Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci prohráli podruhé ve skupině A1

Děčínští basketbalisté odjížděli do Pardubic s vědomím, že je čeká velmi těžký zápas, což se také potvrdilo. Domácí ještě na své palubovce neprohráli, a tuto statistiku si drží dál. Válečníci sice bojovali, ale proti úspěchu byla jejich nízká produktivita v útoku a Beksa je tak porazila potřetí z letošních čtyř vzájemných duelů.

Střetnutí přitom začali Válečníci výborně. Vyoral získal v úvodních vteřinách faul a obě šestky proměnil, poté se trefil za tři body P. Houška a bylo to 0:5. Jenže jak naši rychle vedení získali, tak o něj stejně rychle přišli a domácí sedmi body v řadě otočili na 7:5. Po trojce děčínského rozehrávače Šišky byl stav ještě vyrovnaný 9:9, ovšem Pardubičtí devítibodovou šňůrou utekli na 18:9, po koši Švrdlíka vedli dokonce 20:10. Naštěstí Děčané přidali ve zbytku čtvrtiny v defenzívě, zpřesnili mušku a do přestávky snížili na přijatelných 24:20. Druhou desetiminutovku zahájil koš Pomikálka, ale soupeř kontroval další sérii bodů – 36:22. Pak konečně zlomil střelecké trápení svého týmu Ježek trojkovou střelou, po další trojce, tentokrát z rukou Šišky to bylo 43:30, jenže Děčín se ve zbytku poločasu nevyvaroval dalších nepřesností, a do kabin se odcházelo za stavu 47:32, když poslední body první půle zaznamenal opět Ježek. Domácí vyhráli první poločas na doskoku 24:14 a oproti Válečníkům proměnili o deset úspěšných dvojkových střel více.

Druhý poločas začal dvěma nepřesnými útoky a jednou ztrátou našich, poté však Vyoral dal trojku a snížil na 47:35. Pardubicím se v této periodě celkově nedařilo, a za sedm minut daly pouhých osm bodů. Bohužel, Děčané toho nevyužili, nedařila se jim střelba za dva ani tři body, také z čáry trestného hodu to nebylo ono, a tak minutu a půl před přestávkou byl náskok Beksy stále dvojciferný (55:44) a výsledek po třech čtvrtinách zněl 57:44. Poslední část odstartovaly tři body Burnetta, Švrdlík přidal čtyři a domácí vedli 64:46. Po trojce Kotase se pak rozdíl ve skóre poprvé přehoupl přes dvacet bodů (67:49) a bylo téměř jisté, že svěřenci trenéra Sanderse si dojdou pro další vítězství. Dvě minuty před koncem se náskok Pardubic vyšplhal na největší rozdíl (79:55), následovalo střídání na domácí straně a naši díky tomu upravili na konečných 81:65.

Jak už bylo napsáno na úvod, Děčín měl velmi slabou střelbu – za dva body ji měl na 39, a za tři body dokonce jen na 21 procentech. I kvůli tomu si Pardubice mohly dovolit 27 ztrát a přesto vyhrát o 16 bodů. Také pro slabou produktivitu Děčína vyhrály na doskoku, naopak svojí zásluhou měly o polovinu asistencí více než naši. Tahounem Beksy byl Američan Burnett se 17 body, pivot Švrdlík přidal 16 a další Američan Wall 10 bodů. Válečníci měli jen jediného dvojciferného střelce, a to Šišku s 13 body, druhý nejlepší střelec byl Krakovič, jenž zaznamenal 9 bodů.

„Po dvanáctidenní pauze jsme nepředvedli špatný výkon, rozhodně to bylo lepší, než minule. Měli jsme deset zisků, jen patnáct ztrát, vyprodukovali jsme více střel, ale třicetiprocentní úspěšnost střelby je zoufale málo. Navíc se také nedařilo našim oporám. Naše aktivita byla OK, ale nedávali jsme zkrátka koše,“ řekl po zápase Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín. A jeho protějšek, Tomáš Bartošek, trenér Pardubic, dodal: „Za výhru jsme rádi, protože máme před Děčínem už náskok pěti zápasů. Dnes rozhodl náš výborný týmový výkon a vyhovovalo nám vysoké tempo utkání. Děčín už jen v závěru korigoval.“

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Bažant, Pomikálek, Landa, P. Houška
Pardubice: Půlpán, Burnett, Pandula, Wall, Nečas

Ondřej Šiška (hráč BK ARMEX Děčín): “Jeli jsme sem s tím, že chceme vyhrát, začali jsme vedením 5:0, takže docela dobře. Potom přišla desetibodová šňůra Pardubic, kterou jsme dokázali zastavit, ale celý zápas jsme vlastně dotahovali. Pardubice hrály lépe, bez balónu, půjčovaly si míč, měly lepší pozice, které taky proměňovaly. Naše hra byla podle mě hodně statická, když jsme chtěli hrát do plných, tak to prostě nešlo, když jsme se snažili o rychlý protiútok, tak to jakž takž vycházelo, ale jak říkal trenér, s takovouhle úspěšností střelby nemůžeme chtít vyhrát zápas, ještě k tomu s Pardubicemi.”

Radek Nečas (hráč BK JIP Pardubice): “Přenesli jsme do zápasu energii z tréninků. Dobře jsme začali, s velkou energií, v obraně jsme věděli, co si máme hlídat, nenechali jsme rozehrát ani jednoho klíčového hráče Děčína a to bylo podstatné. Myslím, že první poločas se divákům musel líbit, hrálo se nahoru dolů. Z mého pohledu byl rozhodující začátek druhého poločasu, kdy byl na obou stranách na koši dekl a nikdo se nemohl trefit. Skóre zůstalo prakticky stejné, nikdy jsme Děčín nepustili na jednociferný rozdíl. Díky tomu neměli čím zápas otočit a my jsme dokráčeli do vítězného konce.”

BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 81:65
Body Děčína: Šiška 13 (2x 3), Krakovič 9 (TH 7/10), Ježek 7 (1x 3), Palyza 7 (1x 3, 5 doskoků), Kroutil 6, P. Houška 6 (1x 3), Vyoral 5 (1), Pomikálek 4, Landa 3 (7 získaných faulů), J. Houška 3 (1), Bažant 2, 0.
Body Pardubic: Burnett 17 (1x 3), Švrdlík 16 (7 doskoků), Wall 10 (2x 3), Kohout 8 (2), Nečas 8 (7 doskoků), Autrey 7, Půlpán 6 (7 asistencí), Kotas 3 (1x 3), Pandula 2, Škranc 2, Roub 2, Potoček 0.
Střelba za 2 body 26/42:14/36, za 3 body 6/19:7/34, TH 11/19:16/26. Doskoky 48:32 (útočné 12:13), asistence 26:13, ztráty 27:15, fauly 25:21.

Nejlepší hráč: Kamil Švrdlík

Diváků: 1 188

Čtvrtiny: 24:20, 23:12, 10:12, 24:21

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta