Rubriky
Zprávy

Týden před stávkou řidičů není jasné, jestli se k ní připojí i všichni z Ústeckého kraje

Příští týden ve čtvrtek chtějí odboráři zastavit autobusovou dopravu v celém Česku. Nelíbí se jim platy. Minulý rok schválila vláda navýšení mezd řidičů autobusů. Podle odborů ale nedostali přidáno tolik, kolik jim vláda slíbila. Jestli se ale do stávky připojí i všichni řidiči v Ústeckém kraji, to zatím není jasné.

Přehrajte si celý příspěvek

Zatím to vypadá, že do stávky půjdou řidiči společnosti Busline. Tato firma zajišťuje v Ústeckém kraji většinu autobusových linek. Odborář Buslinu Jiří Kuchynka po ohlášení stávky řekl, že se do protestu zapojí až 600 řidičů. Vedle Ústeckého kraje by tak stávkovali i v kraji Libereckém a Královehradeckém.

Podle odboráře Karla Mudry z firmy Autobusy Karlovy Vary se řidiči této společnosti rozhodnou o účasti ve stávce v neděli. Je ale velmi pravděpodobné, že se k protestu připojí. Autobusy Karlovy Vary jezdí v kraji například na Šluknovsku, Kadaňsku a Žatecku nebo na Chomutovsku.

Řidiči Arrivy mají před podpisem výhodné kolektivní smlouvy, proto je jejich účast nejistá

V pondělí mají o stávce jednat zaměstnanci teplické Arrivy. Podle tamního odboráře Josefa Linharta mají řidiči před podpisem kolektivní smlouvy, a on sám by účast na protestu proto velmi vážil.

V návrhu kolektivní smlouvy mají totiž platové podmínky, které vládní nařízení o platech řidičů převyšují – hodinová sazba totiž dosahuje zhruba 114 korun. Vládní nařízení přitom hovoří o minimální hodinové mzdě řidičů autobusů ve výši 98 korun a 10 haléřů.

Odboráři plánují stávkovat celý den

Odborový svaz dopravy plánuje stávku jako celodenní. Neměly by tak jezdit autobusy po celý čtvrtek. Například v Ústeckém kraji kraj žádnou náhradní dopravu za nevypravené autobusové linky neplánuje.

Před neuskutečněnou stávkou, kterou na 8. března plánovali odboráři v Ústeckém kraji, mělo vedení krajské samosprávy nabídku na posílení vlaků. Podobnou nabídku ale zatím kraj od železničních dopravců, v případě stávky chystané na příští týden, nedostal.

Autor: Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever