Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 3. a 4. semifinále BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín

Z Pardubic, druhého nejlepšího týmu po dlouhodobé části Kooperativa NBL, si basketbalisté Děčína přivezli jedno vítězství, které získali hned v prvním semifinále. Ve středeční odvetě sice svěřenci trenéra Levella Sanderse našim porážku oplatili, přesto je vyrovnaný stav série 1:1 a výsledky obou střetnutí výbornou vizitkou Válečníků, kteří mají před domácími zápasy dobře nakročeno.

Soupeře však není radno podceňovat, protože jde o silný tým s kvalitními hráči ostřílenými z pohárové Evropy. Ostatně Pardubice v dlouhodobé části porazili naše třikrát ze čtyř zápasů. První sice vyhráli Děčané doma 79:73, ve druhém však padli na pardubické palubovce 101:75, ve skupině A1 slavili znovu dvakrát Pardubičtí, jenž doma zvítězili 81:65, a v ARMEX Sportcentru 68:72. K tomu navíc vyřadili Válečníky z Českého poháru v 6. kole, když opět vyhráli v Děčíně, a to poměrem 70:78. Je tedy vidět, že domácí prostředí mezi těmito týmy nehraje příliš velikou roli, což se snad tentokrát změní a naši uhájí svoji tvrz.

Pardubice se opírají především o trojici amerických basketbalistů, kteří jsou nejlepšími střelci týmu a nejvíce minutově vytíženými. Dominez Burnett dává v průměru 17,4, Lamb Autrey 12,9 a Joseph Wall 12,6 bodů na utkání. Všichni tři navíc dobře doskakují, umí přihrát spoluhráčům a jsou nebezpečnými exekutory trestných hodů. Těsně pod hranicí deseti bodů na zápas jsou pak Slovák Dušan Pandula (9,8) a český pivot Kamil Švrdlík (9,1). Zkušenostmi oplývá Radek Nečas, jenž je nejlépe doskakujícím hráčem týmu (6,2), pro koš soupeře jsou nebezpeční i další hráči.

Naši se tedy musí opřít především o kvalitní obranu, tradiční bojovnost a pohlídat si doskok. V prvních dvou zápasech soupeře přeskákali (v prvním měli dokonce 20 útočných doskoků) a dali více bodů z druhých šancí, což je jedna z cest k úspěchu. Důležité také bude, aby měli podporu svých fanoušků, takže pojďme do toho: „Děčín, Děčín, Děčín!“

NÁZOR BK DĚČÍN

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Po dvou dnech volna přijdou semifinálové zápasy číslo tři a čtyři, a já jsem zvědav, jak to bude vypadat po dvou těžkých duelech v Pardubicích a krátkém volnu. Věřím však tomu, že doma budeme hrát ještě lépe, především v útoku se budou cítit někteří hráči komfortněji. Také se spoléháme, že přijde hodně diváků, kteří nám svými hlasivkami pomohou, protože nám se v bouřlivé atmosféře hraje skvěle. Pardubice ovšem určitě budou chtít odčinit zaváhání z prvního semifinále a také nám vzít minimálně jeden bod. Jistě to tedy bude souboj na ostří nože.“

Pavel Houška, pivot BK ARMEX Děčín: „Odehráli jsme dvě vyrovnaná utkání v Pardubicích a mohli jsme se přesvědčit, že i když nás Pardubice porazily v sezóně doma, tak i my jsme schopni venku vyhrát. Utkání jsou fyzicky hodně náročná a budou rozhodovat maličkosti.“

Výsledek 1. semifinále:
BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 67:69 (nejlepší střelci: Burnett 15, Autrey 15, Wall 15 – Vyoral 22, Pomikálek 17, Šiška 10)
Výsledek 2. semifinále:
BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 72:63 (nejlepší střelci: Autrey 21, Půlpán 12, Švrdlík 11 – P. Houška 16, Šiška 13, Pomikálek 8)

Další termíny semifinále Pardubice – Děčín: BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice (sobota 6. 5., 18.00), BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice (neděle 7. 5., 18.00), BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín (středa 10. 5., 18.00). Případné další termíny: BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice (sobota 13. 5., 18.00), BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín (středa     17. 5., 18.00).

Výsledky druhé semifinálové série: ČEZ Basketball Nymburk – BK Opava 100:64 (62:31), ČEZ Basketball Nymburk – BK Opava 117:51 (59:22). Stav série 2:0 na zápasy.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta