Rubriky
Sport Zprávy

Medvědi odvrátili hrozbu konce sezóny a vynutili si rozhodující sedmý zápas série

Nůž na krku měli před šestým zápasem s Žihadly hokejisté Děčína. Pokud by totiž na svém ledě neuspěli, skončila by pro ně sezóna. Utkání ale rozuzlily samostatné nájezdy, ve kterých znovu rozhodl Lukáš Zika a Medvědi si tak vynutili rozhodující sedmý zápas série. Ve čtvrtek se tak počtvrté vydají na dalekou cestu do Moravských Budějovic.

Úvod utkání patřil Medvědům. Ti se totiž už ve druhé minutě ujali vedení, když se před Dusíkem prosadil LUKÁŠ ZIKA – 1:0. O chvíli později měla velkou šanci Žihadla, Lupač ale svou nebezpečnou střelu poslal jen do lapačky Lukáše Lavingera. Hned na to zívala před Václavem Rackem odkrytá část hostující branky, ale ani děčínský útočník svou střelu mezi tři tyče neposlal. Žihadla se stále nespokojila se stavem, jaký svítil na ukazateli skóre a v polovině první periody se do velké šance dostal Filip Matějka, ale Lavinger, chytající v životní formě, svůj tým opět podržel. Ve čtrnácté minutě si znovu připsal hned dva důležité zákroky gólman Děčína, jenž vychytal Romana Mikeše a hned na to pak pokryl kotouč před dotírajícím Ladislavem Rytnauerem. Medvědi své těsné vedení nakonec uhájili až do konce první části hry a do té druhé tak vstupovali rozhodně s lepším pocitem.

Ve čtyřiadvacáté minutě se před Lukášem Dusíkem zjevil jeho jmenovec na opačné straně, Lukáš Zika, mezi jeho betony ale kotouč neprocpal. V osmadvacáté minutě ukázal svoji šikovnost Jevgenij Kondratěv, který se dostal do šance ve vlastním oslabení. V polovině druhé třetiny měl další velkou šanci v utkání Václav Racek, jenž ale svoji bekhendovou střelu do zdárného konce nedotáhl. Stejný hráč pak v obranném pásmu Děčína obětavě stoupl do prudké střely hostů a nešťastně dostal pukem do obličeje. Poté se dlouho nemohl zvednout z ledu a stadion opustil na nosítkách a následně byl převezen do nemocnice. V tu chvíli musel jít hokej stranou a všichni hráči včetně těch hostujících si nepřáli nic jiného, než aby byl hráč Děčína co nejdříve v pořádku. Hosté pak měli několik dalších šancí, ale ke srovnání stavu skóre to zatím nevedlo. I podruhé do kabin se tak šlo za stejného stavu, jako po prvním dějství, tedy 1:0.

Necelé tři minuty byly odehrány ve třetí třetině a Medvědi šli do dvoubrankového náskoku. DANIEL VOLRÁB střílel z levé strany a svou dělovkou propálil Dusíka v hostující kleci – 2:0. Hosté ale i po druhém gólu Medvědů nesložili zbraně a v padesáté minutě snížili na rozdíl jediné branky. JEVGENIJ KONDRATĚV se dostal k odraženému kotouči v mezikruží a svou následnou střelou pak prostřelil poprvé Lukáše Lavingera – 2:1. Ve dvaapadesáté minutě byl nařízen samostatný nájezd, když byl Filip Rubeš faulován ve střelecké pozici. On sám pak trestné střílení neproměnil a hosté tak stále dýchali. Šest minut před vypršením třetího dějství se pak Žihadla dočkala vyrovnání. V obrovské skrumáži před domácí brankou se nejlépe zorientoval LADISLAV RYTNAUER, jenž vymazal medvědí náskok – 2:2. Do konce základní hrací doby se už nic nestalo a na řadu tak přišlo desetiminutové prodloužení. V jeho závěru měl velkou šanci Daniel Volráb, jenž po úniku před hostující svatyni vyprášil betony Lukáše Dusíka. V závěru měla Žihadla velký tlak, neboť hrála přesilovku, ale Medvědi se dokázali ubránit a po siréně bylo nad slunce jasné, že utkání dojde do samostatných nájezdů.

V nich nerozhodla ani pátá série, ve které to bylo 1:1 po proměněných nájezdech Michala Oliveriuse a Ondřeje Šťávy. Pak už přišla na řadu náhlá smrt v nájezdech. Šestou sérii načal Lukáš Zika a po něm pak jel na druhé straně Nováček. Ale jeho nájezd vychytal Lukáš Lavinger a na ledě pak propukla obrovská radost ze srovnání série. Medvědi tak po velmi bojovném a srdnatém výkonu budou hrát sedmý zápas o všechno, a to znovu na ledě Moravských Budějovic.

HC Děčín – HC Moravské Budějovice 2005 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:0, 1:2 – 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Zika (Oliverius), 43. Volráb (Hašek, Hříbal), rozh. náj. Zika – 50. Kondratěv (Sobotka, Horký), 54. Rytnauer

Sestava HC Děčín:
Lavinger (Šticha) – Hříbal, Molnár, Vaněk, Zdvořáček, Chmel, Málek, Kaltenböck – Racek, Hašek, Volráb – Zajan, Faigl, Oliverius – Zika, Navarra, Kopta – Rubeš F., Macek, Chovanec

Vendula Zdražilová, HC Děčín