Rubriky
Sport Zprávy

P. BUDÍNSKÝ: KOLÍN JE TICHÝ ZABIJÁK

Letošní play-off Kooperativa NBL už klepe na dveře, první zápasy čtvrtfinále hraného na čtyři vítězství se hrají již v úterý 11. a středu 12. dubna a děčínští Válečníci jako třetí tým po dlouhodobé části v nich vyzvou šestý Kolín. O zhodnocení nadstavbové části KNBL a Kolína jako soupeře jsme požádali trenéra Pavla Budínského.

• Po základní části skončil Děčín třetí, stejnou příčku uhájil i po nadstavbové části. Vzhledem k tomu, že se nic nezměnilo budete asi spokojený, že?

Za to, že se nic nezměnilo, jsem rád. Nadstavba totiž ukázala, jak kvalitní týmy ve skupině A1 byly. A to, že jsme třetí pozici udrželi, považuji za velmi dobrý krok do play-off. Je důležité si uvědomit, kolik týmů chtělo do play-off a nakonec se tam nedostaly, a jak moc důležité je začínat play-off doma. Jsem tedy moc rád, že jsme třetí místo udrželi.

• Jaké bude tedy vaše hodnocení pouze nadstavbové části soutěže?

Naše herní výkonnost nebyla zcela v pořádku, byly tam herní i mentální lapsusy, které nás v některých zápasech stály vítězství. Ale hráli jsme s těmi nejlepší soupeři. Dvakrát jsme prohráli s Nymburkem, dvakrát s Pardubicemi, ovšem porážky to nebyly nijak dramatické. Musím však přiznat, že naší hře něco chybělo. Byla to bojovnost, větší zapálení u některých hráčů a důraz. Zkrátka takové ty přidané hodnoty, na které jsme byli dříve zvyklí. Z celého týmu jsme měl ale takový pocit, že mu chyběla víra na to, aby skončil lépe než třetí, a zároveň jsme měli náskok před týmy za námi, takže mi přišlo, že jsme se ocitli ve vakuu. Podvědomě jsme si tedy asi mysleli, že nám nehrozí žádné nebezpečí. To však nakonec přišlo na Folimance při zápase s USK, kde jsme mohli přijít o třetí místo. Tam jsem ovšem dostal od týmu dobrý signál, protože přes všechny potíže, které nás v tomto duelu potkaly, jsme ukázali srdce válečníka a z horké půdy jsme přivezli dva body, které nás definitivně podržely na třetí příčce. Trpěli jsme jakoby nějakou ztrátou motivace, což naopak neplatilo pro týmy za námi, které se rvali o čtvrté místo a výhodu domácího prostředí pro play-off.

• Opravdu to byla ztráta motivace?

Nedokázal jsem prostě některé hráče „dokopat“ k tomu, aby hráli na plné pecky. Ono to ale bylo těžké, protože nadstavba byla strašně roztahaná a měli jsme obrovské herní prodlevy. Vždyť koneckonců v březnu jsme hráli doma prvního s USK, a pak až devětadvacátého s Pardubicemi. Tahle absence basketbalu v Děčíně se pak jakoby odrazila i do týmu. Vlastně nebylo patrné, o co se hraje.

• S modelem nadstavbových skupin tedy nesouhlasíte?

Rozdělení soutěže do dvou nadstavbových skupin není z mého pohledu úplně šťastné, protože když jste v A1, není důvod se extra šťavit. Play-off už máte jisté. Navíc zápasy byly roztahané, chyběl tomu herní rytmus. Tím nás samozřejmě nechci omlouvat, protože profesionál by měl být připraven hrát na sto procent každé utkání.

• Je tedy váš tým už zkoncentrovaný na nadcházející play-off?

Musí být, protože play-off je zcela něco jiného. Základní část byla jiná soutěž, protože při dvoukolovém systému znamenají jakékoliv zdravotní problémy či hloupé porážky nebezpečí, že vám unikne skupina A1. Naopak skupina A1 je už jistota. Ale teď se všechno vynuluje, a teprve play-off rozhoduje o úspěch či neúspěchu v sezóně. Kluci se na zápasy vyřazovací části těší, protože se konečně začne hrát. Už nebudou dlouhé pauzy a zápasy půjdou v rychlém sledu. Každý hráč chce být raději vtažen do dění na palubovce, než čekat na další utkání. Věřím, že play-off vtáhne i naše fanoušky, kteří nám snad opět pomohou tak jako každý rok a budou znovu součástí letošní šou. Věřím, že teď už nebudu muset do hráčů „kopat“, protože sami moc dobře vědí, že porazit jeden tým čtyřikrát bude chtít veliký um a úsilí.

• Co vůbec říkáte letošnímu systému play-off a hraní na čtyři vítězné zápasy?

Dlouho jsme po tom volali, protože play-off si vždy moc užíváme a máme plnou halu diváků. Vždy jsme chtěli, abychom po vzoru jiných sportů měli play-off na čtyři vítězné zápasy. Série tak může trvat až sedm utkání, a to diváky strašně táhne. Na rozdíl od sezóny, která nebyla příliš rajcovní, protože třicet dva zápasů bylo nataženo na sedm měsíců.

• Bude Děčínu vyhovovat tato změna, kdy se bude hrát častěji?

Nevím, neumím to odhadnout. Je ale pravda, že na jeden zápas týdně se umí připravit každý. Hráči si odpočinou, motivují se a tři dny se připravuje taktika. Takové zápasy jsou pak strašně těžké, protože je soupeř může odehrát v pěti hráčích, kteří si pak opět odpočinou. Může se hrát nadoraz. Kdežto v rychlejším sledu střetnutí se síly musí rozložit a týmy musí zapojit vícero hráčů. A to byla vždy naše výhoda, protože chceme hrát v tempu a dávat šanci všem hráčům. Takže věřím, že připraveni jsme, ale záležet bude i na zdravotním stavu hráčů.

• Ten vypadá jak?

Bohužel, Filip Kroutil si udělal na tréninku výron kotníku a vypadá to, že bude mimo hru. To mě mrzí, protože tím trochu ztratíme možnost nechat odpočinout jiným hráčům.

• Co říkáte Kolínu jako čtvrtfinálovému soupeři?

Kolín je hratelný soupeř, to ví každý. Ale Kolín má také jednu velikou výhodu, kterou je těžká definovatelnost struktury jeho hry. Tím myslím především jeho útok. Je to zkrátka velmi nebezpečný, nevyzpytatelný a divoký tým, který má vlastnost tichého zabijáka. Je jako žralok v moři, a vy nevíte, jestli bude útočit, nebo si jen tak proplave. Kolín totiž hraje s myšlenkou, že soupeře přestřílí. Ne že by Kolín nebránil, ale tolik defenzívu neřeší, protože ví o svých kvalitách do útoku. A co jeho hráč, to nebezpečí. Minule nám to ukázal Vocetka, který nám dal třicet bodů, ale příště to může udělat Skinner, Kerr, Bakič nebo Machač. Kolín si nepřipouští problémy, když v průběhu utkání prohrává o deset, patnáct bodů, protože dokáže tuhle ztrátu rychle vymazat. Jakékoliv vedení proti Kolínským vám nezaručí, že vyhrajete. Oni mají tu správnou mentalitu tento problém s noblesou vyřešit a za tři minuty manko vygumují, protože spustí hotovou střelnici a proměňují i těžké střely. Je to tedy tým velmi kvalitních útočníků, kterých je v týmu hned deset.

• Co tedy musí Děčín udělat, aby Kolín porazil?

Musíme mít velmi pevnou a kvalitní defenzívu, která neumožní chytit střelecký rytmus celého kolínského týmu. Pokud umožníme některým hráčům Kolína rozjet střeleckou mašinu, přidají se k nim další a je pak strašně těžké vsadit na nějakou obranu, protože všech pět hráčů soupeře ublíží koši z jakékoliv pozice. Další věcí je, nedovolit především Skinnerovi a Kerrovi chodit za útočným doskokem. A zapomínat nesmíme ani na fakt, že Kolín velmi dobře střílí trestné hody. Takže musíme hrát kvalitní, důraznou a čistou obranu, aby soupeře neměl přehršel trestných hodů. Nejdůležitější ale bude naše hlava, abychom nepanikařili v momentech, když se některým našim hráčům náhodou nebude dařit střelecky.

• Jak myslíte, že bude série dlouhá?

To opravdu nevím (smích), ale já budu šťastný, když se nám podaří Kolín přetlačit, i kdybychom na to měli spotřebovat všech sedm zápasů. Důležité bude, jak si týmy povedou na domácích palubovkách. Ale naše vzájemné poslední zápasy, kdy my jste tam vyhráli v prodloužení a Kolín naposledy tady u nás o bod, ukazují, že úroveň obou mužstev je podobná. Čeká nás tedy těžká série, ale myslím si, že podobné to bude i v dalších dvojicích, snad kromě Nymburka s Ústím.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta