Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci padli v generálce na play-off

Závěrečné utkání nadstavbové skupiny A Kooperativa NBL bylo pro děčínské a kolínské basketbalisty zvláštní, protože ani jeden tým už nemohl vylepšit či zhoršit své postavení, navíc hráči věděli, že je čeká vzájemná bitva ve čtvrtfinále play-off. Zdánlivě se tedy o nic nehrálo, ale nakonec diváci viděli ofenzivně laděnou a napínavou bitvu, kterou ovládli hosté v samém závěru.

První čtvrtina byla ze strany Děčína nejlepší. Válečníci dobře pohybovali míčem, nacházeli volné pozice a střely proměňovali. Navíc si pomohli i pěti trojkami, takže dvě minuty před přestávkou vedli 21:12, po koších Kroutila a Palyzy dokonce 25:13. Poslední slovo měl však Horák, který upravil na 25:15. Druhou čtvrtku zahájila trojka Šišky, po něm se za dva body trefil Krakovič a když Šiška přidal svoji druhou trojku, domácí vedli 33:17. Pak ale děčínská obrana nechala Kolínským prostor pro útočné rejdy a rázem to bylo 35:30. Naši pak sice odskočili na 40:30, ale soupeř chytil střeleckou slinu a trpělivě umazával z manka. Po trojce Vocetky, který dal v prvním poločase 14 bodů, to bylo 46:44, po trojce Machače dokonce jen 48:47. V závěru poločasu ale skórovali jen Válečníci a dva body Pomikálka a trojka Palyzy znamenala stav 53:47.

Druhý poločas zahájila další trojka Vocetky, naštěstí P. Houška odpověděl stejnou mincí, rovněž Bažant se trefil za tři body a když Palyza přidal dva body, Děčín vedl opět dvojciferným rozdílem – 61:50. Hosté ale sérií tři trojek odmítli další zvětšování rozdílu, po třech šestkách Bakiče byli dokonce opět na dostřel – 67:65. Avšak poslední minuty patřili Vyoralovi, který zvýšil na 73:67. Poslední desetiminutovka byla zkraje ještě vyrovnaná, koše padaly na obou stranách, a po třech minutách byl stav 79:74. Jenže pak Vocetka dal trojku, Kerr přidal pět bodů a rázem bylo vyrovnáno 83:83. Následně sice Bažant proměnil jednu šestku a P. Houška trefil trojku, ovšem ani to nestačilo. Kolínští trestnými hody snížili a následně poslal Kerr trojkou svůj tým po dlouhé době do vedení – 87:89. Na to odpověděl Vyoral trojkou, Ker však kontroval dvěma body – 90:91. Do konce utkání už zbývaly jen vteřiny, Kolín takticky fauloval a naši měli na závěrečnou střelu vcelku dost času – pět vteřin. Jenže Vyoral vyhodil míč z autu přímo do rukou Kerra, který byl vzápětí faulován a neproměnil ani jednu šestku. Válečníci tak dostali druhou šanci vývoj zvrátit, bohužel trojka P. Houšky cíl nenašla.

Zápas nabídl uvolněný basketbal a řadu pohledných akcí. Bohužel, výkon Děčína šel postupem času dolů a soupeř, který vedl v duelu pouhých 42 vteřin, jej vyhrál. Naši dobře stříleli za dva body, dali 14 trojek, měli 29 asistencí a soupeře porazili i na doskoku. Jenže ani to nestačilo. Nejlepším střelcem Děčína byl Vyoral, dvoucifernými střelci byli ještě Palyza, P. Houška a J. Houška. Na straně hostí zářil Michal Vocetka, hráč utkání, který střílel s obdivuhodnou jistotou a dal 30 bodů. Svůj vysoký standard odvedli také Američané Skinner a Kerr.

Přesně za týden začíná play-off a doufejme, že naši Kolínu porážku vrátí, a to hned dvakrát.
Trenéři po utkání

Predrag Benaček, trenér Geosan Kolín: „Jsme rádi, že jsme vyhráli, protože to se nám v nadstavbě mnohokrát nepovedlo. Je to pro nás dobrý signál před play-off. Přestože v utkání „o nic nešlo“, oba týmy chtěly vyhrát a hrály naplno. Byl to pěkný zápas, ve kterém jsme vyhráli, ale klidně mohl vyhrát i Děčín. Ten nás zlobil především v prvním poločase útočnými doskoky a dál hodně trojek z otevřených střel.“
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „My jsme chtěli dnes také vyhrát, ale průběh napovídal tomu, že utkání bude mít exhibiční charakter. Svádělo to k laxní a pomalé hře, kdy si Kolín na nás vyzkoušel svůj zónový systém. Dostali devadesát jedna bodů a soupeř opět potvrdil, že je mužstvem košíkářů. Snad naši někteří hráči konečně pochopili, že budou muset zvýšit nasazení a intenzitu v play-off, protože bylo vidět, že si na dno nehrábli. Možná je to ale lepší, než vyhrát o třicet bodů a myslet si, jak to bude všechno v pohodě. Je to taková drobná facka pro některé hráče, protože za týden se začne již na ostro.“

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Bažant, Pomikálek, Krakovič, P. Houška
Kolín: Hunt, Vocetka, Skinner, Harčár, Kerr

Hráči po utkání

Michal Vocetka, Geosan Kolín: „Možná, že se psalo, že v utkání o nic nejde, ale nakonec z toho byla vyrovnaná bitva a divákům se to muselo líbit. Za výhru jsme samozřejmě rádi, protože je to teprve třetí ve skupině A1. Určitě nám pomůže před sérií s Děčínem a věřím, že zde můžeme znovu vyhrát.“
Jakub Houška, BK ARMEX Děčín: „Navážu na Michala a doufám, že hned v prvním a druhém utkání Kolínu ukážeme, že zde vyhrát nemůže. Zápas jsme rozehráli dobře, přizpůsobili jsme se tomu, co hrál Kolín v obraně, a vycházelo nám to. Jenže pak jsme postupně zpomalovali, až jsme se dostali do vyrovnaného závěru, kde podle mého rozhodly útočné doskoky Kolínských. Nehráli jsme dobře, nehráli jsme tvrdě. Příští týden to musí být úplně jiné, a já vím, že zápasy play-off budou vypadat stoprocentně jinak, než ten dnešní.“

BK ARMEX Děčín – Geosan Kolín 90:91
Body Děčína: Vyoral 18 (4x 3, 7 asistencí), Palyza 15 (3x 3, 4 asistence), P. Houška 12 (2x 3), J. Houška 12 (2), Krakovič 6, Bažant 6 (1), Pomikálek 6 (6 asistencí, 5 doskoků), Šiška 6 (2x 3), Kroutil 6, Landa 3, Ježek 0.
Body Kolína: Vocetka 30 (5x 3), Skinner 17 (1x 3, 6 doskoků), Kerr 17 (3x 3, 7 doskoků), Bakič 10, Horák 6, Machač 6 (1x 3), Dixon 3 (1), Hunt 2, Harčár 0, Rovenský 0.
Střelba za 2 body 15/28:12/28, za 3 body 7/28:9/28, TH 14/18:19/23. Doskoky 34:35 (útočné 10:11), asistence 15:12, ztráty 20:16, fauly 22:24.

Nejlepší hráč: Michal Vocetka

Diváků: 640

Čtvrtiny: 25:15, 28:32, 20:20, 17:24

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta