Rubriky
Sport Zprávy

Pardubice zničila obrana Válečníků

Basketbalisté Děčína vedou v semifinálové sérii hraje na čtyři vítězství 2:1 na zápasy. Bod z palubovky soupeře potvrdili v dnešním parádním utkání, v němž skvělou defenzívou udrželi silné Pardubice na pouhých 54 bodech, což je pro svěřence trenéra Levella Sanderse nejhorší ligový výkon této sezóny. Utkání provázela skvělá kulisa již před úvodním hvizdem, protože do vyprodané haly si cestu našli i fanoušci Pardubic, kteří svým dílem přispěli k elektrizující atmosféře. Hlavní díl ale obstarali domácí a jejich hlasivky dávali děčínským borcům tu správnou energii.

Naši nastoupili už s uzdraveným Jakubem Krakovičem a první body obstaral P. Houška, k němu se pak přidal Vyoral trojkou a když „Houšmen“ dal další dva body, Děčín vedl 7:2. Soupeř ale brzy vyrovnal a postupně skóre dokonce otočil na 11:15, když domácí několikrát zbytečně chybovali a také se jim nedařili šestky. Poslední slovo v této části měl však Palyza a snížil na 13:15. Druhou desetiminutovku zahájil košem opět Palyza, po něm se prosadil P. Houška a následovaly dva koše Landy, při kterých byl ještě vždy faulován – 22:15. Hosté zaznamenali první body teprve po třech minutách, kdy se trefil Autrey. Válečníci si pak udržovali mírné vedení, jež se ale ke konci poločasu smrsklo na pouhé dva body. Tečku za poločasem pak udělal Šiška svým nájezdem – 33:29.

Druhý poločas začal oboustrannými nepřesnostmi, pak ale skórovali Palyza a Vyoral, kteří byli při střelecké chuti i v dalších minutách a zařídili Děčínu poprvé dvojciferné vedení – 42:31. Svůj podíl na tom měla rovněž skvělá děčínská obrana, která dávala soupeři jen málo prostoru. Škoda, že se našim více nedařili trestné hody, rozdíl mohl být ještě vyšší, přesto se po brejcích Šišky a Palyzy vyšplhal náskok Děčína na 51:36. Pardubičtí ovšem v závěru této periody ukázali útočné drápky a Půlpán pěti a Burnett dvěma body snížili na 52:43. Závěrečnou část načala těžká dvojka Pomikálka, hosté ale odpověděli rovněž dvěma body a situace se pak několikrát opakovala, takže po pěti minutách byl rozdíl ve skóre stále devítibodový – 59:50. Stále více však bylo vidět, že Pardubice si neví rady s pevnou obranou Děčína, navíc na druhé straně chytil střeleckou slinu Palyza a jeho sedm bodů v řadě znamenalo vedení 66:50. Soupeř pak marně ostřeloval děčínský koš, naopak dvě šestky P. Houšky a trojka Vyorala znamenaly rozdíl ve skóre před dvacet bodů – 71:50! Tento stav umožnil děčínskému kouči „vypustit“ na palubovku Jezberu s Gavendou a právě Gavenda udělal sladkou tečku za celým zápasem, když v poslední vteřině trefil těžkou trojku – 74:54.

Jak už bylo řečeno, Válečníci předvedli v duelu výbornou obranu, která byla čím dál účinější, bojovali o každý míč a nebojácně chodili na útočný doskok. V poločase měli deset útočných doskoků, celkově pak 17. A to byl další klíč k vysoké výhře. Navíc se jim dařilo i střelecky, když Tomáš Vyoral dal 20, hráč zápasu Lukáš Palyza 17 a Pavel Houška 10 bodů. Obrovský kus černé práce v obraně i útoku odvedl skvělý Robert Landa, jenž měl 8 doskoků (5 útočných), 4 asistence a dal 7 bodů. Svým dílem ale přispěli k výhře všichni. Pardubice měly pouze jednoho dvojciferného střelce, Viktora Půlpána, jejich americká vozba tentokrát uvízla v děčínské defenzívě.

Čtvrté semifinále se hraje dnes od 18.00 hod. opět v ARMEX Sportcentru.

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Bažant, Pomikálek, Landa, P. Houška
Pardubice: Autrey, Burnett, Kotas, Wall, Nečas

Trenéři po utkání
Level Sanders, trenér Pardubic: „Dnešní zápas mi připomněl průběh celé série, a to především vítězstvím Děčína na doskoku. My špatně doskakujeme, a tím trpí naše přechodová fáze. Naopak útočný doskok Děčína znamení, že si více věří a má další šance na skórování. Také fanoušci to hlasitě oceňují. Jen za první čtvrtku měl Děčín tuším sedm útočných doskoků, které znamenaly dopich, vyhození ven či zisk faulu. Musíme zlepšit doskok, tím se náš výkon posune nahoru. V play-off je jedno, o kolik se prohraje. Teď je stav série 2:1 pro Děčín a my se musíme připravit na další boj.“
Pavel Budínský, trenér Děčína: „Gratuluji svým hráčům k výkonu a výhře, děkuji našim fanouškům, že nám vytvořili takhle báječnou kulisu. Zatím se nám daří v sérii hrát do našich možných silných stránek a jednou z nich je naše doskakování. To je důvod, proč nám Pardubice nejsou schopny odskočit a nebo se dostat do své hry. Kluci dělají v tomto směru dobrou práci a zaslouží si pochvalu, ale není možné si myslet, že to takhle bude pořád. Pardubice mají kvalitu a budou se to snažit eliminovat. Dnes to byl opět boj a snaha hrát destrukci, protože play-off se takhle hraje. Jsem potěšen, že jsme to zvládli v hlavě, protože za stavu 1:1 má člověk šimrání na žaludku, navíc Pardubice tady letos již několikrát vyhrály. Jsem také rád, že se začalo dařit některým hráčům v útoku, například Lukáši Palyzovi, což je důležité.“

Hráči po utkání
Kamil Švrdlík, JIP Pardubice: „Byl to špatný výkon z naší strany jak na doskoku, tak v útoku. Musíme to ale hodit za hlavu a zítra do toho zase jít naplno, protože zítra chceme vyhrát.“
Lukáš Palyza, BK ARMEX Děčín: „Utkání bylo z obou stran hodně fyzické a agresivní. Výsledek je sice o dvacet, ale na hřišti jsem cítil tvrdost. Dnes rozhodla kompaktnost naší obrany, kdy jsme perfektně splnili téměř do nejmenších detailů náš taktický plán, který jsme si stanovili. Udrželi jsme Pardubice na padesáti čtyřech bodech, což je pro nás vynikající. Takovým x-faktorem dnešního zápasu byl výkon našeho Boba Landy, který hrál dnes fantasticky. Měl pět útočných doskoků, čtyři asistence a ohromně nám pomohl. Dnes můžeme být spokojeni a jít se v klidu vyspat, ale spokojenost musí rychle skončit, protože zítra to bude úplně jiný příběh. Obě mužstva mají svou kvalitu a stát se může cokoliv.“

BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 74:54
Body Děčína: Vyoral 20 (4x 3, 8 doskoků), Palyza 17 (1x 3), P. Houška 10, Landa 7 (8 doskoků, 4 asistence), J. Houška 4, Gavenda 3 (1x 3), Bažant 1, Krakovič 1, Ježek 0, Jezbera 0.
Body Pardubic: Půlpán 10 (2x 3), Wall 9 (1), Pandula 9 (1), Autrey 6 (5 asistencí), Kotas 6 (2x 3), Nečas 4, Burnett 4, Švrdlík 3, Kohout 2, Potoček 1.
Střelba za 2 body 21/42:13/42, za 3 body 6/21:6/18, TH 14/23:10/14. Doskoky 45:32 (útočné 17:11), asistence 15:12, ztráty 17:17, fauly 17:25.

Nejlepší hráč: Lukáš Palyza

Diváků: 1 170

Čtvrtiny: 13:15, 20:14, 19:14, 22:11

Výsledek druhého semifinále: BK Opava – ČEZ Basketball Nymburk 80:76 (44:36), stav série 1:2.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta