Rubriky
Sport Zprávy

Děčínu se v nadstavbě nedaří, padl potřetí v řadě

Po prohrách doma s Nymburkem a venku v Pardubicích se čekalo, zda si basketbalisté Děčína dokáží doma poradit s týmem vysokoškoláků a pojistit si třetí místo. Bohužel, Válečníci prohráli potřetí v řadě, na čemž měl největší vinu slabý doskok a nízká produktivita v útoku.

Děčín nastupoval ke střetnutí oslaben o svého klíčového rozehrávače Tomáše Vyorala, jenž nemohl nastoupit kvůli nemoci a nebyl ani na lavičce. První body zaznamenali naši díky trefě Palyzy, soupeř ale pěti body otočil a de facto po celý zbytek duelu už vedl. Po koši Bohačíka to bylo 6:11, a po šestkách Šafarčíka 8:13. Děčané sice bojovali a na chvilku získali vedení zpět (16:15), ovšem poslední slovo v této části patřilo trojkové střele Feštra – 16:18. Druhou čtvrtku zahájily přesné trestné hody P. Houšky, po trefách Palyzy a Krakoviče to bylo v polovině této periody 26:25, ovšem Pražané deseti body v řadě utekli na 25:36. Pak sice naši přidali v obraně, několikrát ubránili 24 vteřin, ale v útoku nedokázali dát body. Následně sice Šiška trefil trojku, a v poslední vteřině poločasu proměnil P. Houška dvojkovou střelu, ale lépe se odcházelo do kabin hostům – 31:36. Děčín v prvním poločase dovolil USK deset (!) útočných doskoků a hosté také házeli téměř dvakrát tolik trestných hodů.

Druhá půle začala střeleckým trápením Děčína, jenž dal první body až po čtyřech minutách, kdy se dvakrát trefil z čáry trestného hodu Palyza. Následně diváky pobavila smeč Ježka a trojka J. Houšky, jenže vysokoškoláci si stále drželi náskok, který dokonce zvedli po šestkách Bohačíka na 39:49. V závěru této části pak Pomikálek trojkou a P. Houška čtyřmi body 46:51, jenže Grunt upravil na 46:53. Závěrečnou periodu odstartovala trojka P. Houšky a děčínští fanoušci doufali, že konečně přijde nápor Děčína. Tento pocit umocnily ještě dva koše Krakoviče, po kterých byl stav 53:56. Ale v dalších minutách se potvrdilo, že Válečníkům to momentálně v útoku příliš nejd, své samozřejmě také dělala kvalitní obrana hostí, která nedovolila našim lehkých košů. Dvě a půl minuty před koncem byl stav stále nadějný (55:58), avšak USK si už výhru vzít nenechal, v závěrečné „šestkované“ byl bezchybný a vyhrál 61:69.

Děčín předvedl podobný výkon jako v Pardubicích, kde svého soupeře rovněž přestřílel, ale měl nízkou úspěšnost. A také vysoko prohrál bitvu na doskoku pod oběma koši, takže USK nevadilo ani 19 ztrát. Jediným dvojciferným střelcem Válečníků byl P. Houška s 18 body, Palyza a Krakovič přidali po 8 bodech. To hosté měli hned čtveřici dvojciferných střelců a dva borce s double – double. Bohačík, muž zápasu, dal 18 bodů a získal 13 doskoků, Grunt přidal 11 bodů a 11 doskoků. Finský pivot Madsen dal 12 bodů a čtyřikrát zblokoval naše střelce, Michal Mareš nenápadně nasbíral 11 bodů.

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Bažant, Palyza, Krakovič, P. Houška
USK Praha: Michal Mareš, Šafarčík, Bohačík, Madsen, Grunt

Trenéři po utkání

Mirsad Alilovič, trenér USK Praha: „Zápas byl bojem o každý milimetr na hřišti, ale nejdůležitější bylo, že jsme byli celou dobu konzistentní v obraně. V útoku to bylo nahoru, dolů, tam jsme nebyli tak dobří, ale obrana nás podržela v zápase. Na konci střetnutí jsme byli i trochu šťastnějším týmem. Celkově to však byl boj až do konce.“
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Před zápasem jsme řešili, jak bude náš tým vypadat při absenci Tomáše Vyorala, což je náš klíčový rozehrávač. Bylo jasně, že větší část zápasu bude muset hrát Ondra Šiška a k němu pak přijde někdo hrající na pozici dva, například Filip Kroutil. Že zápasy s USK jsou náročné a fyzické se opět potvrdilo a obrany se snažily eliminovat několik málo slabin, které týmy mají. V prvním poločase jsem naštvaný na to, že když jsme zastavili soupeře, ten si doskokem vybojoval druhou šanci. USK mělo v poločase deset útočných doskoků, a to i z pozic menších hráčů, pro což nemám pochopení. V dnešním basketbalu musí dělat všichni všechno a neexistuje, že by dva hráči doskakovali a tři nemuseli. USK ukázalo, že chce chodit na útočný doskok, mi jim to dovolili a to byl náš první problém na obranné polovině. Ve druhém poločase jsme se už na to více soustředili, ale pro změnu soupeř dokázal prostrčit míč za naše záda nebo střílel z volných pozic za tři body. Také se několikrát stalo, že zdánlivě námi získaný míč nakonec vybojoval soupeř nebo si dokonce Pavel Houška dal vlastní koš. Tohle bylo velmi hořké. Navíc se nám poslední dobou opravdu nedaří v útoku, někteří hráči spolu špatně spolupracují a střelci nedávají volné střely. Z pod koše nás pak Madsen stokrát zablokuje, protože tam jdeme naivně. Našich šedesát jedna bodů je málo, v útoku to drhne. USK si dnes zasloužilo vyhrát, bylo aktivní a hladové po výhře.“

Hráči po utkání
Michal Mareš, USK Praha: „Čekal se fyzický basketbal, a to se vyplnilo. První polovina se nám povedla, ve druhém poločasu jsme pak náskok udrželi, i když nějaké výkyvy jsme měli. Nedovolili jsme Děčínu jít přes nás a koncovku jsme vybojovali.“
Šimon Ježek, BK ARMEX Děčín: „Dnes jsme byli přeskákáni a měli jsme malou úspěšnost střelby. Chyběla nám důraznost pod košem, naopak kluci z USK byli tvrdí a šli do toho po hlavě. Nic nevypustili, naopak my v tomhle máme ještě velikou rezervu.“

BK ARMEX Děčín – USK Praha 61:69
Body Děčína: P. Houška 18 (2x 3), Krakovič 8, Palyza 8, Ježek 6 (1), J. Houška 6 (1x 3, 8 doskoků), Pomikálek 5 (1x 3), Šiška 5 (1x 3, 5 asistencí), Landa 3, Bažant 2, Kroutil 0.

Body USK: Bohačík 18 (13 doskoků, TH 10/12), Madsen 12 (1x 3), Grunt 11 (11 doskoků), Michal Mareš 11 (1x 3, 5 asistencí, 7 získaných faulů), Feštr 8 (2x 3), Šafarčík 6, Svoboda 3 (1), Křivánek 0, Štěrba 0, Petružela 0.
Střelba za 2 body 15/40:16/32, za 3 body 6/17:5/19, TH 13/20:22/30. Doskoky 25:43 (útočné 7:13), asistence 13:15, ztráty 11:19, fauly 23:21.

Nejlepší hráč: 1 010

Diváků: Jaromír Bohačík

Čtvrtiny: 16:18, 15:18, 15:17, 15:16

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta