Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci porazili Opavu ve druhém prodloužení

Válečníci začali nadstavbovou skupinu A1 Kooperativa NBL výhrou ve druhém prodloužení, když v prvním prodloužení odvrátil prohru rozehrávač Vyoral trojkou a stejný hráč pak opět střelou za tři body zařídil Děčínu cenné vítězství.

Utkání, od kterého se očekával vyrovnaný basketbal a tuhá bitva, začali lépe hosté, jenž se v úvodu ujali díky trefám Zbránka a Dragouna vedení 2:7 a 6:12. Naši bez svého kapitána J. Houšky, kterého zdravotní problémy nepustily do hry, však následně nedovolili soupeři dlouho skórovat, sami dávali body, a po šestkách Kroutila vedli 17:12. Slezané ale odpověděli trojkami Kvapila a Jurečky, na trestné hody Bažanta pak zareagoval Kvapil košem za dva body a Opava vyhrála první čtvrtku 19:20. V úvodu druhé desetiminutovky se dařilo pro změnu více Válečníkům, kteří po trojkách Bažanta a Vyorala vedli 29:22. Dva nejlepší hráči Opavy, Gniadek a Šiřina, pak sice vyrovnali na 31:31, ovšem domácí borci utekli na 37:31 a zdálo se, že by mohli před přestávkou získat uklidňující náskok. Jenže soupeř byl proti a koše Gniadka a Kvapila znamenaly stav po první půli 39:37. Opava měla celý první poločas veliké procento střelby, naši si naopak pomáhali dobrým doskokem.

Druhá půle začala faulem na P. Houšku při trojkové střele a děčínský pivot byl neomylný – 42:37. Avšak hosté nedovolili svěřencům trenéra Budínského bodově odskočit, naopak sami otočili na 44:47. Další minuty přinesly velmi vyrovnanou bitvu, v níž se oba celky střídaly ve vedení. Po trojce opavského Blažka a našeho P. Houšky skončila třetí čtvrtina výsledkem 61:61 a mohlo se začít od znovu. Čtvrtý díl odstartovaly koše P. Houšky a Kroutila, soupeř ovšem ihned bodově oplácel a diváci sledovali krásně vyrovnanou partii, ve které byl necelé čtyři minuty před koncem stav 74:74. Poté však Bažant trefil trojku, následně rozbouřil diváky povedeným alley-oopem, a když přidal další dva body po trefě spoluhráče Vyorala, Děčín vedl 83:76. Jenže Opava kontrovala, využila zbytečných ztrát Válečníků a snížila na 83:81, navíc v posledních vteřinách Kouřil těžkou trojkou poslal zápas do prodloužení – 86:86.

Také v něm pokračoval fyzicky náročný basketbal, v němž se vedení přelévalo ze strany na stranu. Dvě minuty před koncem vedli naši po jedné šestce Palyzy, což byl teprve jeho druhý bod ve střetnutí, 96:94, ale Šiřina s Kouřilem otočili na 96:99. Následně Palyza proměnil obě šestky, ale také Jurečka byl při exekuci trestných hodů přesný a Opava vedla 13 vteřin před koncem 98:101. Jenže Tomáš Vyoral velmi těžkou trojkou přes ruku bránícího Kouřila vyrovnal na 101:101 a diváci si se mohli těšit na pět minut druhého prodloužení. To začal koš skvěle hrajícího Bažanta, pak přestaly padat body ze hry a oba týmy skórovaly jen z šestek. V nich byli střelci stoprocentní, takže dvě minuty před koncem byl stav 107:105. Následně Blažek (Opavě se v této fázi vyfauloval rozehrávač Šiřina) vyrovnal, P. Houška sice opět poslal Válečníky do vedení, jenže Gniadek znovu srovnal – 109:109. Pak přišla ztráta Pomikálka, avšak Opava svůj útok neproměnila, naopak Tomáš Vyoral v poslední vteřině dlouhou trojkou rozhodl – 112:109.

Duel přinesl od prvních minut hru s vysokým tempem, plnou těžkých fyzických soubojů. Oba celky točily deset hráčů a diváci sledovali parádní individuální výkony i těžké střely. Byl to zkrátka zápas hodný play-off. Děčín bodově táhli P. Houška, který zaznamenal 26 bodů (střelba za 2 body 10/14), nejvyšší rating ale měli Bažant, jenž předvedl konzistentní výkon a byl oporou svého týmu, a Pomikálek, který získal double-double za 21 bodů a 12 doskoků. Rozehrávač Vyoral opět ukázal, že je mužem posledních vteřin, protože obě trojky patřily do kategorie superstřel. V dresu Opavy byli nejlepší Šiřina (20 bodů) a Gniadek (17), dvojcifernými střelci byli ale také Zbránek, Jurečka, Kouřil a Kvapil.

V absolutně vyrovnané partii měl Děčín lepší procento střelby za dva body, Opava naopak za tři body, Válečníci byli lepší na doskoku, ale více bodů z druhých šancí dali hosté. Domácí tedy mají cenný skalp a dnešní utkání je nejlepší pozvánkou na úterní souboj s Nymburkem.

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Ježek, Pomikálek, Palyza, P. Houška
Opava: Šiřina, Dragoun, Zbránek, Cvek, Gniadek

Trenéři po utkání

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Dnes to byl pěkný a dlouhý zápas. K vidění byly super individuální výkony a tři šťastné střely. Od začátku jsme chtěli zabránit Děčínu v útočném doskoku, což se v první čtvrtině nepovedlo, protože jich měl šest. Věci, které se dějí na konci zápasu nebo v prodloužení, jsou vidět nejvíc, ale já jsem viděl, že jsme naší nekoncentrovaností neměli neutrální míče a dělali zbytečné ztráty. Naštěstí v závěru přišla naše šťastná trojka. Jinak to byl pěkný zápas v krásné atmosféře, bohužel pro nás se smutným koncem. Ale klukům jsem řekl, že se nemají zač stydět a mají dát hlavy nahoru. Naše forma jde nahoru a uvidíme, co z toho vytěžíme.“
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Gratuluji Opavě za předvedený výkon. Dnes to byl neskutečný večer, protože oba týmy ukázaly, proč se dostaly do skupiny A1. Kdyby se dnes udělal sestřih některých akcí, mohl by směle konkurovat NBA. V závěru normální hrací doby jsme zápas dostali zbytečně do prodloužení, protože jsme udělali dvě, tři chyby a dostali těžkou trojku Kouřila přes Pavla Houšku. V prvním prodloužení se Opava dostala do lepší výchozí pozice, ale oplatili jsme jí stejnou mincí. Ve druhém prodloužení už bylo vidět, jako toho mají oba týmy plné zuby, ale snažily se a zasloužit by si vyhrály oba. Děkuji všem fanouškům, že nám pomohli.“

Hráči po utkání

Filip Zbránek, křídlo BK Opava: „Utkání bylo pro diváka určitě atraktivní, bohužel pro nás se smutným koncem. Dnes rozhodovaly maličkosti, jednou z nich bylo osm našich nedaných šestek. Gratuluji domácím, měli více štěstí.“
Lukáš Bažant Vyoral, křídlo BK ARMEX Děčín: „Byl to krásný zápas pro diváky, těžké střely, fyzický basketbal a hrálo se rychle nahoru dolů. Ani jeden tým si nevytvořil vetší bodový náskok a závěr byl spíše o vůli a šťastných střelách.“

 

BK ARMEX Děčín – BK Opava 112:109 po 2. prodl. (39:37, 86:86, 101:101)

Body Děčína: P. Houška 26 (1x 3, 5 doskoků), Bažant 23 (2x 3, TH 7/8), Pomikálek 21 (TH 9/11, 12 doskoků, 6 získaných faulů), Vyoral 18 (4x 3, 6 asistencí), Kroutil 8, Ježek 4, Krakovič 4, Palyza 4 (6 asistencí),  Landa 2, Šiška 2.
Body Opavy: Šiřina 20 (2x 3, 6 asistencí), Gniadek 17 (1x 3, 9 doskoků), Zbránek 13 (3x 3), Jurečka 13 (3), Kouřil 12 (1x 3, 5 asistencí), Kvapil 11 (1x 3, 7 doskoků), Klečka 7 (1x 3), Blažek 7 (1), Dragoun 5, Cvek 4.
Střelba za 2 body 32/52:23/44, za 3 body 7/23:13/31, TH 27/36:24/32. Doskoky 42:38 (útočné 12:11), asistence 21:20, ztráty 16:17, fauly 29:27.

Nejlepší hráč: Lukáš Bažant

Diváků: 1 120

Čtvrtiny: 19:20, 20:17, 22:24, 25:25 – 15:15, 11:8

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta