Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci po drtivé výhře míří do semifinále

Basketbalisté Děčína si opět po roce zahrají o cenné kovy v Kooperativa NBL. V pátém čtvrtfinále totiž na domácí palubovce zničili Kolín a po výsledku 4:1 na zápasy postoupili do semifinále.

Hosté sice přijeli bez zraněného Bakiče, ale s mentální vzpruhou v podobě domácí výhry, kterou snížili stav série na 3:1. To Válečníkům chyběl kromě už před play-off zraněného Kroutila nově také pivot Krakovič, jenž si při posledním duelu v Kolíně pochroumal kotník. Naši se však vyrovnali s absencemi na jedničku a Geosanu nedali „čuchnout“.

Děčínští borci vstoupili do střetnutí velmi intenzivně, ale stejně jako soupeři se jim zkraje nedařila střelba, nevyvarovali se ani nepřesností a diváci čekali na první body takřka dvě minuty. Pak se konečně trefil P. Houška, za další minutu zvýšil Ježek na 4:0, a po trojkách Palyzy a Vyorala to bylo 10:0. Na to zareagoval kolínský kouč Benáček oddechovým časem, jenže po jeho skončení musel přetrpět další minutu, než konečně Kolín skóroval – 10:2. Ve zbylých čtyřech minutách se hosté přece jen střelecky zlepšili, ovšem to samé platilo pro domácí basketbalisty, kteří po trojce J. Houšky vedli již 18:7, a když poslední děčínský útok v této části zakončil Šiška další trojkou, byl stav 23:9. Druhou periodu načaly trojky J. Houšky a Vyorala, po nich se trefil i Pomikálek a Válečníci vedli o dvacet – 31:11. Navíc naši stále nedávali soupeři prostor ke snadnému odstřelování svého koše, sami naopak pálili ostrými, takže po slepených trojkách Pomikálka a Palyzy to bylo 39:13. Po koších Bažanta pak dokonce 43:14. V závěru poločasu trochu pozvedl prapor Kolínských rozehrávač Číž, jenž se blýskl sedmi body, ale Palyza jeho zásahy proložil další trojkou a naši tak vedli před druhou půlí – 46:21.

Luxusní náskok naštěstí nenechal svěřence trenéra Budínského usnout na vavřínech, třetí čtvrtku začali opět koncentrovaně a koše P. Houšky a Landy znamenaly vedení 50:21. Hosté pak v dalších minutách předvedli asi svůj nejlepší výkon tohoto utkání a snížili na 54:36 a 57:40. Děčané však jejich atak odrazili trojkami Bažanta a Šišky, P. Houška přidal dva body a po jedné šestce Pomikálka byl stav před poslední desetiminutovkou 63:45. Závěrečné dějství zahájily smeče Palyzy a Pomikálka, které byly nejen hřebíky do kolínského koše, ale s trochou nadsázky i hřebíky do kolínské rakve. Hosté už nedokázali proti pozorné obraně zmobilizovat své síly a rozdíl ve skóre narůstal na konečných 82:48, což znamenalo, že tým Geosanu dal v této periodě pouhé tři body a celkový počet naházených 48 bodů je zatím druhý nejhorší v této sezóně KNBL. Smutné prvenství drží bohužel právě naši s 39 body proti Nymburku.

Co stálo za vítězstvím Děčína? Mix několika faktorů, z nichž ten nejdůležitější bylo daleko větší odhodlání udělat poslední krok. Válečníci si postup vynutili dobrou obranou, nedávali soupeři volné střely, dobře doskakovali, a ve skvělé atmosféře ukázali, že umí být nebezpeční také v útoku. Mezi střelce se zapsal každý z domácích basketbalistů, což byl opak proti Kolínu, kde hned pět hráčů odešlo s nulou. Tím je odhalen další důvod výhry Válečníků – slabé procento střelby Kolína, když například jeho lavička dala pouhých osm oproti 44 bodům Děčína. Naši vyhráli také souboj na doskoku, i když nikoliv tak rozdílně jako v předchozích zápasech, a měli rovněž daleko více asistencí.

Děčín v semifinále narazí na Pardubice, nyní se čeká na oficiální rozlosování zápasů.

BK ARMEX Děčín – Geosan Kolín 82:48

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Ježek, Palyza, Landa, P. Houška
Kolín: Číž, Dixon, Vocetka, Skinner, Kerr

Body Děčína: Šiška 14 (4x 3, 6 doskoků), Palyza 11 (3x 3), Pomikálek 10 (1), J. Houška 10 (2x 3, 7 doskoků, 4 asistence), Bažant 10 (1x 3), Ježek 9 (1), P. Houška 8, Vyoral 6 (2), Landa 4 (8 doskoků).

Body Kolína: Číž 15 (3x 3), Skinner 13 (7 doskoků), Dixon 8, Kerr 4, Hunt 3 (4 asistence), Ličartovský 3 (1x 3), Horák 2, Machač 0, Vocetka 0, Rovenský 0, Koláčný 0, Harčár 0.

Střelba za 2 body 19/32:12/37, za 3 body 14/30:4/21, TH 2/7:12/18. Doskoky 41:34 (útočné 6:9), asistence 28:8, ztráty 16:15, fauly 19:15.

Nejlepší hráč: Šimon Ježek

Diváků: 1 080

Čtvrtiny: 23:9, 23:12, 17:24, 19:3

 

Trenéři po utkání

Predrag Benáček, trenér Kolína: „Gratuluji Děčínu nejen k dnešnímu vítězství, ale k postupu. Dnes si to zasloužil, hrál se stejným nasazením od prvního zápasu od první minuty až do poslední dneska. My jsme neměli dobrý střelecký den, nedali jsme spoustu otevřených střel, nedali jsme trestné hody, což není naše vlastnost. Děčín se chytil v prvním poločasu, i když začátek byl hodně nervózní. Bylo to 10:0, rozhodla tedy první čtvrtina, ale celý první poločas. Děčín si zkušeně doma pohlídal zápas. Mě se moc líbilo, jak Děčín hrál, atmosféra byla skvělá jak tady, tak v Kolíně díky našim i děčínským fanouškům. Přeji hodně štěstí do dalších bojů.“

Pavel Budínský, trenér Děčína: „Děkuji za gratulaci a chtěl bych poděkovat za velmi korektní sérii. Postoupili jsme do semifinále, což byl náš cíl. Věděli jsme, že Kolín bude silný protivník. Navíc jsme poslední zápas prohráli, takže jsme se museli dobře připravit. Podařilo se nám ukončit sérii doma. Klukům bych chtěl poděkovat za přístup v celé sérii. Dnes jsme byli jednoznačně lepším týmem a zaslouženě jsme vyhráli. Dělali jsme drobnou korekci, chtěli jsme se nebát střílet, když jsme stříleli, tak jsme dávali nebo jsme hledali další střelce nebo jsme doskakovali. Měli jsme vysoké procento trojek, snažili jsme se dobře bránit, Kolínu nešla střelba, což nám hrálo do karet. I v tomto utkání máme víc ztrát než soupeř, ale když jsme hráli naši hru, tak jsme to zvládli. Jsme rádi, že jsme postoupili.“

Hráči po utkání

Ladislav Horák, Geosan Kolín: „Dnes byl markantní rozdíl v úspěšnosti střelby. Děčín měl v trojkách úspěšnost téměř padesát procent, my žalostných devatenáct. To samé platilo o dvojkách. Děčína dal o deset trojek víc, což je třicet bodů. Nebrali jsme si těžké střely, ale nedávali jsme otevřené střely, šoupáky a trojky. Když shrnu celou sérii, Děčín nám ukázal, jak se má hrát play-off. Od prvního do posledního zápasu hrál s perfektním nasazením a postoupil zaslouženě.“

Šimon Ježek, BK ARMEX Děčín: „Ve čtvrtfinále jsme se vymanili z toho, jak jsme hráli skupinu A1. Tam nám to úplně nesedělo a rozhodující rozdíl je v nasazení. Dnes jsme ho dokázali udržet po celé utkání, měli jsme širokou rotaci a všech našich devět hráčů odehrálo okolo dvaceti minut. Jsem rád, že jsme splnili úkol a postoupili. Atmosféra byla úplně geniální jak tady, tak v Kolíně.“

Další výsledky 5. zápasů čtvrtfinále: BK JIP Pardubice – Dekstone Tuři Svitavy 90:62 (24:12), stav série 4:1; USK Praha – BK Opava 70:56 (45:30), stav série 2:3.