Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vedou ve čtvrtfinále 1:0 na zápasy

Trenéři obou týmů i zástupci hráčů říkali po vzájemném závěrečném utkání v nadstavbové skupině A1, které Válečníci prohráli 90:91, že čtvrtfinále play-off bude zcela jiné. A měli absolutní pravdu. Úvodní duel přinesl zcela rozdílný obrázek a parádní výkon Děčína, jenž se po přesvědčivém výkonu ujal v sérii hrané na čtyři vítězství vedení 1:0 na zápasy.

První body střetnutí sice obstaral kolínský Skinner, ale to bylo naposledy, co hosté vedli. Naši totiž skóre ihned otočili díky trojkám P. Houšky a Pomikálka na 9:2 a vedení už nepustili. Dařilo se jim jak v útoku, tak obraně, nepřesné střely soupeře doskakovali, a po slepených trojkách Palyzy vedli již 17:6. Kolínští se nemohli v útoku prosadit a nakonec první čtvrtku prohráli jasně 23:8. Ve druhé periodě se svěřenci trenéra Benáčka zmátořili a začali trochu zlobit, naši ovšem vždy v pravou chvíli zabrali a udržovali si stále dvojciferné vedení. V samém závěru prvního poločasu sice kolínští Američané Dixon a Kerr snížili na 36:28, ale poslední slovo patřilo Palyzovi, který upravil na 38:28.

Druhou půli začala trojka Bakiče po útočném doskoku Kerra a divákům trochu zatrnulo, jestli se nebude opakovat scénář z nadstavby, kdy Kolín ve druhém poločasu postupně vymazal manko a nakonec těsně vyhrál. Obavy to ale byly zcela liché. Hned vzápětí totiž dal P. Houška dva body, jeho jmenovec Jakub přidal trojku, a po trojce Vyorala to bylo 46:33. Navíc v dalších minutách se ve výborném světle představili děčínští hráči z lavičky, kteří důraznou obranou nutili soupeře k nepřesnostem a sami byli v útoku velmi nebezpeční. V defenzívě se především dařilo Ježkovi, body do koše Kolína obstarávali Krakovič s Bažantem a nůžky ve skóre se otevíraly čím dál více. Po šesti bodech Krakoviče to bylo 54:35, po čtyřech Bažanta se rozdíl poprvé přehoupl přes dvacet – 58:37. Závěr této povedené desetiminutovky pak vyšperkovali Pomikálek trojkou v poslední vteřině útoku a Krakovič ziskem a proměněným brejkem – 63:40.

„Výkon těchto hráčů mi udělal velikou radost, protože jsme řešili, zda je nesváže důležitost tohoto utkání. Vždyť třeba pro Kubu Krakoviče to je první play-off v Děčíně. Naši „dělníci“ v týmu však odvedli velmi dobrou práci v obraně a přidali k tomu aktivitu v útoku. Například Krakovič ukázal několik dobrých přihrávek, skvělých rozhodnutích v útoku a držel tým i na obranném doskoku. Díky němu a dalším jsme mohli udržovat konzistentní výkon po celé utkání,“ chválil trenér Děčína, Pavel Budínský.

Poslední část začaly dva body Horáka, naši však ihned kontrovali, když dva body dal Palyza a Šiška, který obral o míč Vocetku, rozbouřil halu nádhernou smečí – 67:42. V dalším průběhu si Válečníci udržovali vedení okolo dvaceti bodů a tři minuty před koncem byl stav 74:54. To už bylo jasné, že Děčín vyhraje, a tak trenér Budínský dal dokonce šanci dalšímu děčínskému odchovanci, Viktoru Jezberovi. Koncentrovanost našich v závěru trochu polevila a soupeř šesti body upravil na konečných 74:60.

O výhře Děčína rozhodl bojovný výkon celého týmu, kvalitní obrana, ale přitom čistá obrana, koncentrace na doskoku a fakt, že pro koš soupeře byli nebezpeční všichni Válečníci. Soupeř se nemohl soustředit jen na vybrané hráče, což doložila třetí čtvrtka, kdy body obstarávali Krakovič, Bažant a Pomikálek. Děčínu se vůbec liché čtvrtiny povedly, naopak Kolín byl lepší v sudých, ale ne o tolik, aby ohrozil výhru domácích.

V dresu Děčína měl nejlepší mušku Pavel Houška, dvojcifernými střelci byli ještě Lukáš Palyza a Tomáš Pomikálek. Hráčem utkání byl ale zvolen Jakub Krakovič, jenž odvedl dobrou práci v útoku i obraně, doskakoval a měl i dvě asistence. Pochvalu za defenzívu zaslouží pak Šimon Ježek, nejvíce doskoků nasbíral Lukáš Bažant.

Na straně Kolína byl nejlepší uzdravený rozehrávač Adam Číž (12 bodů), po 11 bodech zaznamenali Kerr a Horák, naopak Skinner dal jen 6, Vocetka dokonce pouze 2 body.

Děčín tedy získal první vítězství, ale ještě další tři musí vybojovat, aby postoupil dál.

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Bažant, Pomikálek, Landa, P. Houška
Kolín: Hunt, Vocetka, Skinner, Harčár, KerrTrenéři po utkání

Predrag Benáček, trenér Geosan Kolín: „Děčín vyhrál zaslouženě, protože vedl necelých čtyřicet minut a měl mnohem lepší přístup k zápasu, než my. Více bojoval a více chtěl vyhrát. Tak se má hrát utkání play-off. Z naší strany to nebylo ono a náš přístup mě překvapil, protože to byla jedna velká nekoncentrovanost. To bylo vidět hned v úvodu, kdy nás Děčín potrestal třemi trojkami. Zápas se rozhodl v průběhu třetí čtvrtiny, takže domácí trenér pak mohl střídat hráče a šetřit síly na zítřejší utkání. Doufám, že zítra to bude z naší strany mnohem lepší, především v přístupu a bojovnosti.“

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Myslím, že dnes viděli naši fanoušci jaký veliký rozdíl je mezi zápasem play-off a formálním utkáním ve skupině A1. Play-off je soutěž, kde se musí hrát tak, jak jsme hráli dnes my. Chci svým hráčům poděkovat, protože odvedli dobrou práci. O výsledku rozhodly naše liché čtvrtiny. Hned do té první jsme dali energii, snažili jsme se poctivě bránit a hrát důrazně. Třetí čtvrtka byla pak hlavním důvodem, proč jsme vyhráli. Byli jsme produktivní a dostali jsme jen dvanáct bodů. Celkově jsme za tři čtvrtiny dostali jen čtyřicet bodů, což je proti Kolínu vynikající vizitka. Ty sudé čtvrtky byly horší, ale přesto jsme soupeře nepouštěli do mezihry a oblíbených střeleckých pozic. Výhra je dobrá pro naši mentalitu i sebedůvěru. Ještě jednou chci poděkovat klukům i hráčům ,kteří vytvořili zápasu pěknou kulisu.“

Hráči po utkání

Michal Vocetka, Geosan Kolín: „Zápas rozhodně rozhodla první čtvrtina, do které jsme vstoupili úplně strašidelně. Děčín se naopak chytil hned od začátku, dostal se do laufu a bylo těžké ho zastavit. Ve druhé čtvrtce jsme sice domácí trochu přibrzdili, ale naše energie prostě dnes nebyla tam, kde měla být. Je to ale jen první bod Děčína a zítra je nový zápas.“

Jakub Krakovič, BK ARMEX Děčín: „Na začátku první čtvrtiny jsme dali nějaké trojky, ale důležité bylo především naše nasazení, které jsme předvedli už na USK. Myslím si, že obranou můžeme vyhrát i sérii s Kolínem a udržet ho na šedesáti bodech je dobrá vizitka. Musíme si ale uvědomit, že je to jen první výhra, sice po dobrém výkonu, ovšem zítra se bude začínat od stavu 0:0.“

BK ARMEX Děčín – Geosan Kolín 74:60 

Body Děčína: P. Houška 14 (2x 3, 6 doskoků), Palyza 12 (2x 3), Pomikálek 10 (2x 3, 4 asistence), Krakovič 9, J. Houška 9 (1x 3), Bažant 8 (7 doskoků), Vyoral 4 (1x 3, 6 doskoků), Ježek 4, Šiška 4, Landa 0, Jezbera 0.

Body Kolína: Číž 12 (1x 3), Kerr 11 (1x 3, 9 doskoků), Horák 11, Machač 7 (1x 3), Skinner 6, Bakič 6 (2), Dixon 5 (1), Vocetka 2, Hunt 0, Ličartovský 0, Harčár 0, Rovenský 0.

Střelba za 2 body 21/39:16/38, za 3 body 8/26:6/22, TH 8/13:10/15. Doskoky 44:34 (útočné 15:11), asistence 18:12, ztráty 16:16, fauly 16:17.

Nejlepší hráč: Jakub Krakovič

Diváků: 960

Čtvrtiny: 23:8, 15:20, 25:12, 11:20

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta