Rubriky
Zprávy

Nemocnici v Děčíně čeká stamilionová rekonstrukce, přibude i pavilon

Nemocnici v Děčíně čeká velká proměna. Její součástí bude rekonstrukce stávajících budov, ale i zcela nový pavilon intenzivní medicíny, zjednodušeně řečeno emergency. Společnost Krajská zdravotní, pod niž špitál spadá, investuje do stavebních úprav zhruba 400 milionů korun.

„Opravy a přístavby proběhnou v několika fázích. V té první, která už začala, byla vyměněna okna na oddělení chirurgie. Zvolili jsme plastová trojskla kvůli zvukové a tepelné izolaci,“ sdělil ředitel nemocnice Michal Hanauer.

Mnohem větší změny v dohledné době čekají budovu interny, jež patří k dominantním stavbám celého areálu a která je často kritizována kvůli celkově špatnému stavu.

Součástí rekonstrukce bude zateplení, montáž nových oken a dveří a také vznik zcela nových oddělení. Přibudou gastrooddělení a prostory pro magnetickou rezonanci, což by mělo stát zhruba 13 milionů.

Přesune se jediné oddělení
„Celkově se do budovy investuje zhruba 50 milionů korun. Počítáme s tím, že všechny práce by měly být hotové do roka,“ vysvětlil Hanauer s tím, že nyní si nechává Krajská zdravotní zpracovávat všechny potřebné projekční plány.

Rekonstrukce interny bude za plného provozu jednotlivých oddělení. Jediné oddělení, které se přesune, je ambulantní část gastroenterologického pracoviště.

Práce budou probíhat po patrech. Každé oddělení, jehož se bude renovace a s tím související stavební práce týkat, bude přesunuté tak, aby měli pacienti veškeré pohodlí.

„Vrchol oprav je plánován na prázdniny, doufáme proto, že stěhování jednotlivých oddělení nebude tak náročné díky nižšímu počtu pacientů,“ nastínil plánovanou rekonstrukci Hanauer.

Přípravy na výstavbu už letos
V horizontu dalších dvou let by má vedle současného pavilonu chirurgie vyrůst nový pavilon intenzivní medicíny. Podle současných plánů bude v tomto pavilonu umístěn jednotný příjem, operační sály nebo porodnice.

„V současné době se zpracovává projektová studie tohoto investičního záměru. Odhad investičních nákladů stavby včetně lékařské technologie je stanoven na 320 milionů korun. Plánujeme, že přípravy na samotnou výstavbu začnou už v letošním roce,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Naposledy se v areálu mohutně přestavovalo na konci 70. let, kdy byl špitál na hranici své kapacity. V polovině 80. let se rozhodlo o výstavbě dalších budov, ale dokončena byla pouze malá část.

Z hlediska dlouhodobého fungování děčínské nemocnice je důležité, aby se celkově modernizoval prostor. Budovy jsou už staré a některé nedostačují nárokům moderní medicíny.

„Děláme vše pro to, abychom zajistili našim pacientům tu nejlepší péči, a věřím, že nám k tomu nová budova dopomůže,“ doplnil Hanauer.

Autor: Mirka Salavová
Zdroj: http://usti.idnes.cz