Rubriky
Sport Zprávy

Úspěch děčínského juda na mezinárodní scéně

25. března se v Budapešti konalo Mezinárodní mistrovství Maďarska Masters v judu. Do dunajské metropole si to o medaile přijelo rozdat celkem 300 závodníků ze sedmnácti evropských států. Výprava České republiky čítala celkem 35 závodníků. Děčín v ní měl čtyřčlenné zastoupení, které domů přivezlo tři cenné kovy.

Úřadující mistryně světa a Evropy Lenka Königová potvrdila svou technickou i fyzickou dominanci, svým konkurentkám nedala šanci a v kategorii F3 do 78 kg brala zlato. „Věděla jsem, že mě moje soupeřky znají a že se na mě připravují. No tak jsem se zase já připravila na ně a vyplatilo se to“, okomentovala s úsměvem svůj úspěch děčínská superstar.

Zřejmě největší a nejúpornější boje svedla na maďarské tatami v kategorii F3 do 70 kg Alena Jančová. Sama se k tomu vyjádřila takto: „ Věděla jsem, kdo a co mě čeká. Taktiku boje svých očekávaných soupeřek jsem před závody studovala na videu, abych viděla, jaké chvaty používají a v jakých situacích do nich nastupují. Zároveň jsem se v jejich projevu na tatami pokoušela najít nějaké slabiny, které bych při utkání mohla využít.“ Pohledné hnědovlásce se najít recept na své soupeřky zjevně podařilo a z Budapešti přivezla zlatou medaili a titul mezinárodní mistryně Maďarska.

Jen krůček od zlata zakončila svou pouť turnajem Helena Málková, která si nakonec domů přivezla stříbro. Sympatická děčínská judistka si tak hvězdně odbyla svou premiéru v kategorii F3 ve váze do 52 kg. V hodnocení byla stručná: „Byla to pro mě zkušenost a jsem za ni ráda. Soupeřka, která brala zlato, byla nad moje síly, ale i tak jsem spokojená.“

Mezi muži se představil i Martin Tutko. Ostřílený veterán a úřadující vicemistr České republiky však tentokrát na cenný kov nedosáhl. „Nadšený samozřejmě nejsem, ale v judu rozhodují zlomky sekund mezi akcí a reakcí a mě se zkrátka v Maďarsku nedařilo tak, jak bych úplně chtěl. Letošní sezóna však teprve začíná a já už teď alespoň vím, na čem je třeba zapracovat, aby to příště zacinkalo.“

Jan Rokůsek, Judo Děčín