Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 1. finále BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk

Finále! Jak sladce zní toto slovo. A basketbalisté Děčína si jej užívají už třetí sezónu po sobě, když se opět probojovali mezi dva nejlepší celky Kooperativa NBL. Tím druhým je český kolos, Nymburk.

Děčínští obsadili po dlouhodobé části 3. místo právě za prvním Nymburkem a druhými Pardubicemi, ve čtvrtfinále pak vyřadili šestý Kolín 4:1 na zápasy a následně v semifinále stejným poměrem zdolali i ambiciózní tým JIP Pardubice. Naši ukázali v semifinále veliké srdce i bojovnost a favorizovaného adepta na finále porazili dvakrát na jeho půdě (!) a dvakrát doma.

To Nymburk, jako suverén dlouhodobé části, v níž z 32 zápasů ztratil jen jediný (právě s Pardubicemi), porazil ve čtvrtfinále osmé Ústí nad Labem jasně 4:0 na zápasy, poté v semifinále doma dvakrát deklasoval Opavu, ale následně v Opavě prohrál 80:76. Ve čtvrtém utkání už opět zvítězil, ovšem třináctibodová výhra 66:79 se zrodila až v poslední čtvrtině. Doma pak Nymburk vyhrál 90:54 a postoupil do svého patnáctého finále v řadě.

Nymburk je na české basketbalové scéně dominantní již dlouhou dobu, o čemž svědčí 13 titulů v řadě a další dvě medaile z let předchozích. Své kvality ale dokazuje i mimo Českou republiku, když si zahrál Adriatickou ligu, VTB ligu a evropské poháry. Letos působil v Basketball Champions League, kde obsadil ve své skupině 3. místo, ale pak neuspěl v předkole play-off Ligy mistrů.

Nymburk má dobře namixovaný tým ze zahraničních a českých hráčů. Nejlepším střelcem je Američan Bryon Allen, jenž dává v průměru 14,3 bodů na zápas. Druhým je kubánský borec Howard Sant-Roos, který střílí 13,1 bodů na utkání, k tomu má téměř šest doskoků a přes tři asistence a je nejužitečnějším hráčem týmu. Dalším v pořadí je český hráč Vojtěch Hruban (11,5 bodů na zápas), dvouciferným střelcem je také Američan Anthony Meiera (10,4). Nebezpeční jsou ale vlastně všichni hráči úřadujícího šampiona.
Válečníci se letos potkali s Nymburkem již čtyřikrát, avšak zatím nevyhráli ani jednou, i když domácí zápas v základní části ztratili až v prodloužení.
Finále se letos hraje na dva zápasy, ve kterých rozhodne o držiteli titulu vyšší bodový součet ze skóre těchto duelů.

Vzájemné zápasy v základní části:
ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 88:39 (nejlepší střelci: Allen 16, Sant-Roos 12, Meier 12 – Pomikálek 9, P. Houška 8, J. Houška 6)
BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 81:83 po prodl. (Vyoral 22, J. Houška 14, P. Houška 13 – Hruban 29, Welsch 12, Allen 12)
Vzájemné zápasy ve skupině A1:
BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 82:92 (Šiška 22, Vyoral 14, Palyza 12, Landa 12 – Lawrence 18, Kříž 18, Hruban 12)
ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 111:75 (Hruban 18, Allen 14, Benda 12, Welsch 12 – Palyza 18, Pomikálek 15, P. Houška 11)

Termín druhého finále: ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín (úterý 23. května, 18.30)

 

NÁZOR BK DĚČÍN

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Nejkrásnější okamžiky se mnohdy rodí z nečekaných událostí. Takovou je dle většiny reakcí a názoru postup našeho týmu do ligového finále potřetí v řadě. Tato událost donutila náš klub znovu uspořádat první domácí utkání na zimním stadiónu a my všichni věříme, že to bude díky počtu fanoušků další mimořádný zážitek a především reklama pro Kooperativa NBL. Důležitým aspektem tohoto večera bude ale samotné utkání, ve kterém se budeme snažit vzdorovat hře multišampiónům z Nymburku. Zaručit výsledek neumím, ale co mohu slíbit našim fanouškům je naše touha a odhodlání být co nejdéle konkurenceschopným týmem. Myslím, že na to v současné chvíli máme solidní šanci díky zdravotnímu stavu celého týmu, formě a kvalitě hry, která nás dostala až na samotný vrchol, kterým finále s Nymburkem bezesporu je.“

Jakub Krakovič, pivot BK ARMEX Děčín: „Všichni ví, jaký soupeř nás v souboji o titul čeká. Nymburk je třináctinásobný mistr České republiky, a to myslím vypovídá dostatečně. Systém letošního finále je na skóre, což je atraktivnější jak pro diváky, tak pro nás hráče. Cíl bude zastavit jejich přechodovou hru a pokračovat v naší tvrdé obraně, kterou jsme se prezentovali v play-off. Doufám, že na zimní stadión dorazí co nejvíce fanoušků a s nimi v zádech ukážeme, že Nymburk není neporazitelný.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Luděk Černý