výhře. Válečníci sice celou dobu statečně bojovali, ale nevyvarovali se některých chyb, které soupeř okamžitě nemilosrdně trestal a vždy dokázal dotahujícímu Děčínu odskočit.
Největší podíl na tom měl hráč zápasu, kubánský basketbalista Howard Sant-Roos, který zaznamenal 26 bodů, měl 10 doskoků, získal 6 faulů a s ratingem 40 byl jednoznačně hvězdou finále. Zbytek nymburského týmu se bodově prosazoval jen pomalu, nakonec dvojcifernou hranici překonali ještě Američané Allen (13) a Meier (11). Je vůbec zajímavé se podívat na střeleckou bilanci Nymburku, protože jeho cizinci dali 68, čeští hráči pak pouhých 14 bodů.
V dresu Děčína byl nejlepším střelcem Jakub Krakovič s 15 body, k nimž přidal ještě 7 doskoků. Za ním pak byli Tomáš Vyoral (13), Pavel Houška (11) a Lukáš Palyza (10). Střelecky se na straně Válečníků prosadili všichni kromě kapitána Jakuba Houšky, na jehož vrub padají jediné dvě šestky, jenž Děčín nedal.

Druhé finále se hraje v úterý 23. května na palubovce Nymburka a naši musí vyhrát o více než 11 bodů, aby mohli pomýšlet na zlaté medaile.

Trenéři po utkání
Ronen Ginzburg, trenér Nymburku: „Nejprve bych vyzdvihl skvělou atmosféru zde v Děčíně. Pro někoho je možná překvapením, že ve finále je Děčín místo Pardubic, ale pro mě osobně to žádné překvapení není. Děčín má skvělý tým, dobrého trenéra a více zkušeností s play-off. Dnes to byl velmi těžký zápas. Nám se povedl začátek, velmi dobře jsme stříleli, ale pak jsme neudrželi, což nás trápí při venkovních zápasech, konstantní výkon a Děčín se vrátil do zápasu.“

Pavel Budínský, trenér Děčína: „Gratuluji Nymburku k vítězství a ke hře, našim fanouškům děkuji za podporu. Byla to krásná atmosféra velmi důstojná pro první finálový zápas. Nymburk měl raketový nástup, a za stavu 0:13 jsem si musel vzít první time-out. Svoji extratřídu pak ukázal Sant-Roos, který dal pět trojek z pěti a byl rozdílovým hráčem. Ale musím pochválit všechny své hráče, že i když jsme byli v deficitu o devatenáct bodů vrátili jsme se do zápasu, a v poločase jsme prohrávali o sedm, což nám dalo energii. Moc krásně se pak dívalo, když jsme snížili na jediný bod a dali zápasu zápletku. Jenže pak mě mrzí, že jsme přestali hrát účelně, začali jsme hrát trochu alibisticky, chaoticky. Také se ukázaly naše limity a některé šance z pod koše jsme měli zakončit jinak. Rozdíl jedenácti bodů je přesto přijatelný, i když mě samozřejmě mrzí, že to není méně. Věřím, že dalších čtyřicet minut v Nymburku můžeme bojovat o naši šanci. Z dnešního výkonu mám dobrý pocit, protože jsme ukázali vůli a houževnatost. Byla to porážka se ctí.“

Hráči po utkání
Martin Kříž, ČEZ Basketball Nymburk: „Byla tady skvělá atmosféra, my začali sérií 13:0, ale pak Děčín trochu přitlačil a zápas se začal tahat. Ve třetí čtvrtině byl rozdíl jediný bod, ale pak jsme zastavili soupeře agresivnější obranou, trefili některé těžké střely a odskočili na rozdíl jedenácti bodů. První utkání jsme tedy zvládli, ale doma musíme předvést znovu kvalitní výkon.“
Jakub Krakovič, BK ARMEX Děčín: „Nezachytili jsme začátek utkání, kdy si Nymburk udělal dvojtaktové cvičení. Pak jsme ale ukázali charakter a naši bojovnost, kterou jsme předváděli v play-off. Sice jsme prohráli, ale je to jen polovina našeho vzájemného souboje a určitě nepojedeme do Nymburku to jen odehrát a převzít si stříbrné medaile. Jedenáctibodový náskok Nymburku není zas tak veliký.“

BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 71:82
Body Děčína: Krakovič 15 (7 doskoků), Vyoral 13 (3x 3, 5 doskoků, 5 asistencí), P. Houška 11 (1x 3, 9 doskoků), Palyza 10 (1x 3), Ježek 9 (1), Bažant 7 (1), P. Houška 7 (1), Landa 2, Šiška 2, Pomikálek 2, J. Houška 0.
Body Nymburka: Sant-Ross 26 (5x 3, 10 doskoků, 6 získaných faulů), Allen 13 (1x 3), Meier 11 (2), Lawrence 8 (6 doskoků, 7 asistencí), Hruban 7 (1x 3), Hall 6, Benda 5 (7 doskoků), Holt 4, Welsch 2, Kříž 0.
Střelba za 2 body 18/46:19/40, za 3 body 7/20:9/30, TH 14/16:17/23. Doskoky 41:44 (útočné 6:10), asistence 14:20, ztráty 14:9, fauly 22:20.

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Ježek, Pomikálek, P. Houška, J. Houška
Nymburk: Allen, Welsch, Sant-Roos, Meier, Benda

Nejlepší hráč: Howard Sant-Roos

Diváků: 3 350

Čtvrtiny: 19:31, 20:15, 21:17, 11:19

Více foto…

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: aleso.cz