Rubriky
Sport Zprávy

Preview před utkáním BK ARMEX Děčín – USK Praha

V loňské sezóně se Válečníci s týmem z Folimaky potkali hned devětkrát a osmkrát slavili vítězství. Letos je však bilance po dvou vzájemných zápasech vyrovnaná a Pražané potvrzují, že se nenápadně, ale neustále zlepšují a již druhou sezónu po sobě mají jistotu play-off.

Vysokoškoláci z Prahy vedeni přísným trenérem Mirsadem Alilovičem obsadili po základní části výborné 4. místo, když z 22 zápasů dvanáctkrát vyhráli. Mezi cenné skalpy patří jistě výhra nad Pardubicemi či Opavou, ale i Děčínem, který porazili doma ve 4. kole po prodloužení 87:84.

Jak je vidět z letošních, ale i loňských výsledků, souboje Děčína a USK jsou velmi vyrovnané (loni byl největší rozdíl ve skóre 16 bodů, a to při výhře Děčína v Českém poháru v Praze) a padá v nich relativně málo bodů. Mladý, ale sehraný tým USK si totiž zakládá na velmi fyzickém způsobu basketbalu a kvalitní obraně. V posledním utkání nadstavbové skupiny A1 Kooperativa NBL dovolil doma Kolínu pouze 55 bodů a zvítězil jasně 72:55.

Pražany bodově táhne křídlo Jaromír Bohačík, jenž dává v průměru 18,4 bodů na zápas, k tomu ještě přidává téměř sedm doskoků, necelé tři asistence a je jasně minutově nejvytíženějším i nejužitečnějším hráčem týmu. Hned za ním je další křídelník Michal Mareš, který dává 11,8 bodů na zápas, třetí v pořadí je pak talentovaný pivot z Finska, Alexander Madsen (průměr 11,3 bodů), jenž stejně jako Michal Mareš odehrál všech dosavadních 24 utkání. Nebezpečný je ale také chorvatský pivot Primorac (s ročníkem narození 1990 je nejstarším hráčem kádru) a čeští hráči Feštr, Grunt i Šafarčík.

Vzájemné zápasy v základní části KNBL:
USK Praha – BK ARMEX Děčín 87:84 po prodl. (nejlepší střelci: Bohačík 26, Primorac 21, Madsen 20 – Vyoral 29, P. Houška 20, Kroutil 11)
BK ARMEX Děčín – USK Praha 61:58 (P. Houška 13, Šiška 13, Pomikálek 8 – Bohačík 17, Madsen 14, Grunt 10)

Názor BK Děčín
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Pro mě není překvapením, že USK Praha je v A1, vždyť je to tým, jehož hráči jsou dlouhodobě spolu a mnozí již dostali možnost nakouknout do širšího reprezentačního výběru. Trenérský rukopis Mirsada Aliloviče je hmatatelný a vůdce Jaromír Bohačík prokazuje svoje schopnosti mít zásadní vliv na hru celého týmu. Zápasy s USK bývají velmi bojovné, o agresivní hře a velkém úsilí na obou polovinách hřiště netřeba mluvit, takže jsem moc rád, že máme možnost další dobré konfrontace..“
Tomáš Vyoral, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „USK je mladý tým, který se opírá o disciplinovanou hru v útoku, kde vyčnívá hlavně Jarda Bohačík, a velmi dobrou obranu. My jsme doma favorité a budeme to chtít určitě předvést i na hřišti.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta